Kandidaterne: Peter Thornvig

Der er kampvalg til DJ's hovedbestyrelse. Journalisten har interviewet alle kandidaterne. Her er Peter Thornvig

KAMPVALG. Journalisten har interviewet alle 16 kandidater til DJ's øverste ledelse, hovedbestyrelsen. Du kan læse interviews med de 15 andre kandidater, samt kandidaterne til formands- og næstformandsposten, på Journalistens kandidat-kort her.

Her kan du læse vores interview med:

Peter Thornvig. Sidder i HB. Formand for DJ:Fotograferne. Freelancefotograf.

Hvad er dine mærkesager, som adskiller dig fra de andre kandidater?

»Jeg er voldsomt interesseret i ophavsret – ikke kun den moralske, men også den økonomiske del, som bliver en stadig større del af medlemmernes indtægt. Det kunne vi se i de seneste overenskomstforhandlinger på TV 2, hvor medlemmerne har fået større del i de indtægter, der er på ophavsret. Derfor er jeg meget optaget af det politiske arbejde, der varetager medlemmernes ophavsret. Og det er glædeligt, at DJ og jeg selv har været med til at sikre, at den dødsdom, der faldt over ophavsret i den digitale verden, ikke er blevet til noget.«

Er DJ's syn på ophavsret ikke lidt gammeldags?

»Nej, bestemt ikke. Vi har udviklet vores syn på ophavsret de seneste 20 år. Det er en af grundene til, at vi kan fastholde høj betaling til fotograferne, at vi fx har lavet nye aftaler med skolesystemet. Det er gået fra en lille butik til en omsætning på billedkunst på i alt 50 mio. kr. I dag sidder dine børn og hiver billeder ned fra nettet, når de er i skole. Lærerne bruger fotos i undervisningen. Det gør de kvit og frit, fordi skolerne har indgået en aftale med os.«

Hvad mener du om fusionen med KS?

»Jeg synes, det er spændende – vi skal bare gå til den. For mig handler det så om, at vi skal beholde nærheden til medlemmerne i DJ og den flade struktur. Det er ikke et spørgsmål om at have mange medlemmer, men at bidrage til en større kvalitet i de tilbud, vi yder. Det tror jeg, vi kan opnå med fusionen.«

Ser du nogen åbenlyse ulemper ved fusionen?

»Det er svært at sige, når forhandlingerne ikke er i gang endnu, hele æsken er jo åben. Vi skal passe på ikke at stille et for stramt mandat fra start.«

Kan du forstå, at klassiske journalister er bekymrede for, om de stadig kan føle sig hjemme i DJ?

»Nej, det kan jeg ikke. Jeg kommer selv fra en lille gruppe, der er fusioneret ind i DJ. Jeg holder fast i, at vi skal have strukturen og nærheden for øje i fusionen, for netop på grund af det har jeg aldrig følt et stort problem, selv om jeg kom fra en lille gruppe.«

Så du tror ikke på, at der kommer modstridende interesser i et fusioneret forbund, hvor de klassiske journalister taber?

»Modstridende interesser vil der være, men jeg tror aldrig, journalisterne taber. Det, jeg kender til journalister i forbundet, er, at de ikke sætter sig i hjørnet og græder. De forfægter deres interesser, og jeg er sikker på, at de klassiske journalister nok skal sørge for sig selv. Måske får de også bedre rum til at dyrke deres faglighed sammen i en ny struktur.«

Er de klassiske journalister så lidt forkælede, fordi de er vant til, at forbundet er på en bestemt måde?

»Jeg vil ikke sige forkælede, men DJ er vokset, og journalisterne har ikke flyttet sig i forhold til den faglige ramme. De er måske for tilbagelænede. Nu hvor vi bliver endnu flere, presser det på, men jeg er sikker på, de nok skal finde ud af det.«

Kan man være chef – forstået som, at man kan hyre og fyre – og samtidig være medlem af DJ?

»Nej, det kan man ikke. Hele den berettigelse, DJ har, ligger i at være bolværk mellem dem, der kan ansætte, og dem, der kan blive fyret. Men jeg anerkender, at der er samarbejdsformer, der ligner en ansættelse, som kan være OK. Hvis en freelancer vil arbejde sammen med en kollega, behøver han jo ikke ansætte ham. Men hvis du stifter en virksomhed, ansætter fire mand og vil tjene penge, så skal du ikke være i forbundet.«

Hvorfor ikke?

»Der er så store modstridende interesser, at det ikke kan fungere. Hvis du ansætter andre medlemmer i klassisk forstand, så må du tone rent flag.«

Har DJ gjort det godt nok for freelancerne?

»Vi har gjort det så godt, vi kunne, men nu er tiderne skiftet. Derfor har vi fremlagt en ny strategi, som ikke er en freelancestrategi, men for alle. Det handler også om, at vi skal finde en værdibalance mellem fastansatte og freelancere. Ellers bliver vi mange flere fattige freelancere og meget få ansatte.«

Hvad er en fagforenings vigtigste opgave i dag?

»At være vedkommende for sine medlemmer. Noget af det, jeg holder meget af ved DJ, er, at man gør utroligt meget ud af at være relevant i deres arbejdsliv og give de ydelser, medlemmerne efterspørger. Det kan være alt fra karrierevejledning til ophavsretsjurister.«

Hvor meget fylder løn og arbejdsvilkår i det regnestykke?

»Det betyder lige så meget for en freelancer som for en ansat, at man forsøger at hjælpe dem med deres kerneproblem. Det hænger jo sammen. Derfor skal vi gøre det, medlemmerne har behov for.«

0 Kommentarer