KAMPVALG. Journalisten har interviewet alle 16 kandidater til DJ's øverste ledelse, hovedbestyrelsen. Du kan læse interviews med de 15 andre kandidater, samt kandidaterne til formands- og næstformandsposten, på Journalistens kandidat-kort her.
Her kan du læse vores interview med:
Per Roholt. Sidder i HB. Medlem af Forretningsudvalget. Kommunikationschef, Team Online A/S.
Hvad er dine mærkesager, som adskiller dig fra de andre kandidater?
»Jeg arbejder i en privat virksomhed med kommunikation, og jeg har det bagland i ryggen. Jeg synes, det er vigtigt, at kommunikationsfolk føler sig integreret i forbundet. Ligesom alle andre. Derfor er det også helt ekstremt vigtigt at lande den fusion med KS, som vi arbejder på, så både de nye kommunikatører, men også journalisterne og alle de andre faggrupper, der er her allerede, stadig oplever det som deres forbund.«
»En anden mærkesag for mig er fornyelse. Du kan sige, at det er en gammel dagsorden, for der har faktisk været meget fokus på fornyelse i den forgangne periode. Det er måske inspireret af, at vi har fået ny næstformand – der solgte sig på den ånd, at nu skulle vi kigge på de hellige køer. Det støtter jeg. Vi skal se, hvad DJ kan gøre anderledes, og ikke bare være en gammel, cementeret fagforening, der forsvarer rettigheder. Det er godt, men vi skal være tidssvarende. Der kommer heldigvis ikke revolution i forbundet fra en dag til den næste, men jeg tror på, at jeg kan være den gnist, der kan tænde nye tanker i DJ.«
Hvordan vil du helt konkret udfordre vanetænkningen?
»Fx i fusionsarbejdet med KS. Vi er nødt til at kigge meget grundigt på den måde, vi har organiseret os i dag – og fordelt indflydelsen. Hvis vi bare sætter os på den flade og siger, at vi skal have den struktur i forbundet, som vi altid har haft, selv om vi fusionerer, så kommer der intet godt ud af det. Vi skal stå fast på vores integritet, men ellers slette og have en blank tavle at skrive på.«
Har du et forslag til, hvad der skal laves om?
»Ja, lige nu har vi en specialgruppe, der hedder DJ Kommunikation. Den tegner i høj grad medlemmer, der enten er startet i journalistik eller kommer med en universitetsuddannelse fra fx RUC. Med fusionen skal vi have en anden gruppe kommunikatører ind, hvor mange fx har en CBS-baggrund og nogle lidt andre værdier. Det er en udfordring, for giver det overhovedet mening at have ét DJ Kommunikation? Eller skal vi bygge nogle nye søjler op?«
»Jeg tror også, vi er nødt til at ændre HB. Den form, vi har i dag, holder ikke. Det ville jo betyde, at vi skulle tage nogle nye ind og dele lidt indflydelse ud til dem. Jeg tror, vi får et helt nyt forbund med forskellige søjler og eventuelt en politisk ledelse til hver søjle. Jeg frygter fx, at det er journalisterne, der føler sig mest trængt, og de skal have et forbund, som de også er trygge ved. Et tankeeksperiment er, at journalister på publicistiske medier får deres egen søjle, med egen ledelse, egne valg og politiske udtalelser på deres områder. Så kan kommunikatørerne have en anden søjle på samme måde. Og så kan vi have en fælles ledelse, der udtaler sig på hele forbundets vegne.«
Kan man være chef – forstået som, at man kan hyre og fyre – og samtidig være medlem af DJ?
»Ja, det mener jeg godt. Vi skal bare have en struktur, der understøtter det. Vi kunne fx have en gruppe til selvstændige og chefer for småvirksomheder. Jeg tror, at mange af vores initiativrige medlemmer ender i en situation, hvor de må lægge planerne om eller blive smidt ud. Med forskellige søjler kan der være ting, chefer i forbundet er med til, og andet, de ikke er med til. Jeg mener faktisk, vi stikker hinanden blår i øjnene ved at sige, at chefer ikke kan være i DJ, for de er her allerede. Prøv at kigge på freelancebranchen, der er adskillige, ligesom vi har mange mellemledere, der faktisk er chefer. Der er mange gråzoner.«
»Min grundholdning er, at hvis fagforeninger skal overleve, skal de være interessefællesskaber. Det er sindssygt vigtigt, at vi kan lave aftaler og overenskomster, men hvis en lille virksomhedsejer gerne vil være med i DJ for fagligheden, vores holdninger og for at støtte op om ordentlige vilkår, hvorfor skal vi så smide ham ud? Hvis han er en led kapitalist, der bare vil udbytte medlemmerne, så fair nok. Men så ville han ikke have lyst til at være medlem.«
Har DJ gjort det godt nok for freelancerne?
»Ja da. Jeg har meget svært ved at se, hvad mere vi kan gøre. Med al respekt kan jeg sige, at der er brugt rigtig mange ressourcer på freelancernes vilkår. Men vi kan ikke putte penge ned i freelancernes lommer, vi kan ikke skabe arbejde til dem, desværre. Vi kan ikke kræve en bestemt pris fra arbejdsgivere, der ikke har en aftale, og der er bare større udbud end efterspørgsel på dele af markedet.«
Hvad mener du om freelancestrategien?
»Noget af det unikke ved den er, at vi slår fast, at det ikke handler om freelancere. Det handler om alle forbundets medlemmer. Den ene dag kan du jo være freelancer, den næste ansat. Det er forbundne kar.«
Hvad er en fagforenings vigtigste opgave i dag?
»De klassiske dyder med at sikre løn- og arbejdsvilkår gælder stadig. Men det unikke for os som forbund, og en del af hemmeligheden bag vores fremgang, er, at vi bygger på nogle værdier. Ytringsfrihed, ophavsret, demokrati osv. Det er helt basale ting for os, og jeg tror, andre forbund har svært ved at samles, fordi de ikke har det værdifællesskab.«
Kan du forestille dig, at fusionen med KS svækker det værdifællesskab?
»Ja, men jeg vil hellere vende den om. Vi skal i dialog med KS for at få dem med i det fællesskab. Vi skal bruge den fusion til at sikre, at de holdninger, vi har, bliver kendte af flere og måske bliver værdier for mange flere mennesker.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.