Storbarmede malkepiger og en skægget dame optræder i Eurovision. Brasiliens fodboldhold kollapser i VM-semifinalen mod Tyskland, og Didrik og hans venner har sex med en ko i ’1864’.
De tre tv-øjeblikke blev kommenteret flittigt på sociale medier i 2014 – og det vel at mærke, mens programmerne blev sendt.
Begrebet hedder social tv, og noget tyder på, at live-tv og sociale medier på den måde kommer til at styrke hinanden i fremtiden. De såkaldte social tv-seere synes, at sociale medier gør tv-oplevelsen sjovere. Derfor bliver de hængende længere tid på skærmen.
Det fremgår af rapporten Medieudviklingen 2014, der blev offentliggjort i dag.
Ikke slut med det sidste klip
Formand for TVGruppen i Dansk Journalistforbund Nicolai Würtz siger, at TVGruppens medlemmer skal ruste sig til, at tv og sociale medier i stigende grad smelter sammen.
»Næste gang der kommer et kursuskatalog om efteruddannelse i second screen, skal man kigge godt efter. Tv-folk skal lære at facilitere debatter på sociale medier i forbindelse med tv-programmer. Vi skal vænne os til at lave mindre afsender-modtager-tv til at være i dialog med brugerne. Seerne forventer, at dialogen er en del af programmerne,« forklarer han.
Overgang til mere dialog på sociale medier ændrer også på, hvornår en ansættelse slutter, siger Nicolai Würtz. I dag er arbejdet for TVGruppens medlemmer typisk overstået, når programmet er færdigklippet.
»Man skal på redaktionen i stigende grad tænke over, hvad der skal ske, når programmet bliver sendt. Hvad har vi af ekstra materiale? Hvordan kan vi give seerne en stemme? Vi skal være klar til de engagerede seere. Arbejdet med et program er ikke færdigt med det sidste klip, men når seerne er færdige med at debattere,« siger Nicolai Würtz.
61 procent bruger second screen
Ifølge rapporten bliver især uforudsete, fascinerende eller underholdende tv-øjeblikke diskuteret livligt af danskerne med kommentarer og statusopdateringer på Facebook og Twitter.
Det er dog samlet set stadig få, der supplerer deres tv-sening med sociale medier. Ifølge Medieudviklingen 2014 er det kun 5 procent af danskerne, der dagligt bruger sociale medier i sammenhæng med det, de ser i tv, og kun 2 procent, der producerer indhold på sociale medier i relation til det, de ser. Sådan så tallene også ud i 2013.
Dog er der til sammenligning 61 procent af danskerne, som dagligt benytter sig af mobilen, iPad’en eller en anden sekundær skærm, mens de ser tv. Og nogle gange er det ikke tv’et, der får den primære opmærksomhed.
Gør tv-oplevelsen sjovere
Social tv fylder ifølge DR-rapporten mest under større events som for eksempel sportsbegivenheder eller musikshows. Programmet får på den måde en ekstra dimension, hvor seerne kan dele deres oplevelse med hinanden. Brugen er ofte spontan og ikke noget, som seeren har besluttet sig for på forhånd.
Tv-seere har dog altid været sociale omkring deres tv-oplevelse. Men de sociale medier giver nye muligheder for at dele oplevelsen, så seeren ikke behøver at vente til næste dag i kantinen med at diskutere programmet med andre. Spørger man dem, der ser social tv, hvorfor de bruger de sociale medier i forbindelse med tv-seningen, får man ifølge rapporten svaret, at de gerne vil høre andres mening om programmet.
Derudover vil de gerne dele tv-oplevelsen med venner og familie, og forventer eksklusiv information og underholdning på de sociale medier, som man som seer ikke får ved at se programmet på traditionel vis.
Får seertallet til at stige
Fænomenet social tv er med andre ord ikke kun til gavn for seerne, men også for tv-aktørerne. Ud over at skabe nye tv-fællesskaber, fungerer de sociale medier også som en indirekte markedsføringskanal, der kan lokke flere seere til ved hjælp af kommentarer eller statusopdateringer.
I Danmark har man endnu ikke set eksempler på, at debatten på sociale medier har fået seertallet til at stige, men i andre lande, hvor social tv fylder mere, har de medvirket til meget små stigninger i seertallet.
En analyse af britiske tv-programmer i 2013 og 2014 fra Kantar Media viser, at seernes tweets fik tv-seningen til at stige med 0,2 procent for samtlige programmer.
Flere forskellige arbejdsgivere
Nicolai Würtz siger, at han ikke sporer en bekymring for fremtiden blandt medlemmerne. Efterspørgslen på folk, der kan fortælle historier visuelt, er stigende.
»Virksomheder, aviser og andre efterspørger i stigende grad folk, som kan fortælle visuelle historier,« siger han.
Men han forudser, at der vil komme flere forskellige arbejdsgivere for TVGruppens medlemmer.
»Vi kommer til at opleve at arbejde for nogle, man ikke tidligere forbandt med det at lave tv,« siger Nikolai Würtz og henviser til, at BT og Ekstra Bladet for eksempel laver mere tv. Det samme gælder Jyske Bank TV.
Store danske social tv-øjeblikke i 2014
Februar: Man Band optræder for første gang live i årets udgave af 'X-Factor'
April: Sporty Spice aka Melanie C overrækker årets P3 Guld pris til sangerinden MØ
Maj: Østrigs skæggede dame Conchita Wurst og Polens storbarmede malkepiger optræder ved Eurovision
Maj: Morten Messerschmidt offentliggør under valgaftenen til europaparlamentsvalget, at han og kæresten Dot snart udgiver et nyt album
Juni: Uruguays landsholdsspiller Louis Suarez bider sin italienske modspiller Giorgio Chiellini i skulderen under gruppespillet i VM i fodbold
Juli: Brasilien kollapser mod Tyskland i VM-semifinalen i fodbold og lukker fem mål ind i 1. halvleg af kampen
Juli: Chris Froome og Alberto Contador udgår af årets Tour de France
August: Rasmus Bjerg åbner årets udgave af 'Zulu Comedy Galla'
Oktober: Didrik og hans slæng af venner har sex med en ko i andet afsnit af DR-serien ’1864’
Om listen: Listen er en del af rapporten Medieudvikling 2014 og er udelukkende opgjort på baggrund af data fra Twitter i perioden januar til oktober. Tv-programmerne har alle genereret minimum 1000 tweets, og tv-øjeblikket har stået for mindst 5 procent af den samlede mængde tweets for hele programmet. Der er både målt på officielle og de største uofficielle hashtags
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er lidt sødt - men også lidt sørgeligt - at flowfolk tror, de stadig er 'first screen'.
Fint nok, men hvordan får man indtægter ud af "at facilitere debatter på sociale medier i forbindelse med tv-programmer"?