QUIZ

Kan du kalde dig branchens bedste spåmand – se alle de rigtige svar på Journalistens 2022-quiz her

Der var overraskende mange, som gættede rigtigt på alle spørgsmål i Journalistens quiz om medieåret 2022. Flest gættede forkert på spørgsmålet om VM-værternes behandling af pressen i Qatar

For præcis et år siden spurgte Journalisten.dk læserne, hvad I forventede jer af året 2022, der dengang lå foran os:
Ville Kirsten Birgit for eksempel genopstå på 24syv, eller ville danske journalister blive anholdt under VM i fodbold i Qatar?

Ved hjælp at otte simple spørgsmål var det muligt at vinde en uges gratis ferieophold i en af DJ Feries ferieboliger – hvis du altså var dygtig og heldig nok.
Vi modtog i alt mere end 600 svar på quizzen, og 25 af jer gættede rigtigt.

Faktisk var der kun ét spørgsmål, som gav lidt kvaler. Det var spørgsmålet om, hvorvidt danske journalister ville blive anholdt for at passe deres arbejde i Qatar.
Tilbage i januar 2022 frygtede 35 procent, at det ville ske, men det gjorde det som bekendt ikke, selv om myndighederne i Qatar ikke ligefrem demonstrerede stor forståelse for pressefrihed.

Vinder af årets quiz er fundet ved lodtrækning mellem de rigtige besvarelser, og vinderen af en uges gratis ferie ophold hos DJferie er tidligere mangeårig journalist og tillidsmand i Jysk Fynske Medier Steffen Lilmoës. Tillykke til branchens bedste spåmand!

 

Her kan du se alle spørgsmålene, og hvor mange der gættede rigtigt

 

1. Loud har overtaget alt, de overhovedet kunne slippe afsted med, fra Radio24syv: Navn, logo, lyd og en stribe af de tidligere Radio24syv-folk – men ikke Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. Bliver hun og Rasmus Bruun en del af Loud(24syv) i 2022?

Nej, 24syv har ikke fået Kirsten Birgit og Rasmus i folden.
(Og det gættede 90 procent rigtigt på, mens 10 procent tog fejl)

2. Fotografen Jan Grarup vil ikke ansætte kvinder, fordi han frygter at blive misforstået, hvis han siger, at han får ”stiv pik af et billede”. Kommer han på bedre tanker og ansætter en kvindelig kollega i 2022?

”Jan har ikke ansat hverken en kvindelig eller en mandlig kollega i 2022, men han har haft talløse samarbejder med kvinder i årets løb,” oplyser Tom Tramborg, der er manager for Jan Grarup.
(Og det gættede 89 procent rigtigt på)

3. Der var job-boom i provinsen i 2021 med nye lokalmedier fra B.T., Jysk Fynske Medier og Jyllands-Posten. Eksisterer Jyllands-Postens fire nye digitale lokalmedier i Vejle, Viborg, Horsens og Randers fortsat i slutningen af 2022?

JP’s fire digitale lokalmedier fik afslag på mediestøtte, fordi JP Lokal ikke kan betragtes som et selvstændigt medie i mediestøttelovens forstand. Men de fire medier under JP Lokal eksisterer fortsat uden støtten fra staten.
(Og det havde 77 procent forudset)

4. Se og Hør vil spise kirsebær med de store på nettet og har ansat fem nyhedsjournalister til den digitale redaktion, der i forvejen består af 13 medarbejdere. Ambitionen er at blive Danmarks fjerdestørste gratis nyhedssite målt på brugere og sidevisninger efter TV 2, Ekstra Bladet og B.T. i løbet af ”to-tre år”. Når Pinborg og Co. det allerede i 2022 – målt over hele året?

”Nej – ikke helt endnu,” lyder fra Niels Pinborg. Se og Hør er dog gået 31 procent frem i sidevisninger.
(Og 82 procent havde en klar fornemmelse af, at Se og Hør ikke ville nå deres mål allerede i år)

5. Det internationale fragtfirma GLS har en talsperson, der konsekvent nægter at oplyse sit navn, når han udtaler sig til medierne – ud over at han hedder ”Kasper”. Vil ”Kasper” – eller hvad han nu hedder – røbe sit efternavn, når han udtaler sig til pressen i 2022?

GLS har ikke svaret på Journalistens henvendelse, og vi har ikke fundet noget efternavn på ”Kasper” fra GLS i medierne, så det tager vi som et nej – ”Kasper” har fortsat ikke oplyst sit fulde navn.
(Det svar havde 75 procent af Journalistens læsere forudset, mens 25 procent mente, at ”Kasper” ville vælge en mere professionel løsning og oplyse sit navn)

6. I slutningen af 2022 er der VM i fodbold i Qatar. Tidligere i år blev to norske journalister tilbageholdt og fik deres udstyr konfiskeret af lokale myndigheder. Vil danske journalister blive anholdt i Qatar, fordi de passer deres arbejde?

Nej, men TV 2’s Rasmus Tantholdt blev tilbageholdt af politiet i Qatar, da han filmede en kontrovers blandt iranske fans. Politiet bad ham slette sine optagelser, hvilket han nægtede.
Jon Pagh – også fra TV 2 – blev stoppet af politiet op til en live-sending foran det danske spillerhotel i Qatar, fordi han havde taget et regnbuefarvet One Love-armbind på, og det var ifølge politiet ulovligt. Jon Pagh blev dog ikke anholdt.
(Her troede hele 35 procent, at der ville komme anholdelser, men det skete heldigvis ikke, hvilket et flertal på 65 procent havde spottet)

7. TV 2 Lorry skal deles op i to eller tre mindre regionalstationer. Det er nemlig helt uholdbart, at TV 2 Lorry skal dække 34 kommuner, mener De Konservative og Venstre. Bliver Lorry delt op i mindre bidder?

TV 2 Lorry dækker fortsat 34 kommuner.
(Og det kommer ikke som en overraskelse for de 72 procent, der havde gættet det på forhånd)

8. En af Danmarks mest lyttede podcasts er B.T.’s ’Det, vi taler om’ med Ditte Okman. Henrik Qvortrup skiftede som bekendt fra B.T. til Ekstra Bladet. Gør Ditte Okman det samme for at lave podcasts for Ekstra Bladet?

Ditte Okman og ’Det, vi taler om’ har fortsat hjemme hos B.T.
(Her var 80 procent helt sikre på at Ditte Okman ville fortsætte på B.T., og de fik ret)

1 Kommentar

Finn Arne Hansen
6. JANUAR 2023
Det ville være prikken over i'et at se navnene på de 25 gode spåmænd. Vi elsker jo at læse om os selv ;-)