Kan du høre, hvad vi si’r, Per Stig?

Gerne: Lethed i tyngden som amerikanske National Public Radio. Risikovillighed, dybdegående portrætter samt nye bud på montage- og reportagegenren. For guds skyld ikke: To værter, der researcher for åben mikrofon og lader, som om de er komikere. Her er syv bud til 'Radio Møller'.

Gerne: Lethed i tyngden som amerikanske National Public Radio. Risikovillighed, dybdegående portrætter samt nye bud på montage- og reportagegenren. For guds skyld ikke: To værter, der researcher for åben mikrofon og lader, som om de er komikere. Her er syv bud til 'Radio Møller'.

RADIO. Først lød det grangiveligt, som om kulturministeren ville have en privat drevet pendant til danske P1. Siden pegede Per Stig Møller på den gennemkommercielle P4 Radio Hele Norge, som især bygger på lytterønsker og godt humør.

Vi ved i det mindste så meget, som medieaftalen fra 2011 til 2014 bredt berammer: Den nye kanal, der jo foreløbig kan hedde 'Radio Møller', skal indeholde 'nyheds-, aktualitets-, kultur- og debatprogrammer' samt 'en bred musikprofil'.

Ministeren har nedsat sit eget hurtigt arbejdende ekspertudvalg, der allerede i august skal komme med bud på en præcis og sammenhængende programprofil. Her på Journalisten vil vi selvfølgelig gerne hjælpe, hvor vi kan. Derfor har vi bedt idemagere og radiokendere om at aflevere deres lytterønsker til en kanalprofil, der må koste op til 100 millioner kroner om året. En kanal, der vel at mærke skal være journalistisk interessant og leve op til ministerens public service-ambitioner.

Her følger forslagene, der for enkeltes vedkommende er stykket sammen af de mest konstruktive dele af en ikke ubetydelig skepsis ved Radio Møller.

. Foto: Uffe Karlsson
Foto: Nicolai Svane/Polfoto

Gå i newyorkernes fodspor
Eik Frederiksen (f. 1967), broadcast manager, Sony Music

Eik Frederiksen afviser blankt at sammensætte en musikflade til en radiokanal med omnibus-sigte, trods sjælden god indsigt i såvel musik som radiosegmenter.
Man kunne ellers nok have forventet en længere smøre fra den tidligere musikchef på P3 og ditto programchef på TV 2 Radio om, hvilken musik der kan få Radio Møller til at blive hængende i øregangene hos så mange som muligt.

»Det ender i en forplumret profil og risikerer at blive ingenting for nogen. Det er også nærmest tragikomisk, hvis musikken tænkes som "et stykke med musik til at få ordene til at glide nemmere ned",« siger han og ønsker sig i stedet en ren taleradio, der er gået hen og blevet det mest populære format i eksempelvis New York.

»P1 har jo oplevet en tilgang af yngre lyttere, som søger fordybelse i en fragmenteret hverdag, og den nye kanal har pengene til at skabe et andet og mere levende udtryk. Det må kunne lade sig gøre. DR har jo ikke patent på at opfinde licensfinansieret indhold,« siger Eik Frederiksen, som trods alt åbner for enkelte aftenprogrammer med jazz og klassisk musik:

»Men de skal formidles med indsigt og en vilje til at styre uden om det, man kan få alle andre steder. Det kan en dj ikke tage sig af.«

. Foto: Uffe Karlsson
Foto: Agnete Schlichtkrull / Polfoto

Radio i farver
Mette Davidsen-Nielsen (f. 1965), selvstændig rådgiver

Mette Davidsen-Nielsen glæder sig over, at der sker noget nyt i mediebilledet. Når man kommer fra "et lille prutland", skal man sætte pris på enhver slags vind. Selv modvinden:

»Som chef på DR2 fik vi faktisk gode ting ud af den første svære tid, hvor vi rodede rundt i mørket. Så prøver man automatisk ting af, og det må være et af kravene til den nye radiokanal. Når man får så mange penge med sig, skal det være en pligt at vise høj risikovillighed, når det kommer til at teste ideer og nyt talent. Radioen er jo et nemt medie på den måde, at man hurtigt kan sadle om, hvis noget ikke virker,« påpeger hun.

Mette Davidsen-Nielsen mener i øvrigt, at Radio Møller har en enestående mulighed for at berige lytterne med en anden stemning end den, som man i dag oplever på public service-kanalerne.
»Enten er det tungt, eller også er det letbenet. Mumleri eller sniksnak. Jeg savner noget lethed i tyngden. Hvad med at gøre som englænderne og præsentere det supernørdede med ægte begejstring? Man kan også godt arbejde videre med lyden i de journalistiske indslag, så det ikke er radio i sort/hvid. Det koster jo ikke møgkassen at tilsætte lidt reallyd.«

Mette Davidsen-Nielsen blev interviewet af Journalisten, før hun blev udpeget til formand for regeringens ekspertudvalg vedrørende Radio Møller.

. Foto: Uffe Karlsson
Foto: Ricky John Molloy / Polfoto

Noget rørende og lunt
Andreas Fugl Thøgersen (f. 1972),  redaktør på Ud & Se

Andreas Fugl Thøgersen ser Radio Møller som en gylden mulighed for at gøre danskerne klogere. Også selv om det efter sigende skulle være rædselsfuldt umoderne.

»Vi lever i en tid, hvor P1 bliver skældt ud for at være for klog. Det er ret skørt, men klog er åbenbart gået hen og blevet et skældsord. Hvis vi ser bort fra al snak om, hvorvidt medieforliget er godt eller skidt, vil jeg derfor håbe på, at nogen benytter den her mulighed til at etablere en ny kanal, der er endnu klogere, end P1 nogensinde har været det. Det betyder ikke, at kanalen skal være for de få, tværtimod, for jeg tror ikke, man skal undervurdere lytterne i det ganske danske land,« siger magasinredaktøren, der ikke lige kan lade være med at sende en hilsen af sted til standen af radioværter på især P3 og de kommercielle radiostationer:

»Kan vi ikke skrue ned for værtskabet og op for journalistikken? Folk som – nævnt i flæng – Villy Reunert, Ivan Salto og Klaus Toksvig burde være forbillederne. Det samme burde den amerikanske National Public Radio, NPR og et program som "This American Life" med Ira Glass. Hans originalitet er beundringsværdig. Episoden "Giant Pool of Money", der vandt både en Polk Award og en Peabody Award, fortæller for eksempel om finanskrisen på en menneskelig måde, der ikke blot er oplysende, men også rørende og ligefrem lun.«

Andreas Fugl Thøgersen håber ikke, at det nedsatte udvalg over sommeren bliver enig om at prioritere musikken så hårdt, som de første udmeldinger ellers tydede på. Så hellere opprioritere radiomontagen:

»Man kan givetvis få dækket sit behov – som jo er et udmærket behov at have – for mainstream-musik og snik-snak alle mulige andre steder. Det er der vel ingen grund til at lave mere af, slet ikke i public service-regi. Med vores enestående tradition for radiomontager synes jeg, vi bør satse endnu mere af butikken på at styrke, udvikle og udbrede den genre.«

. Foto: Uffe Karlsson
Foto: Martin Stampe / Polfoto

Nye, kulørte formater
Iben Maria Zeuthen (f. 1985),  vært på P3-programmet Ibens Harem

Iben Maria Zeuthen, P3-vært. vurderer at den nye radiokanel er en kærkommen chance for at gøre op med en misforståelse i den danske radiosfære. Hun tror, at tempo og ungdomstække sagtens kan kombineres med noget så godt gammeldags som indhold.

»Jeg har i lang tid ment, at der manglede en mellemting mellem P1 og P3 i den danske programflade. Det er, som om der i de nuværende kanalers strategier ligger en ide om, at indhold og tempo per definition udelukker hinanden.«
»Man er også nødt til at gøre op med flowtanken. Ideen om, at lytteren skal have det samme på alle timer af døgnet, må gå fløjten. Det er en nedvurdering af lytterne at tro, at de kun kan kapere en fuldstændig stilren kanal,« mener Iben Maria Zeuthen.

Hun ønsker sig især dybdegående portrætter på den nye radiokanal, ligesom hun efterlyser et ansigtsløft til de hæderkronede, men stadig mere sjældne montage- og reportagegenrer.

Værtsbaserede programmer behøver danskerne omvendt ikke flere af, mener hun:
»De fylder en del allerede, og jeg vil som udgangspunkt ønske, at den nye kanal gav et reelt alternativ til værtsfokuseringen, frem for at imitere, som TV 2 Radio gjorde det ved at lægge al vægt på værter frem for indhold. Det er der jo så meget af i forvejen. Og det er ikke, fordi jeg har noget imod, at værterne udgøres af genkendelige personligheder, men jeg håber, at indholdet på den nye kanal bliver det primære fokus.«

. Foto: Uffe Karlsson
Foto: Per Folkver / Polfoto

Originale chefer, tak
Oliver Stilling (f. 1974), bagsideredaktør, Politiken

Oliver Stilling
er en af dem, der sådan set mener, at mange danske radioværter kan deres kram. Det er ikke her, Radio Møller behøver at genopfinde den dybe tallerken. Politikens bagsideredaktør håber nærmere, at den nye radiokanal anskaffer sig nogle mellemledere og chefer, som kan påskønne og opmuntre deres medarbejdere til det, han betegner som den største mangelvare på det danske mediemarked – originalitet:

»Der, hvor man skal gå ind og tænke nye tanker, er i laget af chefer og mellemledere. Der sidder måske ret mange og bestemmer, som for det første aldrig selv har haft en original tanke, og for det andet – og det er nok værre – har meget svært ved at vurdere kvalitet. Og så er det, at det hele bliver så fandens jævnt, for det jævne ved man, hvad er."

Indholdet behøver dog ikke at være mere originalt, end at man med fordel kan skele til USA og versionere et koncept eller to:
»Der er en ugentlig radiopodcast, som hedder The Skeptics' Guide to the Universe, hvor der sidder et panel og snakker i munden på hinanden. Det er jo et koncept, man kender, men her er det videnskabsfolk, og emnerne er paranormalitet, konspirationsteorier, pseudovidenskab og den slags, og de afmonterer det hele. Det er virkelig godt.

Ellers kunne man lave et program, der forsøgte at forstå kunst over en bred kam og så formidle det. Altså jazz, klassisk musik, billedkunst, ballet, pop, teater, film, det hele. Jeg synes, at den meste danske dækning af kunst enten er meget andægtig, eller også forsøger den at pille noget ned, som man måske ikke forstår.«

. Foto: Uffe Karlsson

Foto: PR-foto / TV 2

Vi behøver åndehuller
Niels Pedersen (f. 1965),  freelancejournalist

Niels Pedersen hører skjulte muligheder i den nye radiokanal. Især hvis den ender som en egentlig kulturkanal, hvad flere af de foreløbige udmeldinger vel har kunnet tolkes i retning af:

»En ny kulturkanal kan vælge at samle nogle af de genrer op, som DR har behandlet dårligt de senere år. På alle kanaler. Altså jazz, verdensmusik, folkemusik, blues, traditionel soul og musik på andre sprog end engelsk. Det skal selvfølgelig serveres med entusiasme, så det ikke lyder som lektielæsning,« påpeger den tidligere musikankermand på The Voice og Jyllands-Posten samt kulturjournalist på TV 2 Radio.

Han gør det samtidig klart, at Radio Møller må arbejde med en opdelt programplan, hvor der eksempelvis er forskel på dags- og aftenfladen:
»I taletunge flader får musikken rollen som åndehul, mens der i rene musikflader kan og skal være offensivt valgt musik, som er stærkt formidlet og engagerende uanset genre.«
Den erklærede radionørd ønsker sig ikke programmer, »hvor to værter sidder i studiet og researcher for åben mikrofon, mens de lader, som om de er komikere«:

»Det bliver en vigtig opgave for den nye kanals ledelse at sammensætte et hold af værter, der ved, hvad de taler om. Man kan ikke spise et kulturpublikum af med sætninger som: "Det var Nephew, her kommer Sys Bjerre".«

. Foto: Uffe Karlsson
Foto: Niclas Nordenström

Ingen regning uden vært
Mikael Bertelsen (f. 1967), redaktør, DR2

Mikael Bertelsen glæder sig for det første over, at en konkurrent til DR på radioområdet gør det lettere at blive taget seriøst, hvis man truer med at smække med døren:
"Det er altid godt at have alternativer på hånden – især i lønforhandlinger. Det er lang tid siden, man inden for radiobranchen har kunnet sige: 'Så går jeg bare'."

Derudover anbefaler Mikael Bertelsen den kommende ledelse af Radio Møller at finde det, han kalder nogle stærke personligheder til at indtage værtsrollerne. Ellers vil det næppe kunne lade sig gøre at stykke den foreløbigt skitserede brogede flade af blandt andet aktualitet, debat, jazz og pop sammen:

"Hvis man ser på et radiofænomen som Howard Stern, så spillede hans radioshow slet ikke musik, og i nogle perioder stod det næsten stille indholdsmæssigt. Men fordi han var en stor personlighed, havde hans program alligevel de højeste lyttertal i USA. Der skal kigges nye steder for at rekruttere. De seneste mange år er studieværterne enten kommet fra Journalisthøjskolen eller stand up-comedy-miljøet."

I virkeligheden mener Mikael Bertelsen, at Radio Møller skal tænke i omvendt rækkefølge:
"Typisk starter man med at tænke de store abstrakte tanker, derefter taler man om de egentlige programkoncepter, for så til sidst at finde en tilfældig studievært, der skal føre tankerne ud i livet som en anden kransekagefigur. I stedet bør man finde de rigtige værter først og derfra bygge en radiokanals sjæl op om dem. Så kommer resten af sig selv."


MØLLERS RADIOUDVALG
Kulturministeren og partierne bag medieaftalen har udpeget det hurtigt arbejdende udvalg, der skal komme med forslag til en ny FM-kanal inden udgangen af august.

  • METTE DAVIDSEN-NIELSEN (formand), rådgiver, tidl. programredaktør ved DR og tidl. chef for DR 2
  • ROLF BAGGER, forfatter og journalist, tidl. radioanmelder og tidl. medlem af DRs bestyrelse
  • METTE BOCK, cand.scient.pol. og mag.art., tidl. chefredaktør for JydskeVestkysten, tidl. programdirektør ved DR
  • OLE SØNDERGAARD, cand.jur. og HD, direktør for ABC-gruppen
  • JESPER SEHESTED LUND, direktør for JSL Publications, tidl. bestyrelsesformand for FASTTV, tidl. bestyrelsesformand for Talpa Radio (Radio 100FM), tidl. direktør for TvDanmark, tidl. direktør for The Voice

0 Kommentarer