Kan du gætte, hvem hun er?

Hvad gør man, når der bliver nedlagt navneforbud i en retssag, efter at mere end 50.000 mennesker har læst navnet? Ekstra Bladet fulgte forbuddet, men har kæret afgørelsen. Mediejurist håber, at sagen bliver principiel.

Hvad gør man, når der bliver nedlagt navneforbud i en retssag, efter at mere end 50.000 mennesker har læst navnet? Ekstra Bladet fulgte forbuddet, men har kæret afgørelsen. Mediejurist håber, at sagen bliver principiel.

44.415. Så mange mennesker nåede fredag den 31. juli at læse navnet på den jetset-kvinde, der blev anholdt i en sag om 140 gram kokain. Og det var bare på Eb.dk samt deres e-mail og sms-tjenester, hvor kvindens navn kunne læses fra klokken 13.51 til cirka 14.30, hvor der blev nedlagt navneforbud i Københavns Byret. Yderligere titusindvis af mennesker kan have set eller hørt navnet, der nåede at blive gengivet af blandt andre B.T., Politiken, Berlingske Tidende, Ritzau og TV 2 News, inden retten lukkede sladderfesten.

Ekstra Bladets chefredaktør, Bent Falbert, mener ikke, at et navneforbud giver mening, når så mange mennesker allerede har læst historien.
»Dommeren nedlægger navneforbud for at forhindre unødvendig krænkelse. Men hvis der var tale om en krænkelse, så var den jo allerede sket. Dommere kan have en tendens til bare at lukke dørene og nedlægge navneforbud, fordi det er et kendt menneske, der er tiltalt. Det er simpelthen vanvittigt og formentligt også ulovligt,« siger han.

Mediejurist fra Journalisthøjskolen, Oluf Jørgensen, hælder til at være enig med Bent Falbert, men siger, at sagen er den første af sin art i Danmark, og at der derfor ikke er helt klarhed om reglerne.»Det er helt klart, at Ekstra Bladet gerne må bringe navnet i første omgang. Det, man så kan diskutere, er, om retten kan tvinge dem til at fjerne navnet efterfølgende. Umiddelbart mener jeg ikke, det kan komme på tale.«

Østre Landsret får altså nu mulighed for at tage stilling til loven, og sagen kan dermed skabe præcedens fremover. Det glæder Oluf Jørgensen, der mener, at der er flere ting, der taler mod et navneforbud. Ekstra Bladet kendte navnet før retsmødet, og derfor kan de frit offentliggøre det. Og navnet kan ikke slettes fra folks hukommelse. Dét taler ifølge Oluf Jørgensen også imod et forbud.

Det er Bent Falbert enig i. Selv om Ekstra Bladet besluttede at fjerne navnet, er det stadig muligt at finde på nettet.
»Som denne sag tydeligt viser, kan det i visse tilfælde være ganske umuligt at overholde et navneforbud, hvis man allerede har offentliggjort navnet. Vi har fjernet navnet fra alle sider og alle links, men det kan altså stadig findes, hvis men er lidt teknisk behændig. Men vi kan da se på de henvendelser, vi modtager, at det ikke er alle, der har gættet rigtigt endnu,« siger chefredaktøren. •

0 Kommentarer