Hendes spraglede, zigzaggede CV ligner et kunstværk af Picasso.
Men kompromisløsheden, fagligheden og engagementet har altid fulgt med.
Sammen med en god portion ydmyghed over for sit eget benhårde arbejde for helheden, sammenholdet og kollegerne på forskellige arbejdspladser.
Og derfor var den 57-årige DR-journalist Mette Starch da også den eneste i salen, som blev forbløffet, da DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård fra talerstolen udnævnte hende som modtager af Carsten Nielsen-legatet.
"Det er dig…," sagde de nærmeste delegerede til hende under begrundelsen.
"Det er ikke noget at spøge med!" lød svaret fra Mette Starch.
"Jeg havde slet ikke tænkt på mig som kandidat. Jeg har jo bare gjort det, jeg plejer…"
Men plejer var altså rigeligt til den uventede rolle som legatmodtager for "med udtryksmæssig gennemslagskraft at have præget samfunds- og kulturdebatten eller have markeret sig ved en særlig faglig indsats."
I tilfældet Mette Starch er der nu nok tale om begge dele.
Faktisk ville købmandsdatteren fra Thisted have været socialrådgiver. Men i stedet endte det med en uddannelse som jurist fra Københavns Universitet i 1973.
Trangen til at give udtryk for sine holdninger om især kvindebevægelsen og arbejdsmarkedsforhold – ansporet fra barndommen i et hjem med højt til loftet og mange diskussioner ved spisebordet med far, mor og de to storebrødre – førte nordjyden til det gamle Notat. Først som redaktionssekretær. Siden skrev hun kommentarer.
Og siden fulgte et omflakkende arbejdsliv med journalistikken og juraen som soulmates. Freelancer med arbejde for Information og Aktuelt, for hvem hun skrev kulturanmeldelser og senere blev politisk kommentator.
Så fulgte de mange år i DR. Københavns Radio. P1. Nye afdelinger. Nye redaktioner. Bevidste valg. En læreproces. Som journalist. Og i nok så høj grad også tillidsmand. Igen og igen.
Og i slutningen af 1970erne fravalgte kvinden, som var kommet ind på DR som samfundsdebattøren og personen, der selv blev interviewet, så juraen for at hellige sig den journalistik, som absolut ikke har fået bedre kår, hvis man spørger Mette Starch.
"Med den struktur, der er på DR netop nu, lukker de programmer for at fyre folk. Slet og ret. Ledelsen udnytter den nye struktur, hvor cheferne sidder med alle pengene, ved at spare vilkårligt og slippe af med ansatte, man anser for besværlige. Folk går i en evig angst for at blive fyret. Det har været sådan i syv-otte år, men jeg har for alvor mærket tendensen de seneste fem år."
"Jeg har kunnet følge den strategi, ledelsen i DR har lagt, og jeg siger fra, når jeg kan se og høre, at man stresser og driver rovdrift på medarbejderne. Vi skal have bedre arbejdsforhold og produktionsvilkår, der sikrer, at vi kan være bekendt at sende tingene ud. Sådan er det ikke i dag. Folk har ikke tid til at lave ordentligt arbejde, siger Mette Starch, som ved flere lejligheder er gået ind til ledelsen og sagt: NU vil jeg ikke være med længere. Hverken som medarbejder eller tillidsmand."
Og hun er blevet hørt.
Midt i frustrationerne glæder Mette Starch sig over, at sammenholdet og den faglige bevidsthed er steget – især efter konflikten.
"Vi har kun hinanden…"
Carsten Nielsen-legatet betegner hun som et uvurderligt skulderklap, som giver selvtillid til en kvinde, som aldrig helt – trods sin erfaring samt et uendeligt antal journalistiske kurser – har kunnet glemme, at hun på grund af graviditet fravalgte uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole.
"Når jeg kan få en så journalistisk pris, så er jeg journalist. Det betyder meget for mig."
Og så har mange kvindelige kolleger i DR på tværs af faggrupper i øvrigt kontaktet Mette Starch for at fortælle, at det også betyder noget for dem, at prisen gik til en… kvinde.
"Vi er stadig vant til inden for vores fag, at de fleste lederstillinger besættes af mænd, som af ren og skær tryghed vælger mænd, mænd og atter mænd til de lokale lederstillinger. Jeg synes faktisk, det er blevet værre."
"Så kampen fortsætter…"
Læs også: Styrket formand fik smæk, Delegeretmødet vildledt, Journalistforbundets hovedbestyrelse, Arbejdsløshed på læberne, Valgt fra, Sløvt fremmøde, Brugsanvisning til bijobregel, Demokratiet nedlagde demokratiet, Delegeretmøde hvert år, Den store kontingentkomedie, 20 kr. mere i kontingent, DJ accepterer virkeligheden, Overfladisk og spændende, DR-ansatte efterlyser bedre pli, Når magten selv tager magten, og 421.000 til Safety Fonden
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.