KAMPEN OM SØHØJLANDET

Opgøret mellem Morgenavisen Jyllands-Posten og Århus Stiftstidende er flyttet ud på den jyske højderyg. Prisen på annoncer nu helt nede på 75 øre per millimeter i kampen om ugeavis-kunderne i Silkeborg.

Opgøret mellem Morgenavisen Jyllands-Posten og Århus Stiftstidende er flyttet ud på den jyske højderyg. Prisen på annoncer nu helt nede på 75 øre per millimeter i kampen om ugeavis-kunderne i Silkeborg.


»Vi er ved at være derhenne, hvor en mand med en hoppeborg har råd til at købe en helsidesannonce i fire farver,« resignerer annoncechef Preben Vestergaard, Midtjyllands Avis.
Han er samtidig chef for annoncesalget i ugeavisen Ekstra Posten, der sendes ud til 41.000 husstande i Silkeborg og omegn.
For præcis et år siden blev Ekstra Postens fredsommelige tilværelse som eneherskende på ugeavismarkedet i området afbrudt, da Århus Stiftstidende lancerede OnsdagsAvisen Midtjylland.
Efter samme recept, som stiftens biprodukt, Århus Onsdag, er skabt efter, ønskede århusianerne at få del i de midtjyske reklamekroner. Men en endnu væsentligere grund til stiftens indtog i Søhøjlandet var, at Jyllands-Posten i fjor købte en tredjedel af aktierne i Midtjyllands Avis.
Især OnsdagsAvisen har ført en aggressiv kamp om reklame-kunderne. Annonceprisen er nået helt ned på omkring 75 øre per millimeter.
»OnsdagsAvisen sælger millimeter til mellem en tredjedel og en fjerdedel af prisen. Vores priser er også faldet, men vi er ikke tilnærmelsesvis så langt nede,« siger Preben Vestergaard.
Ulrik Merrild, administrerende direktør på Århus Stiftstidende, lægger ikke skjul på, at satsningen på ugeavismarkedet i Silkeborg giver underskud.
»Det er ikke en god forretning nu, men jeg er sikker på, at OnsdagsAvisen vil vise sig at være en rigtig god avis i løbet af tre år. Vi satser ikke kun, fordi vi er i skærpet konkurrence med Jyllands-Posten, men også fordi vi mener, der er et godt annoncemarked for os i Silkeborg,« siger han.
Hvad priskrigen har kostet de to medier, vil ingen af deres ledere oplyse, men det har været dyrt.

Færre lastbiler til banken
Århus Stiftstidende får med virkning fra januar økonomisk hjælp til krigshandlingerne fra annoncesamarbejdet Metropol, som omfatter de tre stiftstidender, JyskeVestkysten og Berlingske Tidende.
Men selv om det træk antyder, at OnsdagsAvisens bagmænd vil fortsætte deres fremfærd, er der heller ikke tegn på, at Ekstra Posten vil bede om våbenhvile.
»Vi føler os ikke truet, og vi får heller ikke underskud på Ekstra Posten. Men vi sender ikke så mange lastbiler i banken med penge som tidligere,« siger Preben Vestergaard.
Krigen mellem de to ugeaviser er også nået ud i spalterne. OnsdagsAvisen har som oplæg til et-års-fødselsdagen en artikel, hvor avisens chefredaktion skriver, at læserne helt klart foretrækker det redaktionelle indhold i OnsdagsAvisen Midtjylland frem for i Ekstra Posten.
Avisen bygger sin påstand på en undersøgelse, som DMA/Dansk Markedsanalyse har foretaget blandt 400 læsere i det midtjyske område.
»Jeg har en klar fornemmelse af, at undersøgelsen er bestilt arbejde,« siger Preben Vestergaard.

Ærgrelse
Mens midtjyske indehavere af hoppeborge kan glæde sig over den bitre strid mellem de to ugeaviser, spores der samtidig ærgrelse i krigsherrernes baglande.
»Det er ærgerligt, at alle pengekasser tømmes for at give rabatter til annoncørerne i stedet for at bruge penge på at udvikle medierne, som der er så hårdt brug for,« siger Hans Dam, chefredaktør på Fyens Stiftstidende. En af de aviser, der nu støtter Århus Stiftstidende i Søhøjlandet.
Hos Midtjyllands Avis – altså hos modparten – bliver Hans Dam nævnt som et godt emne til en mægler, der vil kunne bryde isen mellem bagmændene på Jyllands-Posten og Berlingske Tidende.
Men han afviser selv tanken.
»Nej, jeg er bare en ganske almindelig partshaver i Metropol-samarbejdet,« siger Hans Dam, der ikke har et bud på, hvem der skal bryde isen,«.
Midt i al elendigheden er der også i hvert fald én positiv effekt af den skrappe konkurrence i Søhøjlandet.
»Vi har fået ny redaktør og en ekstra journalist på Ekstra Posten, og den opnormering tror jeg ikke, vi havde fået gennemført, hvis ikke konkurrencen var blevet skærpet,« siger Preben Vestergaard.

0 Kommentarer