Per Meilstrup er nomineret til Cavling-prisen for bogen "Kampen om klimaet", der gav et sjældent indblik bag kulissen på klimatopmødet COP15. Læs her, hvordan han gjorde.
I bogen "Kampen om Klimaet" kom journalist og klimadirektør på Mandag Morgen Per Meilstrup tættere på forløbet i kulissen op til COP 15 end nogen anden journalist. Han er nu blevet nomineret til Cavling-prisen for bogen, og her fortæller han om metoderne bag bogen.
Ifølge indstillingen til Cavling-komitéen viser bogen, hvilke alvorlige konsekvenser den interne konflikt på Slotsholmen fik for et topmøde, der er blevet kaldt "det vigtigste internationale politiske møde siden Anden Verdenskrig", og dermed for Danmarks image. Gennem interviews og hidtil hemmeligholdte regeringsdokumenter afdækkes et uhørt dramatisk forløb, som ellers kun sporadisk var kommet til offentlighedens kendskab.
Ud over statsminister Lars Løkke Rasmussen og klimaminister Connie Hedegaard interviewede Per Meilstrup 20-30 danske og internationale embedsfolk, der var tæt på forhandlingerne. Dertil kommer hundredvis af andre skriftlige og mundtlige kilder.
Per Meilstrup siger, at hans erfaringer kan bruges af andre journalister, der ønsker at lave historier bag kulisserne.
»Mange af de ting, jeg har gjort, er noget, journalister i enhver kommune i Danmark kan bruge. Men det kræver, at du sætter dig ind i et sagskompleks, og at du går til kilderne med respekt – så er du nået langt.«
Han tilføjer, at jo mere man sætter sig ind i et område og får opbygget tillid, jo lettere adgang får man til spillet i kulissen – måske endda uden at søge om aktindsigt.
»Mange af de dokumenter, journalister får gennem aktindsigter, kunne de få, hvis de appellerede til embedsfolkenes sunde fornuft. Især hvis det gælder sager, som embedsmændene føler noget for,« siger han.
Hvis det er en ømtålelig sag, der kan havne på ministerens bord, vil en begæring om aktindsigt betyde, at ministeriet udarbejder beredskabspapirer – og det vil måske få kilderne til at klappe i.
»Jeg ville gerne undgå den uro omkring bogen, inden jeg havde talt med alle kilderne,« fortæller Per
Meilstrup.
Metodisk lavede Per Meilstrup skriftlige aftaler med alle kilder, så ingen var i tvivl om, hvad vilkårene var. Han lovede anonymitet, så kildernes identitet ikke kunne spores. Og han mødtes med de fleste kilder privat eller et neutralt sted, som de bestemte.
Per Meilstrup kender de fleste af kilderne i klimabogen professionelt eller personligt. Han var kommunikationschef i Frederiksborg Amt, mens Lars Løkke Rasmussen var amtsborgmester, og han var rådgiver for Connie Hedegaard, da hun var miljøminister. De seneste tre år har han haft titel af klimadirektør hos Mandag Morgen, og han optræder jævnligt som klimaekspert på TV2 NEWS, "Deadline" på DR 2 og i P1.
Selv om det hjælper, behøver man imidlertid ikke være en insider for at få embedsfolk i tale, mener han.
»Det kan sagtens gøres uden at have været en del af systemet. Det handler om at respektere kildernes perspektiv og faglighed.«
Træerne vokser dog ikke ind i himlen.
»Hvis jeg sagde, at jeg kom fra Mandag Morgen og skulle lave en artikel til næste uge, ville over halvdelen formentlig have sagt nej. Der er stor forskel på at være journalist, der skriver en artikel, og en forfatter, der skriver en bog. En bog har en anderledes tyngde og signalerer, at den, der ringer, tager sagen virkelig alvorligt. De mest centrale kilder ville helt sikkert have sagt nej til et "almindeligt" interview,« siger Per Meilstrup.
Læs hele interviewet med Per Meilstrup i Journalisten oktober 2010
Læs, hvordan Jyllands-Postens Lars Nørgaard Pedersen, Asger Westh og fotograf Stine Larsen lavede den Cavling-nominerede serie "Hjem fra Krigen".
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.