Kampen for ytringsfrihed udløser nobelpris

”De står op for det ideal i en verden, hvor demokrati og pressefrihed har trange vilkår,” lyder Nobelkomitéens begrundelse for at give pris til journalister fra Filippinerne og Rusland

To journalister fra henholdsvis Filippinerne og Rusland modtager årets Nobels fredspris.

Det er lederen af Nobelkomitéen, Berit Reiss-Andersen, der har offentliggjort, hvem der skulle modtage prisen på et pressemøde fredag.

”Ressa og Muratov får prisen for indsatsen for ytringsfrihed i Filippinerne og i Rusland.”

”De er samtidig repræsentanter for journalister, som står op for dette ideal i en verden, hvor demokrati og pressefrihed stadig har trange kår,” hedder det i komitéens begrundelse ifølge norske NTB.

Dmitrij Muratov (59) er russisk journalist og chefredaktør for den uafhængige russiske avis Novaja Gazeta. Novaja Gazeta er blevet kaldt den eneste magtkritiske avis, som har national betydning i Rusland.

Avisen skriver blandt andet om statslig korruption, politisk vold, valgfusk og brud på menneskerettigheder. I alt seks af avisens journalister er siden avisens start i 1993 blevet dræbt, deriblandt Anna Politkovskaja.

Maria Ressa (58) er filippinsk-amerikansk graverjournalist, som driver nyhedstjenesten Rappler, som er et mediehus for efterforskende og undersøgende journalistik.

Hun arbejder for ytringsfrihed og er en udtalt kritiker af Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte. Rappler har afdækket korruption blandt forretningsfolk med forbindelse til præsidenten, og mediet har også skrevet kritisk om præsidentens krig mod narkotika.

Hun er tidligere blevet anholdt for sit arbejde som redaktør.

234 personer samt 95 organisationer var nomineret til prisen. De talte blandt andre den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, og den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.

Det er den norske Nobelkomité, der udpeger årets modtager af Nobels fredspris. Komitéen har fem medlemmer, der udpeges af Stortinget, det norske parlament.

 

0 Kommentarer