Kampen for en pris

Afsløringen af politiets brug af eks-rocker og mord-medskyldig Dan Lynge som meddeler udløste årets Cavling-pris til to journalister på Ekstra Bladet og to på Bastard Film. De fire har kørt tæt parløb, knoklet og ofret al deres energi på sagen i to et halvt år.INDSATS. »Dan er en helt. Det er ham, der sætter sit liv på spil. Vi andre ofrer ikke noget.«

Afsløringen af politiets brug af eks-rocker og mord-medskyldig Dan Lynge som meddeler udløste årets Cavling-pris til to journalister på Ekstra Bladet og to på Bastard Film. De fire har kørt tæt parløb, knoklet og ofret al deres energi på sagen i to et halvt år.

INDSATS. »Dan er en helt. Det er ham, der sætter sit liv på spil. Vi andre ofrer ikke noget.«

Sådan lyder det indtrængende flere gange fra hver af de fire euforiske Cavling-prisvindere og fra en stolt chefredaktør.

Ventetiden var lang!

Miki Mistrati og Thomas Stokholm fra Bastard Film sad på en klassisk pub i London og drak Guiness, mens Ekstra Bladets Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen sad hos sidstnævnte og – med egne ord – drak øl i stigende tempo.

Både Mistrati og Stokholm har tidligere været indstillet til Cavling med hver sin historie. Anders-Peter Mathiasen, til daglig kaldet A.P., fik også Cavling-prisen i 1989, men har været indstillet i alt syv gange. I denne sag blev alle fire indstillet i 2002, nomineret i 2003 – og igen i 2004. Denne gang førte det så til prisen.

Men da formanden for Cavling-komitéen, Carsten Ingemann, ringede til den første af de fire, A.P., blev han mødt med kølig distance, forvirring og usikkerhed.

A.P. turde ikke tro på det.

»Er det den rigtige Carsten Ingemann,« spurgte han Ingemann.

Til sidst gav Carsten Ingemann røret til en anden fra komitéen, Lars Hørby fra Ekstra Bladet, og så var A.P. overbevist – men nu ude af stand til at sige andet end:

»Jeg får tårer i øjnene.«

Lidt senere får han fremstammet:

»Hold kæft, du sparker helt benene væk under mig. Carsten, jeg elsker dig.«

Inden A.P. når så langt, kan man høre Jeppe Facius snakke i baggrunden. Han har straks ringet til de to i London.

Og derfra kimede telefonerne flere timer frem.

Facius og A.P. tog en taxa ind til Ekstra Bladet, hvor de blev mødt med klapsalver, champagne og tale af chefredaktør Poul Madsen med en tanke til Dan Lynge – og tale af Morten Bruun fra medarbejderforeningen.

I London rykkede Mistrati og Stokholm sammen med en kammerat fra pubben over på en fin restaurant, Sketch, i en sidegade til Oxford Street. Her drak de Bollinger-champagne og spiste den allerfineste middag. Regningen for de tre kom til at lyde på 6.500 kroner.

Det hele begyndte i foråret 2002, da A.P. talte med en mand.

»Han havde blå joggingdragt på, havde langt hår, manglede fortænderne og havde været indlagt på Nordvang,« husker A.P. Men da Dan Lynge, som det viste sig at være, begyndte at tale og sagde, at han var tidligere 'krigsminister' i Hells Angels og gennem 20 år efterlyst for mordet på Høvdingen på Christianshavn, tog A.P. ham med ind på et kontor til en nærmere snak.

Mistrati og A.P. kendte hinanden, da de tidligere havde arbejdet sammen i PET-sagen og Anders Nørgaard-sagen.

Sammen med Stokholm og Facius dannede de, hvad A.P. betegner som »et orkester«.

De aflagde musketer-ed og lovede at dele alle oplysninger.

Chefredaktørerne fra Ekstra Bladet og Dags Dato på TV 2, som Bastard laver dybdeborende udsendelser til, lavede formelle aftaler, og de fire gik i gang med at grave.

»Det er en fuldstændig op-ad-bakke historie. Fuldstændig vanvittig historie,« siger Mistrati og A.P., da de
sidder i et roligt hjørne med champagne efter hurraråb og taler.

Historien tog form, da Dan Lynge for åbent tv blev bedt om at ringe til politiet og fortælle, at han gennem seks år var deres meddeler og desuden eftersøgt for mord.

»Denne sag sætter en ny standard for, hvordan medierne kan arbejde sammen – og det er nødvendigt for os at gå sammen,« siger Poul Madsen.

Han kalder det for »en stor sejr for undersøgende journalistik« og fremhæver, hvordan alle parter fuldstændigt tillidsfuldt har udvekslet viden.

»Avis/fjernsyn er en super, super kombination. Avisen kan noget, tv ikke kan – og omvendt. For eksempel da Dan Lynge stillede sig frem i tv. Det virker mere kraftigt, end hvis han udtalte sig til avisen,« siger Mistrati i telefonen fra London.

Men uanset om det er de to på Ekstra Bladet, A.P. med kasketten, der skjuler nogle lidt vigende krøller, Facius i krøllet Inter-fodboldtrøje eller de to i telefonen fra den fine restaurant i London, så siger de stort set de samme ting.

De er ikke bare kolleger, der tager i sommerhus sammen og laver klare aftaler om at dele alle informationer og bruge dem i det medie, der egner sig bedst. De er også venner og hardcore journalister. Som pokerspillere afkoder de hinandens tegn og kommunikerer på en måde, som udenforstående ikke fanger.

Deres motto har været, at før noget har været i tv, er det ingen historie.

»Omvendt kan de lave nogle historier i avisen, som vi ikke har en chance for på tv,« siger Mistrati.

Han supplereres af Facius:

»Tv er meget dagsordensættende, men aviserne kan følge op.«

Dan Lynge-sagen har fyldt rigtigt meget de seneste to et halvt år. Det erkender alle fire. Men ingen af dem har fået overarbejdsbetaling for deres indsats, og de 20.000 kroner, som Cavling-prisen udløser, har de heller ikke tænkt sig selv at beholde.

»Arbejde og fritid smelter sammen for dem, de har lavet masser af ting om aftenen,« siger Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen med en tilføjelse om, at journalistik er meget mere end et arbejde.

Miki Mistrati og Thomas Stokholm har passet deres arbejde på Bastard film og brugt fritiden på Dan Lynge-sagen.

»Vi har investeret vores egen tid og penge i det,« siger Mistrati og tilføjer:

»Da vi gik fra Fak2eren på Nordisk Film, var der ingen, der troede på, at vi kunne etablere et firma, der kunne leve af at lave dybdeborende journalistik. Det har jo gudskelov vist sig at kunne lade sig gøre.«

På Ekstra Bladet har de to fået den tid, de har bedt om, men det er ikke kutyme at bede om overarbejdsbetaling.

På spørgsmålet om, hvad deres bagland har sagt til, at de i to et halvt år har brugt al deres energi på Dan Lynge-sagen, mumler A.P. under sin kasket:

»Jeg er mere journalist end menneske.«

Der er dog vist noget med en hund, der har måttet lide afsavn.

»Det har ikke været skidenemt,« siger Mistrati.

Samme dag som han sidder og glæder sig over prisen i London, har han og hans kone 16-års-dag.

»Uden min kone havde jeg ikke siddet her i dag,« siger Stokholm, der har været sammen med sin kone gennem lige så mange år.

»Det koster, og det koster meget. Hun har ikke syntes, det har været sjovt, når sagen har fyldt en tredjedel af dobbeltsengen. Jeg har ikke kunnet sove, har travet rundt om natten, har ikke været hjemme og har forsømt børnene.«

Hans kone er også journalist, hvilket giver ham nogen forståelse, men en forståelse, man skal passe på ikke at skamride, siger han:

»Den odyssé er ikke bare noget, man gør. Jeg kender masser af kæmpestore journalister, der er ædt op af druk, dårlig samvittighed og skilsmisse – eller bare ikke har haft opbakningen.«

Hemmelighedskræmmeriet har fyldt meget undervejs. Dan Lynge har levet under jorden, og de fire har arbejdet ud fra den risiko, at deres telefoner kunne blive aflyttet. Derfor har de – blandt andet ligesom forbryderne – ekstra telefoner med taletidskort.

De fire har aldrig tvivlet på deres historie, men har følt, at den trin for trin har bevæget sig opad.

»Jeg troede på ham, men var alligevel forbløffet over, at det, han har sagt, passer nøjagtigt med, hvad de implicerede har sagt under Undersøgelseskommissionens vidneafhøringer.«

– Kan det, at Dan Lynge er trådt frem, koste ham livet?

»Det er myndighedernes opgave at skaffe ham sikkerhed,« siger Facius.

De fire var blevet ubeskriveligt skuffede, hvis ikke de havde fået Cavling-prisen, selv om de har forsøgt at overbevise hinanden om, at man ikke har krav på den pris. De tror, at deres afdækning vil rykke ved både lovgivningen, politiets arbejdsmetoder og måske endda fremtidige lærebøger.

»Vi har ingen illusion om, at afsløringen vil ryste nogle ministertaburetter eller give næser til politifolk. Aben har hoppet rundt på så mange skuldre, at det er en illusion at tro, at nogen vil blive slået ud,« siger Stokholm.

Men han tror på, at deres afsløring gør en forskel.

»Hvad nu, hvis vi ikke havde lavet historien? Jeg tror, at vi med vores indsats kan bidrage til, at lovgivningen bliver strammet op, og at politiet får indarbejdet nogle andre arbejdsmetoder og får mere respekt for arbejdsmetoder og respekt for diverse regler i retsplejeloven og straffeloven,« siger Thomas Stokholm, som har hørt jurister sige, at den sag betyder, at nogle lærebøger nu skal skrives om.

»Det er da meget godt gået!« lyder det med meget glad stemme fra champagnefesten i London.

* Blå bøger

Miki Mistrati

Miki Mistrati blev født for 36 år siden i København. De seneste ti år har han været journalist for blandt andet DR, TV 2/NYHEDERNE og Nordisk Film TV. Miki Mistrati er i dag medejer og tilrettelægger på Bastard Film.

Han har været nomineret til Cavling-prisen to gange før: I 1998 for programmerne »Den Hemmelige Tjeneste I-III« og i 2003 for Dags Dato Special om eks-rockeren Dan Lynge. Programmet om Dan Lynge gav ham Årets TV-aktualitetspris i 2003. Derudover modtog han Nils Ufers mindelegat for »Unge besværlige journalister« i 2000.

Miki Mistrati bor sammen med Marie Krabbe Hammershøy og børnene Emilia og Vito i København.

Thomas Stokholm Vorf

Thomas Stokholm Vorf er 38 år og uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1994. Han er i dag medejer og tilrettelægger på Bastard Film.

Inden Thomas Stokholm kom til Bastard Film, har han blandt andet arbejdet for TV3-Nyhederne, TV AVISEN og Fak2eren. Thomas Stokholm har været nomineret til en Cavling-pris de to seneste år. I 2002 for afsløringerne af svindel i Tvind, i 2003 for Dags Dato Special om eks-rockeren Dan Lynge.

Thomas Stokholm bor på Frederiksberg og er gift med journalist Mette Hilden. Sammen har de børnene Olivia og Bastian.

Jeppe Facius

Jeppe Facius, 36 år, blev færdig på Danmarks Journalisthøjskole i 1999. Han har været ansat på Ekstra Bladet lige siden.

Jeppe Facius modtog i 1999 Kristian Dahl Legatet sammen fire andre kolleger for serien 'Statens klike for kunst'.

Han bor på Christianshavn og har en søn, Milos på 13 år.

Anders-Peter Mathiasen

Anders-Peter Mathiasen blev født for 45 år siden i Århus. Han voksede op i Herning og nåede at tage bifag i historie fra Århus Universitet, inden han blev journalist i 1986.

Anders-Peter Mathiasen har tidligere været på TV AVISEN, Jyllands-Posten og Politiken. Han fik Cavling-prisen i 1989 for at have afdækket en 'en række misforhold i Stadsarkitektens Direktorat under Københavns Kommune'. Forinden var han én gang blevet nomineret til prisen, efterfølgende er det sket yderligere fem gange. Desuden har han modtaget Victor Andreasen-prisen og Kristian Dahl Legatet.

Anders-Peter Mathiasen bor på Frederiksberg.

Cavling-komitéens begrundelse

GENNEMSLAGSKRAFT. »De fire journalister har siden 2002 afdækket, hvordan den almindelige retssikkerhed og forventelige tryghed i samfundet er blevet sat over styr i politiets seks år lange og tætte samarbejde med eks-rockeren Dan Lynge. (…)

Den kommissionsundersøgelse, der er sat i gang som følge af de fire journalisters indsats, har indtil videre bekræftet indholdet i artikler og tv-indslag. Journalisterne har i et effektivt samarbejde mellem en avis og et tv-produktionsselskab med leverance til en landsdækkende tv-station sikret stor gennemslagskraft for deres historier, som i forbindelse med kommissions-undersøgelsen er blevet taget op af en lang række andre medier«.

Dan Lynge-sagen kort

RESUMÉ. I artikler og tv-indslag har de fire Cavling-vindere siden maj 2002 afdækket den såkaldte Dan Lynge-sag.

Dan Lynge er navnet på en tidligere rocker, der i begyndelsen af 90erne gennem seks år fungerede som meddeler for politiet. Dan Lynge forsynede blandt andet politiet med oplysninger om forestående attentater i rockermiljøet.

Afsløringerne af samarbejdet førte til nedsættelsen af en særlig undersøgelses-kommission, der begyndte sit arbejde i april 2004. Det arbejde er endnu ikke slut.

Forståeligt nok. For de fire journalister har forsynet offentligheden med en lang række pinlige afsløringer om landets ordensmagt. Via indslag i TV 2 og artikler i Ekstra Bladet har det journalistiske team afsløret, at politiet har undladt at reagere på flere alvorlige advarsler, som Dan Lynge forsynede dem med. Blandt andet ignorerede politiet et forvarsel om angrebet på en rockerborg i København, der endte med, at to personer blev dræbt.

Politiet har også undladt at retsforfølge Dan Lynge, selv om han har mordforsøg, attentatplaner og omfattende narkokriminalitet på samvittigheden. I stedet har politiet givet eks-rockeren en dusør på 10.000 kroner. Hvad der begyndte som en historie om politiets tvivlsomme samarbejde med en eks-rocker, spreder sig nu opad i samfundet. Undersøgelseskommissionen skal se på alle myndigheders rolle i sagen, blandt andet den overordnede anklagemyndighed og Justits-ministeriet. Kort før jul blev justitsministeren kritiseret af et flertal i Folketinget for hendes håndtering af sagen.

* Læs også i dette nummer: Cavling og karrieren

 

0 Kommentarer