Kamp om læserne på liv og død

Århus Stiftstidendes nyeste våben i kampen om læserne er et gratis testamente til de østjyder, der tegner halv- og helårsabonnementer til avisens normalpris. Tilbuddet bliver kaldt både et mediestunt og et brud på markedsføringsloven.

"Et tilbud, der for alvor kan tjene abonnementet hjem igen."

Sådan lyder budskabet i de egenannoncer, der har kørt i den husstandsomdelte ugeavis Århus Onsdag siden oktober måned. Fra den 4. november tilbyder avisen et gratis testamente til de læsere, der abonnerer på Århus Stiftstidende til fuld pris.

"Annoncen er mere højt-råbende og panisk, end hvad man hidtil har set. Det er et mediestunt, og problemet med tiltag af den art er, at avisens troværdighed kan gå fløjten. Jeg ser en risiko for, at vi på grund af stigende konkurrence vil opleve mere af den slags," siger medieforsker ved Københavns Universitet, Stig Hjarvard, og tilføjer, at det er usædvanligt at lave testamenter for at lokke læserne til at beholde et abonnement.

"Man kan måske sige, at det er Århus Stiftstidendes testamente, der er tale om, " siger Stig Hjarvard.

 

Øget troværdighed
Erik Frodelund, der er ansvarshavende chefredaktør på både Århus Stiftstidende og Århus Onsdag, har selv udtænkt kampagnen og optræder storsmilende i annoncen under teksten: "Hver 4. dansker har behov for et testamente – derfor tilbyder jeg avisens abonnenter et gratis testamente."

Erik Frodelund ser ikke noget problem i, at man sammenblander aviskampagne og testamenter, og han afviser, at tilbuddet er ment som et lokkemiddel.

"Det er en service, vi tilbyder. Det er første skridt i et væld af servicetilbud til vores abonnenter som blandt andet vil være at finde på den hjemmeside, vi snart lancerer for vores faste læsere," siger Erik Frodelund.

Han mener, at Århus Stiftstidendes troværdighed bliver øget ved at tilbyde service-ydelser til læserne.

Han synes ikke, det er uetisk at tilbyde testamenter, men kalder det en ny udvikling i måden at yde service over for de faste læsere på.

"Vi vil bare gerne sikre de folk, der abonnerer på avisen bedst muligt. Jeg kan ikke se den store forskel i, om vi giver læserne to billetter til AGF-Brøndby eller et testamente," mener Erik Frodelund.

 

Brud på loven
Men med markedsføringsloven i hånden kan der være problemer i at tilbyde gratis ydelser i forbindelse med salg af en vare.

Hos Forbrugerstyrelsen vil man ikke kommentere den konkrete sag, men henviser til markedsføringsloven § 6. På spørgsmålet, om et testamente er af ubetydelig værdi og derfor tilladt som tilgift, er svaret klart: Der skal kigges på den objektive, normale, gennemsnitlige omkostning.

Erik Frodelund fortæller, at den reelle udgift for Århus Stiftstidende i forbindelse med testamente-uddelingen kun er på et par kroner, mens markedsværdien er mellem 2500 og 4000 kroner.

Det går ikke under kategorien "ganske ubetydelig værdi", siger Forbrugerstyrelsen.

Det er nu op til Århus Stiftstidendes abonnenter og Forbrugerombudsmanden at afgøre, om testamenter er en god og sober måde at servicere og tiltrække nye læsere til avisen på.

0 Kommentarer