»I København bruges freelancere til at undergrave vilkårene for de faste. I provinsen er det ikke så slemt endnu, men det er på vej. Derfor skal vi kæmpe for at få freelancere ind under de fastes overenskomst.« Sådan sagde Flemming N. Andersen, selv freelancer, på tillidsmandsmødet i Odense i slutningen af september. Her var han gjort til talsmand for en gruppe tillidsmænd, der havde diskuteret freelance-problematikken. Gruppen mente, at tillidsmændene skulle have forhandlingsret for freelancernes vilkår, indsigt i kontrakterne og ikke mindst, at freelancere ikke måtte have ringere forhold end de fastansatte. Gruppens pointe blev bakket op af flere. »Vi er i København nået dertil, hvor nogle arbejdsgivere bruger freelancere i en fast del af vagtplanen. Men freelancere får for eksempel ikke pension og er i det hele taget billigere for arbejdsgiveren. De skal ind under de fastes overenskomst, ellers kan det ende galt,« sagde hovedbestyrelsesmedlem Uffe Gardel. Flere tillidsmænd fra dagblade i provinsen var dog ikke så begejstrede. »Det vil koste dyrt i forhandlingerne, hvis freelancerne skal med. Jeg tror ikke, at jeg vil have forståelse i mit bagland, hvis det er det eneste, jeg kommer hjem med,« sagde Torben Duch Holm fra NORDJYSKE Stiftstidende. Eller som Bjarne Jensen fra Århus Stiftstidende sagde: »Hvis jeg skal være general og løbe op ad bakken med denne her sag, er jeg bange for, at mine soldater vil blive stående nede for enden af bakken.«
Ikke underbegavede Det argument bed ikke på Uffe Gardel. »Jeres arbejdsgivere er ikke dokumenterbart mere underbegavede end andre, så de vil selvfølgelig også bruge flere og flere freelancere fremover, fordi de er billigere. Jeg mener, at det her er vores største problem som forbund, og hvis vi ikke reagerer nu kan det ende med, at en tredjedel ikke vil være under overenskomst.« Formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård mener også, at der skal tænkes mere langsigtet, selv om problemet endnu ikke er særlig stort i provinsen. »Der skal reageres nu. Ignorerer vi det her problem, så er der ikke mange penge at tælle for hverken freelancere eller faste til sidst.«
Undersøgelse på vej På mødet blev det diskuteret, om man skulle dele forhandlingerne op mellem København og provins-pressen, fordi kravene fra de to fronter er meget forskellige. »I provinsen vil de gerne have en sjette ferieuge, men den kan vi i København ikke bruge til så meget, for den har vi i forvejen. Måske vi i hovedstaden kunne gå i spidsen med freelanceproblematikken, så de får det nemmere i provinsen, når problemet går op for dem,« sagde Thomas Szlavik fra Ekstra Bladet. Hvordan forhandlingerne bliver tilrettelagt, vil dog ikke blive klarlagt, før journalistforbundets ledelse har besøgt alle kredse og hørt nærmere om deres krav. For at få klarlagt omfanget af freelanceres arbejde for dagbladene, har journalistforbundet iværksat en undersøgelse, der skal vise, hvor mange og hvor meget fastlancere og freelancere arbejder for dagbladene.
|
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.