Fotograf i modvind på grund af billeder fra en drukneulykke taget på tur med ambulancevogn. De pårørende overvejer sagsanlæg, og lægeambulancen boykotter alt samarbejde med pressen.
Falck-stationen i Ålborg. Klokken er 18.45 en fredag i juli. Lægeambulancen har lige fået et alarmopkald: "Lille barn druknet i swimmingpool."
Falckreddere og læger ankommer til huset og går straks i gang med at genoplive dren-gen. Med sig har ambulancefolkene en freelance-fotograf og en journalist, som skal følge lægeambulancens arbejdsdag. Iklædt Falck-jakker med påskriften "Observatør" går de i gang med at lave deres historie.
Den lille dreng overlever, og drengens familie kan ugen efter se deres søns kamp for livet på fem billeder bragt i SE og HØR. Drengens ansigt er synligt på flere af billederne. Familien kan desuden læse en næsten minutiøs gennemgang af redningsaktionen, hvor drengen præsenteres ved fornavn og alder, og vejen, hvor familien bor, nævnes ved navn.
Familien har ikke inviteret pressen inden for til ulykken, og de har ikke sagt ja til at få offentliggjort billederne. Familien føler sig krænket og overvejer nu et sagsanlæg mod SE og HØR.
Nordjyllands Amt og lægeambulancens ledelse siger, de havde en mundtlig aftale med fotografen om, at billederne skulle godkendes, både af overlægen med ansvaret for ambulancen og af personerne på billederne. Ifølge fotografen eksisterede der ikke nogen aftale om forhåndsgodkendelse.
"Det er noget svineri ud over alle grænser, at offentliggøre disse billeder," mener sygehusdirektør Jesper Christensen, Nordjyllands Amt.
Freelance-fotograf Rene Schütze, som har taget billederne af drukneulykken, forstår ikke opstanden.
"Jeg fotograferer så mange mennesker hver dag, og jeg skal ærligt erkende, at jeg ikke tænkte over at få en godkendelse," siger Rene Schütze, som ikke kan se problemet i at offentliggøre billederne af drukneulykken, blandt andet fordi den endte lykkeligt, og barnet overlevede.
"Vi skulle fortælle, hvad lægevognen laver. Den redder menneskeliv, og det var det, vi viste. Men det er selvfølgelig meget beklageligt, at familien føler sig trådt over tæerne. Det var aldrig meningen," siger Rene Schütze.
Slut med reportageture
Som konsekvens af episoden har Nordjyllands Amt besluttet, at ingen journalister eller fotografer får lov til at lave reportager fra akutte ambulancer som lægeambulancen i fremtiden.
"Vi er færdige med den slags samarbejde. Det er ærgerligt for de journalister og fotografer, vi hidtil har haft et udmærket samarbejde med, men vi kan ikke se andre løsninger. Nu må branchen bøde for de brodne kar," siger sygehusdirektør Jesper Christensen.
Lars Lindskov, som er formand for Pressefotografforbundet siger:
"Det er ekstremt uheldigt, hvis jeg skal sige det pænt. Han har virkelig jokket i spinaten. Man skal tænke sig godt om, når man arbejder med den slags."
Lars Lindskov er også formand for Medieudvalget, hvor han vil tage en principiel diskussion på baggrund af den konkrete sag.
Ifølge pressejurist Oluf Jørgensen er billederne ikke blot uheldige, de er også ulovlige.
"Det er utroligt groft, og jeg er ikke spor i tvivl i min vurdering. Fotografen krænker privatlivets fred ved at være på et ikke frit tilgængeligt sted uden samtykke fra dem, der bor i huset, og det er i strid med straffeloven," siger Oluf Jørgensen, afdelingsleder i Informationsret på Danmarks Journalisthøjskole.
Amtet også ansvarlig
At fotografen og journalisten er med på reportageturen, er i sig selv uheldigt, da det ikke alene er ulovligt at offentliggøre billederne, men også at tage dem.
Derfor har Nordjyllands Amt ifølge Oluf Jørgensen også et ansvar for, at billederne blev taget, uanset om de har haft en aftale om gennemsyn og godkendelse eller ej.
"Udover at amtet har et medansvar, så bryder de desuden deres tavshedspligt ved at invitere journalister og fotografer med til ulykker i private hjem," siger Oluf Jørgensen.
Til det siger sygehusdirektør i Nordjyllands Amt Jesper Christensen:
"Vi kan ikke tage ansvar for, hvad fotograferne laver. Det må domstolene afgøre, om vi har et medansvar for. Det sker jo hele tiden, også på tv, hvor politiet har pressen med på job. Det er pressejuristens egen lommefilosofi."
Chefredaktør for SE og HØR Peter Salskov oplyser, at han netop har modtaget en skrivelse fra advokaten, der repræsenterer forældrene til dren-gen på billederne. De afventer SE og HØRs forklaring på, hvorfor billederne blev bragt, og de vil derefter tage stilling til, om de vil lægge sag an i henhold til straffeloven om krænkelse af privatlivets fred.
"Det er mit ansvar, at billederne bliver trykt. Jeg mener ikke, det er nødvendigt at spørge familien, før man trykker billederne. Hvis vi skulle det, så kunne vi jo ikke bestille andet end at rende rundt og spørge folk hele tiden. Men forældrene til barnet mener noget andet, og det må vi så lade domstolene afgøre, hvis det kommer så vidt," siger chefredaktør Peter Salskov.
Skulle det komme så vidt, så taber SE og HØR med et brag, mener pressejurist Oluf Jørgensen.
For at undgå lignende situationer i fremtiden, er det nødvendigt med mere oplysning, og det er en opgave for Journalistforbundet at sørge for, at alle medlemmerne er klædt ordentligt på og kender de presseetiske grundregler. Det mener Peter Thornvig, formand for Fotograferne, som er en specialgruppe under Journalistforbundet, hvor fotograf Rene Schütze er organiseret.
"Medlemmerne af Fotograferne er ikke uddannet pressefotografer. De er reklamefotografer eller helt uden uddannelse, og de er ikke uddannet i de presseetiske regler. Det er især dem, der skal tages fat på," siger Peter Thornvig.
Han mener ligeledes, at myndighederne, i dette tilfælde Nordjyllands Amt, skal være sig sit ansvar bevidst, når de inviterer pressen med på den slags ture.
"At myndighederne giver tilladelse til, at fotografen må komme med på turen, giver et indtryk af, at det er i orden at tage billederne," siger Peter Thornvig.
Det betyder dog ikke, at fotografen kan fralægge sig ansvaret, blot fordi han er inviteret af en myndighed, mener han.
"Jeg synes ikke, fotografer og journalister skal sige nej tak til at komme med på den slags opgaver i fremtiden, men de skal kende spillereglerne, og de skal følge dem," siger formanden for Fotograferne i Journalistforbundet.
BILLEDERNE TIL SE OG HØRS DOKUMENTAR.
– Foto 1
En lille dreng ligger livløs, mens en læge og tre Falck-reddere kæmper for hans liv. Man kan se drengens ansigt, og at han er fyldt med slanger og kanyler.
– Foto 2
En lille dreng ligger livløs, mens lægen stikker en kanyle i ham. Man kan se dren-gens ansigt.
– Foto 3
En lille dreng får kunstigt åndedræt.
– Foto 4
En lille dreng får ilt, hjerte-kardiogrammet er forrest i billedet. Man kan se dren-
gens ansigt tydeligt.
– Foto 5
En lille dreng bliver kørt på en båre, mens lægen holder hans åndedræt i gang med en pumpe.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvordan endte sagen - ved nogen det?