Når de studerende på DMJX’ kommunikationsuddannelse skal søge praktik om fire uger, er det ikke sikkert, at der er praktikpladser nok.
De studerende er de første, der skal søge om lønnet praktik på den nye uddannelse, men indtil videre er der kun fundet 10 ud af 45 praktikpladser.
Jens Otto Kjær, rektor på DMJX, har udtalt til Journalisten, at der har været medarbejderudskiftning og sygdom, hvilket har forsinket forløbet med at finde praktikpladser.
Mathias Bay Lynggaard, formand for Kredsen af Journaliststuderende, KaJ, mener ikke, at det er en gangbar undskyldning.
»Der er nu en årgang af kommunikationsstuderende, der skal kæmpe om alt for få pladser, som det ser ud nu. Skolen burde være forberedt på, at sådan noget som sygdom kan opstå,« siger han.
Sabrina Speiermann, uddannelseschef for Kommunikation, Design og Ledelse, siger, at »man ikke allerede et år før praktikstarten kan spørge virksomheder, om de skal bruge praktikanter.«
Det forstår Mathias Bay Lynggaard ikke.
»Man kunne jo have prøvet at være tidligere ude. Hvis man ikke engang har halvdelen af praktikpladserne her med en måned tilbage, så tyder det på, at man godt kunne have prøvet hårdere,« siger han.
»Det virker, som om at skolen slet ikke har undersøgt det her, inden de oprettede uddannelsen. Jeg vil dog ikke fælde en endelig dom over DMJX's håndtering af forløbet, før det endelige resultat viser sig. Men uanset, om det lykkes at finde praktikpladserne, sådan som vi alle håber, ikke er i orden at udsætte de studerende for så meget usikkerhed. Det er ganske uprofessionelt.« siger Mathias Bay Lynggaard.
»Vi har prøvet at få en lønaftale på plads«
Når de studerende om fire uger skal søge praktik, skal de også selv forhandle deres løn hjem. Det ærgrer KaJ-formanden.
»Vi har fra KaJ og hele forbundet kæmpet og kæmpet for at få en kontrakt igennem. Det er faldet sammen, og det er brandærgerligt. Vi har i KaJ meldt til forbundet, at vi er meget opmærksomme på, hvordan lønforhandlingerne falder ud denne gang. Hvis den falder under et vist niveau, er vi nødt til at kontakte skolen.«
Hvad er et ”vist niveau”?
»Uddannelsens udspil var, at de kommunikationsstuderende skulle have 9.000 kroner. Det mener vi ikke er en acceptabel løn. Der er 7.000 kroner lavere end journalistpraktikanter, og forskellen må ikke være så stor. Vi mener, at den gennemsnitlige løn bør ligge på den gode side af 12.000 kroner,« siger han.
De kommunikationsstuderende fra DMJX er i konkurrence med kommunikationsstuderende fra universiteterne, der kun skal have SU. Hvorfor skal virksomhederne vælge dem fra DMJX, når de kan få noget meget billigere?
»Det er en helt anden uddannelse end universitetsuddannelserne. De kan noget andet, og de er meget tidligt i stand til at gå til hånde. Jeg vil vove den påstand, at de studerende på DMJX i højere grad kan føre noget værdi til virksomhederne, fordi de på fem semestre har lært, hvordan man gør tingene i praksis, ligesom de allerede har været i praktik en gang,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.