KaJ-formand: DJ er ligeglad med nyuddannede

De studerendes fagforeningsformand på Journalisthøjskolen mener ikke, at DJ tager den høje arbejdsløshed blandt nyuddannede alvorligt nok. Han kalder det en aldersslagside. Dansk Journalistforbund vil gerne lytte.

De studerendes fagforeningsformand på Journalisthøjskolen mener ikke, at DJ tager den høje arbejdsløshed blandt nyuddannede alvorligt nok. Han kalder det en aldersslagside. Dansk Journalistforbund vil gerne lytte.

I lørdags havde KaJ, Kredsen af Journaliststuderende, generalforsamling på Journalisthøjskolen. Her holdt formand David Wedege en tale, hvor han klandrede Journalistforbundet for at bekymre sig "beskæmmende lidt om de nyuddannede, taget i betragtning at arbejdsløsheden ligger på 43 procent".

Ud af Dansk Journalistforbunds 904 nyuddannede medlemmer fra september sidste år til nu er 392  i dag på dagpenge.
David Wedege medgiver, at der er mange serviceudbud til de nyuddannede, med efterspørger en politisk indsats:

»Det her er virkelighed for os. Jeg har ikke hørt formanden tale om ungdomsarbejdsløshed offentligt. Det virker til, at der er en aldersslagside i hovedbestyrelsen og en prioritering af de ældre, erfarne medlemmer. Man stiller op med et kriseberedskab, når der er fyringsrunde på DR. Men man burde også stille op med et kriseberedskab foran Journalisthøjskolen, når vi kommer ud med vores eksamensbevis.«

Næstformand i Dansk Journalistforbund Fred Jacobsen understreger, at det ikke må blive en aldersdiskussion.

»Uanset folks alder står vi klar, når der er fyringer. Det her må ikke komme til at handle om alder. Jeg vil ikke give David Wedege uret i sin kritik – hvis han oplever, at vi har for lidt fokus på de nyuddannede, så må vi sætte os ned og tale om det fremadrettet. Foreløbigt har jeg kun hørt et konkret forslag om at optage færre studerende på uddannelsen, og det er i hvert fald ikke en løsning.«

KaJ-formand David Wedege siger:
»Jeg kender færdiguddannede journalister, som ekspederer i en tøjbutik. Udadtil virker det ikke, som om at forbundet bekymrer sig om det. Det er jo dem med erhvervserfaring, som er eftertragtede i forvejen. Hvad med os, som ikke har nogen erhvervserfaring? Vi skal vel også have politisk fokus.«

Fred Jacobsen siger, at forbundet gør meget ud af at forberede de dimitterende elever på livet som nyuddannet:

»De skal forberede sig på at leve et liv i livslang læring. Udviklingen går så hurtigt, at de muligvis skal i gang med efteruddannelse med det samme, fordi dele af deres uddannelse allerede er blevet forældet. I forbundet bliver vi også kritiseret for ikke at have nok fokus på de ældre, men det er sandt, at de nyuddannede klart er hårdest ramt af ledighed. Og det er vigtigt, at vi fokuserer på det.«

4 Kommentarer

Knud Erik Nielsen
8. OKTOBER 2010
Re: KaJ-formand: DJ er ligeglad med nyuddannede

Jeg støtter KaJ kritikken, og må desværre tilføje, at DJ heller ikke gør nok for vi andre, der er ramt af ledighed, og har været medlem af forbundet i mange år. 

Jeg ved godt, at forbundet giver os nedsat kontingent og betaler gruppelivspræmien, og det sætter jeg stor pris på, for det er ikke en "gratis" omgang. Jeg ved også godt, at UPDATE og Karriere & Udvikling er fine tilbud, hvor DJ er foran andre forbund ved at åbne disse tilbud i udstrakt grad for os ledige, meget fint.

Men når jeg skal aktiveres, og bliver presset af min Anden Aktør til at finde en virksomhedspraktik eller løntilskudsforløb, så er det beskæmmende, at alle medevirksomheder simpelthen melder pas, og slet ikke beskæftiger sig med arbejdsløse journalister. Her bør DJ simpelthen kræve af arbejdsgiverne, at de åbner sig op over for de ledige, og tilbyder virksomhedspraktik og løntilskudsforløb. Det bør gøres til et OK-krav.

Og hvorfor ser DJ passivt til, at to ud af tre ledige stillinger besættes via netværk blandt de beskæftigede! Der er ved at udvikle sig en nepotisme i faget, som er helt uhørt. Her må DJ gøre brug af det gamle kendte værktøj, man ved trækker den anden vej, nemlig at alle ledige stillinger skal slåes op. Det må simpelthen gøres til et OK-krav, så de ledige og nyuddannede også får chancen for at byde ind på ledige stillinger.

To konkrete forslag til, hvordan forbundet kan gøre mere for de ledige.

Michael Bjørnbak Martensen
8. OKTOBER 2010
Re: KaJ-formand: DJ er ligeglad med nyuddannede

Lidt morsomt at læse de unges opråb - for jeg synes ærligt talt, at forbundet bruger mange (måske lige rigelige) ressourcer på netop de unge.

Situationen på mediemarkedet er ikke morsom, og hvad værre er: lyspunkterne synes mere end svære at få øje på - hvilket desværre også gælder på den lange bane. 

Beskæftigelsen men  også fagligheden har svære vilkår - så det er på de to fronter forbundet har opgaver at løse. Og det gælder jo naturligvis også de unge, endog med meget høj prioritet, fordi det er vigtig at komme  igang.

Skal jeg komme med et stort ønske, er det at forbundet i fremtiden markerer sig, og ikke lyder som en gammel tante der gynger frem og tilbage i en gyngestol med livsvisdommens mange ord. 

I dag skal der kæmpes for at placere sig jobmæssigt i samfundet - hvilket både gælder job og faglighed. 

Dansk Journalistforbund er en gammel tante - og det kan simpelt hen ikke fortsætte.

Jacob Kaas
7. OKTOBER 2010
Re: KaJ-formand: DJ er ligeglad med nyuddannede

Som nyuddannet arbejdsløs journalist vil jeg give Kaj-formand David Wedege fuldstændigt ret.

Jeg vil endda stramme rubrikken til: "DJ svigter ledige dimittender".

@Fred Jacobsen

 "...hvis han oplever, at vi har for lidt fokus på de nyuddannede, så må vi sætte os ned og tale om det fremadrettet."

 "I forbundet bliver vi også kritiseret for ikke at have nok fokus på de ældre, men det er sandt, at de nyuddannede klart er hårdest ramt af ledighed. Og det er vigtigt, at vi fokuserer på det.«"

Det er da bemærkelsesværdigt, at det er de studerende medlemmer der skal bringe problematikken til debat. DJStud repræsenterer ikke de nyuddannede journalister. Det burde DJ da gøre.

Fred, det er den samme politikerplade om igen. Sætte os ned og tale om det? Det er vigtigt vi fokuserer på det?

Giv os bare et konkret tiltag fra DJ, der skal sikre en lavere dimittendledighed. 

--------------------------------------------------------------------------------------------- 

@Per Roholt

"Jeg synes dog også at vi gør hvad vi kan(1), tilbyder rådgivning, kurser etc(2) for at afbøde virkningen af den voksende ledighed og I Beskæftigelsesudvalget har de tre studenterorganisationer rig mulighed for at hjælpe med at sætte problemerne yderligere på dagsordenen. Hjælp os med informationer fra frontlinien, kom med gode ideer til, hvor vi skal sætte ind.(3)"

Jeg læser tre budskaber i dit forsvar.

1. DJ kan ikke gøre mere end hvad der gøres idag.

2. DJ tilbyder rådgivning og kurser. Hvad finder man under etc?

3. Det er jeres egen skyld, at i ikke selv har sat problemet på dagsordenen. 

 Giv os et konkret tiltag som skal hjælpe arbejdsløse nyuddannede journalister med at komme i arbejde.

Jeg vil gerne henlede opmærksomheden på denne skåltale fundet på DJ´s hjemmeside: 

"Medlemmerne skal kunne regne med, at DJ til enhver tid og med hurtighed og nærvær er klar til at forsvare deres interesser enkeltvis eller i grupper - overfor arbejdsgivere, kontraktspartnere, lovgivere og andre myndigheder. " http://www.journalistforbundet.dk/sw101.asp

Endvidere proklameres det samme sted at en af;

DJs centrale opgaver er at...

 * nedbringe arbejdsløsheden og fremme beskæftigelsen

 

Gælder det ikke for de 400 ledige dimittender?

 Mvh Jacob Kaas, Forhenværende Generalsekretær for DJStud og arbejdsløs dimittend.

Per Roholt
7. OKTOBER 2010
Re: KaJ-formand: DJ er ligeglad med nyuddannede

Kære David - på KAJs netop overståede GF var det klart at der er en store frustration og usikkerhed blandt de studerende på grund af den høje dimittendledighed. Det er fuldt forståeligt for det forfærdeligt at komme ud fra skolen med en spritny uddannelse uden at få lov til at bruge uddannelsen. Jeg ville ønske at DJ kunne stampe job op af jorden, men det ligger uden for vores rækkevidde. Jeg kan til gengæld garantere dig for, at dimittenderne ikke er glemt. Jeg synes dog også at vi gør hvad vi kan, tilbyder rådgivning, kurser etc for at afbøde virkningen af den voksende ledighed og I Beskæftigelsesudvalget har de tre studenterorganisationer rig mulighed for at hjælpe med at sætte problemerne yderligere på dagsordenen. Hjælp os med informationer fra frontlinien, kom med gode ideer til, hvor vi skal sætte ind. Det kan være med til at gøre en forskel.

Den gode nyhed i mørket er, at mange dimittender fortsat kommer i arbejde, selv om det tager længere tid. Et af de steder, hvor jeg dog tror, at vi måske kan fokusere mere er ved at tage konsekvensen af, at der bliver færre traditionelle arbejdspladser på nyhedsmedier og flere stillinger i kommunikationsbranchen, lige som flere nyuddannede måske fremover skal igennem en periode som freelancere/selvstændige inden de evt. finder et job. Hvis det er korrekt, så skal vi have set på, om den rådgivning vi i dag tilbyder ruster de nyuddannede på den rette måde til mødet med arbejdsmarkedet annon 2010.

venlig hilsen

Per Roholt, formand for Beskæftigelses og Uddannelsesudvalget