KaJ: DR fisker tv-hovedopgaver

Kredsen af Journaliststuderende (KaJ) har modtaget et brev, hvor DR tilbyder at købe retten til at vise alle elevernes tv-hovedopgaver. Det blev det helt store diskussionsemne på generalforsamlingen. »Vi vil selv vælge, hvem vi sælger til,« lød det, selv om meget få rent faktisk får solgt deres tv-hovedopgave i dag.

Kredsen af Journaliststuderende (KaJ) har modtaget et brev, hvor DR tilbyder at købe retten til at vise alle elevernes tv-hovedopgaver. Det blev det helt store diskussionsemne på generalforsamlingen. »Vi vil selv vælge, hvem vi sælger til,« lød det, selv om meget få rent faktisk får solgt deres tv-hovedopgave i dag.

  • DR vil lave en samlet aftale om at aftage tv-hovedopgaver fra studerende på Journalisthøjskolen. Hidtil har DR forhandlet individuelt med de studerende:

»Forhandlinger … går langsomt set med DR-øjne, når vi har uerfarne forhandlingspartnere på den anden side,« hedder det i et brev fra DR.
Derfor ønsker de at købe alle produktionerne til en fast pris og vise dem på DR TV.
For de studerende er der både penge og prestige i at få udsendelserne vist på landsdækkende tv. Alligevel blev forslaget absolut ikke modtaget med kyshånd på KaJs generalforsamling sidst i februar.
»Det skal afvises blankt,« sagde Lars Bech Nielsen, praktikant på TV 2/Bornholm:
»Det svarer til at lave en aftale med Jyllands-Posten, om at de trykker alle vores artikler. Det kan man ikke,« mente han.
Formand Tina Krongaard Andersen var også principielt imod på forhånd at afskære andre aftagere fra tv-hovedopgaverne.
»Det er jo langtfra alle tingene, der er rettet mod DR. Der bliver en masse efterredigering,« sagde hun.
DR har ikke tænkt sig at sende tv-hovedopgaverne som almindelige udsendelser, men under en fast rubrik, i et såkaldt ‘slot', så det fremgår, at indslagene ikke er lavet af »rigtige« journalister. Tv-hovedopgaverne kan nemlig, ifølge brevet fra DR »i nogle tilfælde have godt af en form for indpakning eller varedeklaration, hvor det bliver fortalt, at de »er på vej« og ikke nødvendigvis skal sammenlignes med gamle, erfarne TV-rotter.«
Det faldt flere for brystet.
»Jeg producerer dagligt indslag, der er gode nok til at blive vist prime time på TV 2. Skulle jeg så proppes i et »slot« på DR, endda uden mulighed for at sælge min hovedopgave til TV 2? Ikke på vilkår!« sagde Michael Jaap der er i praktik netop på TV 2.
»Prestige-værdien falder da også fuldstændig sammen, når alle hovedopgaverne vises og oven i købet i et fast slot,« sagde Bjarke Myrthu fra 3. semester.
DJHs praktikvejleder Jens Nørlem anbefalede, at KaJ ikke blankt afviser forslaget:
»Jeg har set, hvordan folk har været tvunget til at sælge for en fuldstændig latterlig pris. Nogen har endda foræret deres ting væk for at få dem vist,« sagde Jens Nørlem på generalforsamlingen.
På hvert semester laves der 10-15 tv-hovedopgaver, og Jens Nørlem oplyste at kun ganske få hovedopgaver bliver solgt. Typisk får de studerende 5.-10.000 kroner for 25 minutters tv.
»Det er fint, at selvtilliden er i top, men virkeligheden er altså, at jeres muligheder på markedet er uendeligt ringe,« sagde Nørlem.

Skolen vil også ha' penge
DR forestiller sig en aftale som den, de har for Filmskolens afgangsfilm. Her køber DR alle produktionerne til en fast pris og viser dem på DR TV.
På Filmskolen betaler de studerende en del af beløbet fra DR til skolen for lån af udstyr. Rektor på DJH, Kim Minke, benyttede lejligheden til at bemærke, at det samme bør gøre sig gældende for Journalisthøjskolen.
»Nogle af pengene fra en eventuel aftale bør genanvendes, så de kommer de kommende generationer til gode, da både produktion og markedsprisen på tv er dyrere end til trykte medier.«
Det affødte ikke overraskende en del protester. Flere fra salen anførte, at udstyret var undervisningsmidler, som skal kunne benyttes gratis, på lige fod med for eksempel computere.
Hele diskussionen endte med en vejledende afstemning: 33 mente, at forslaget fra DR skulle afvises blankt, 38 at der skulle arbejdes videre med forslaget.
Der blev også valgt en bestyrelse: Tina Krongaard Andersen blev genvalgt som formand. Næstformænd blev Søren Verup og Jakob Dahl. Kasserer: Maja Rosager. Bestyrelse: Johannes Bøggild; Michael Kistrup; Anne Mette Svane; May-Brit Bülow; Rasmus Hadberg Øehlenschlæger; Martin Selsøe Sørensen; Kim Larsen; Astrid Larting Degerbøl; Jasper Stadum; Michael Jaap; Kasper Birk Hansen.

0 Kommentarer