Udgiveren af bladet Helse og flere andre magasiner gik pludselig konkurs. Nu kæmpes der for at redde det over 55 år gamle blad. Konkurssagen har afsløret skjulte gældsposter. Direktøren risikerer politianmeldelse for bedrageri.
Lukning. Magasinudgiveren Vermø A/S, der blandt andet står bag bladet Helse, gik til investorernes og medarbejdernes store overraskelse konkurs mandag den 6. september. De tidligere ejere arbejder i skrivende stund på at skaffe nye seriøse investorer, så bladet Helse igen kan komme på gaden.
Ansvarshavende redaktør på Helse Jesper Bo Bendtsen håber på, at redningsaktionen lykkes. Han vil meget gerne fortsætte bladet.
»Vi er mange, der håber på at få det bragt videre, og så vidt jeg vurderer det, ser mulighederne ud til at være til stede. Der er et fornuftigt indsalg af annoncer til de kommende numre, og abonnementsbasen ser også fornuftig ud, siger Jesper Bo Bendtsen.
Foruden redaktøren har Helse to journalister på lønningslisten. Da bladet blev meldt konkurs, blev de sendt hjem.
Selskabet Vermø A/S var medejer af datterselskabet Helse Active Living A/S og stod foruden Helse bag ungdomsmagasinet Tjeck og magasinerne Helse Job og forskellige kundemagasiner. Herudover producerede Vermø også produktkataloger, elektroniske magasiner og løste pr-opgaver. Gratismagasinet KBH blev ligeledes ramt af konkursen, da magasinet KBH i en overgang fik varetaget sit annoncesalg af Vermø og derfor har penge til gode i det forliste selskab.
HEMMELIGE GÆLDSPOSTER og rod i regnskaberne er kommet frem i lyset i forbindelse med konkursen. Ifølge Herning Folkeblad skulle den skjulte gæld være på mindst 5,5 millioner kroner. Medejer af Vermø A/S og selskabet Helse Active Living, Rene Jull Jørgensen, bekræfter over for Journalisten, at der arbejdes på at redde det gamle magasin om sundhed. Rene Jull Jørgensen har været i begge selskaber.
»Den første redningsplan lykkedes ikke og endte med en konkurs. Der kan være en redningsplan nummer to for, hvordan selskabet kan se ud fremadrettet, hvis der puttes friske penge i det. Det er noget, vi ser på,« siger Rene Jull Jørgensen. Han har allerede fået en del henvendelser fra mere eller mindre seriøse investorer.
GRIMME OVERRASKELSER er kommet frem, og mere kan dukke op.
»Vi skal ned i tingene, men vi kan allerede nu se, at der er ting, der har været gemt væk. Der har været manipuleret med regnskaberne,« siger Rene Jull Jørgensen. Han fortæller, at kurator kan blive nødt til at politianmelde den tidligere direktør, Jan Vermø, for bedrageri.
Blandt investorerne i Vermø er medieselskabet A-pressen, der også har ejerskab i Avisen.dk og MetroXpress. Direktør i A-pressen Bjarne Salomonsen bekræfter, at A-pressen tabte omkring fire millioner kroner, da Vermø gik konkurs.
»Jeg vil godt være med til at kigge på, om der er enkelte aktiviteter i Helse Active Living, der kan drives videre,« siger Bjarne Salomonsen og henviser til kuratoren, som det ikke har været muligt at træffe.
OMKRING 10 REDAKTIONELLE medarbejdere havde job i Vermø eller selskabets datterselskaber. De fleste journalister arbejdede på firmaets adresse på Frederiksberg, mens andre arbejdede fra Vermøs kontor i Herning. Her sad også tillidsrepræsentant Kim Konnerup, der var tekstforfatter på Vermøs reklamebureau. Han fortæller, at det kom som en stor overraskelse for medarbejderne, at økonomien var så dårlig.
Efterfølgende kan Kim Konnerup godt se, at der var advarselslamper, der blinkede. For eksempel var der tryksager, som ikke blev leveret til tiden, fordi trykkeriet ikke havde fået betaling. Men medarbejderne troede på, at de forsinkede betalinger var udtryk for en stram likviditetsstyring.
»Set bagud kunne vi godt se, at der var en masse, som ikke hang sammen økonomisk. Men at det var så kritisk, var der ingen, der havde anelse om. Det kom som chok, at det her var udgangen,« siger Kim Konnerup.
REAKTIONERNE BLANDT medarbejderne var stærke.
»Der var alt fra skuffelse over tristhed, til frygt for fremtiden, chok og overraskelse. Den første tid tror jeg ikke, at der var nogen, der helt forstod det. Folk arbejdede til at begynde med bare videre,« fortæller Kim Konnerup.
Allerede torsdag den 2. september – fire dage før konkursen – blev medarbejderne kaldt til orienteringsmøde, hvor de fik at vide, at direktør Jan Vermø og hans kone, Tina Vermø, som var økonomidirektør, havde forladt virksomheden. Bestyrelsesformand Rene Jull Jørgensen udgjorde herefter den daglige ledelse.
»De forsøgte at finde en løsning, så virksomheden kunne køres videre. Ledelsen forsøgte at indgå en ordning med nogle kreditorer og få en aftale om videre drift med banken. Det opgav man søndag aften,« fortæller Kim Konnerup.
Mandag den 6. september blev medarbejderne igen indkaldt klokken ni om morgenen og fik at vide, at ledelsen ville indgive en konkurserklæring i Skifteretten klokken 11.15 samme dag. På orienteringsmødet blev medarbejderne bedt om at pakke deres personlige ejendele sammen og aflevere deres nøgler, inden de blev sendt hjem. Inden Journalistens deadline havde medarbejderne ikke modtaget en egentlig opsigelse.
DAGEN EFTER KONKURSEN afholdt Dansk Journalistforbund møde for de konkursramte medlemmer for at orientere dem om deres muligheder for at få deres tabte løn dækket af Lønmodtagernes Garantifond.
Faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Hans Jørgen Dybro fortæller, at DJ vil forsøge at hjælpe de berørte medlemmer med hurtigst muligt at komme i arbejde og tilbyde coaching i jobsøgning og kurser. Derudover er Hans Jørgen Dybro bekymret for, om nogle af de ansatte på Helse kan risikere at komme i klemme mellem Lønmodtagernes Garantifond (LG) og eventuelle nye ejere, som ønsker at drive bladet Helse videre.
»Vi vil selvfølgelig gerne have, at vores medlemmer kommer i arbejde snarest muligt. Men vi kan frygte, at LG og en eventuel ny ejer bliver uenige om, hvem der skal betale den manglende august- og september-løn,« siger Hans Jørgen Dybro.
Ud over de fastansatte er omkring en snes freelancere også ramt af konkursen, oplyser den faglige konsulent på sagen. De penge, freelancerne havde til gode, er sandsynligvis gået tabt. Freelancerne bliver i modsætning til de fastansatte betragtet som simple kreditorer, der står længere tilbage i køen, når konkursboet skal gøres op.
»I sagens natur er der ikke så mange penge i et konkursbo. Dansk Journalistforbund vil dog fortsat gerne have henvendelser fra freelancemedlemmer, der har penge i klemme. Det giver overblik, og vi kan rådgive om, hvad der trods alt er at gøre,« siger Dybro.
Det lykkedes ikke at få en kommentar fra den tidligere direktør, Jan Vermø, men over for Herning Folkeblad har han sagt, at han ikke forsøgte at skjule gældsposter for egen vindings skyld.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.