nethad

”Kæmpe respekt”: Sådan lukkede Katrine ned for had i TV Syds kommentarspor

En enkelt artikel fik TV Syds kommentarspor på Facebook til at eksplodere i had – og høster nu ros for redaktionens indsats i kommentarfeltet

”Hun bliver ikke dansker med det tørklæde”, ”giv hende røde pølser” eller ”de arbejder kun sammen med kvinder”.

Det er bare nogle få af de kommentarer, som TV Syd i fredags måtte gå i rette med, da en enkelt artikel fik deres kommentarfelt på Facebook til at eksplodere i had.
I kommentarsporet lyder svaret fra TV Syd typisk venligt, men også irettesættende tilbage:

”Hej John. Det var da en besynderlig kommentar. Hun bestemmer heldigvis selv, hvad hun spiser – ligesom du og jeg. Udvis venligst respekt her i vores kommentarspor. Venlig hilsen, Katrine.”

Det svar har fået flere til tasterne for at rose TV Syd for deres håndtering af de negative og hadefulde kommentarer.

”Respekt til @tvsyd’s SoMe-strategi her. Det er dét her, vi mener, når vi efterspørger et ansvar fra medierne til tonen og polariseringen,” skriver journalist Abdel Aziz Mahmoud i et opslag på Instagram, hvortil flere strømmer til med rosende ord.

”Kæmpe respekt”, ”giv Katrine fra TV Syd en lønforhøjelse!” og ”godt gjort”, lyder det ned igennem kommentarsporet.

Trafiktal ikke en faktor

Historien handler om Sabah Youssef, en kvinde med muslimsk baggrund, som er flygtet til Danmark og nu fortæller, hvordan hun kom i arbejde.

Artiklen har indtil videre fået 5,9 tusind likes og 336 kommentarer på Facebook, inden TV Syd besluttede at lukke kommentarsporet kl. 23, da den sidste SoMe-vagt gik hjem.

”Vi gør det ikke, fordi vi gerne vil have mere trafik. Det er en positiv faktor, som vi er bevidste om, men det er ikke grunden til, vi gør det. Den klart overskyggende grund er at sikre den offentlige debat og beskytte vores kilder,” siger Katrine Dam, som er redaktør for digital video og sociale medier på TV Syd.

Katrine Dam fortæller, at man på TV Syd allerede forbereder og taler med kilderne om, hvordan historierne kan blive modtaget på sociale medier, når de er ude og interviewe dem. På den måde begynder opgaven med at moderere allerede ved den første kildekontakt og kræver en indsats fra hele redaktionen.

”Hvis vi sidder der fra starten af, så kan vi se, at det har en præventiv effekt, at folk kan se ’shit, mor sidder og kigger med’,” siger Katrine Dam.

Moderatorerne svarer ofte tilbage med kække, humoristiske svar, andre gange lyder der et skarpt spørgsmål tilbage. Katrine Dam fortæller, at hun opfordrer moderatorerne til at have sig selv med i svarene.

Samtidig fortæller hun, at de ofte kritiseres for at være subjektive i deres svar. Men den kritik afviser hun.

”Alle må have lige præcis de holdninger, de har. De skal bare udtrykke dem på en ordentlig måde og i respekt for andre. Vi beskytter kilden som menneske, for det fortjener alle kilder, der har modet til at stå frem med deres historie.”

En hæmsko for journalistikken

En undersøgelse foretaget af Institut for Menneskerettigheder viser, at religion, tro og flygtninge er de emner, som overvejende fører til flest hadefulde kommentarer.

Katrine Dam oplever klart, at der er nogle emner, der er mere eksplosive end andre.

”Folk har i lang tid været utroligt stride, lige så snart det handler om indvandrere,” siger hun og fortæller, at de historier, der relaterer til krigen i Gaza, også kan være meget udfordrende at være moderator på.

Ifølge undersøgelsen kan hver syvende kommentar kategoriseres som hadefuld. Det tyder på, at der stadig ligger en del arbejde forude, når det kommer til at styre debatten.

En udfordring, som medierne i Danmark håndterer vidt forskelligt. Mens DR i 2022 besluttede at lukke sit kommentarspor, er de som udgangspunkt åbne hos mange andre medier.

Der er nogle medier, der håndterer det ved at lukke kommentarsporet permanent. Hvorfor ikke bare lukke det?

”Jeg tror virkelig på, at vi kan være med til at opkvalificere den debat, der foregår i kommentarsporene. Vi kan hente journalistiske vinkler, og vi kan finde rigtig mange cases. Men det kræver, at vi bruger ressourcer på at være til stede. At kilderne har tillid til, at vi har deres ryg, og at vi vil beskytte dem, når de selv står frem,” siger Katrine Dam og tilføjer:

”Det er en kæmpe, kæmpe hæmsko for journalistikken, hvis kilderne begynder at springe fra, fordi de er bange for at blive svinet til i et kommentarspor.”

0 Kommentarer