»K1 er ude af trit med tiden«

Flere kvinder i ledelsen giver en bedre bundlinje. Kvindenetværket K2 svarer igen på beskyldninger om, at de tænker i køn i stedet for kvalifikationer.

Flere kvinder i ledelsen giver en bedre bundlinje. Kvindenetværket K2 svarer igen på beskyldninger om, at de tænker i køn i stedet for kvalifikationer.

»Jeg synes, at det er komisk og fuldstændig ude af trit med tiden. Det ligner et forsøg på at gå baglæns.«

Det siger Nina Frank, medstifter af kvindenetværket K2, til det oprør mod kønsopdeling og kvoter, som to journalister har navngivet K1.

Hun afviser kritikken og mener ikke, at K2 fokuserer på køn frem for kvalifikationer, men at projektet handler om mangfoldighed.

»Jeg tror ikke på, at kvinder per definition er bedre end mænd. Men jeg tror, at når vi får en branche, hvor hele toppen er mænd, så er det ikke mangfoldighed. Det er et demokratisk problem, for der er stor risiko for, at man laver et ensidigt produkt, hvis man kan sidde og blive enige om, hvordan virkeligheden er,« siger hun til Journalisten.dk.

Tidligere på dagen har medstifter af K1, Jakob Marschner, efterlyst dokumentation for den såkaldte Rip-Rap-Rup-effekt – at mænd i ledelsen betyder, at de vælger andre mænd.

Nina Frank henviser til den seneste undersøgelse, som K2 lavede sammen med Dansk Journalistforbund. Den viser, at de fleste mediechefer er mænd.

»I den seneste undersøgelse kan man se, hvor mange mænd, der bliver ansat. De mennesker bliver jo ansat af mænd,« siger hun.

Men kan det ikke være fordi, de er bedst kvalificerede?

»Det er jo bare meget mærkeligt. Der er nærmest uddannet lige mange mænd og kvinder, men pludselig er mændene mest kvalificerede. Det er meget svært at lave dokumentation for det, så skulle man lave en stor anonym undersøgelse. Det svarer til, når Gallup ringer og spørger, hvad du læser først i avisen: "Lederen, og så udlandsstoffet", siger du, selvom alle ved, at du læser bagsiden og tv-siderne først,« siger hun.

Den anden medstifter af K1 er Ole Birk Olesen, redaktør på den borgerlige netavis 180grader.dk. Han mener ikke, at mændene sidder på magten, fordi de vælger hinanden, men fordi de satser mere på karriere end kvinderne.

»Det er i høj grad et resultat af kvindernes valg, at de mere end mændene prioriterer familierne og børnene. Det kan man ikke sige noget ondt om. Det kan man til gengæld om kvinder, der kræver, at de gennemsnitligt skal gøre lige så meget karriere som mænd, selvom de ikke gennemsnitligt prioriterer karrieren lige så højt,« siger han.

I kræver også dokumentation for, at det er en fordel at have kvinder i ledelsen. Men Handelshøjskolen i Århus har lavet en stor undersøgelse, der påviser, at kønslig diversitet giver en bedre bundlinje…

»Det er muligt, at det er rigtigt. Men hvis det forholder sig sådan, så har vi i hvert fald ikke brug for kvoter. Så vil dem med meget diversitet udkonkurrere de virksomheder, der fastholder, at der kun skal være enten mænd eller kvinder i ledelsen,« siger han.

Læs også artiklen: Oprør mod kvoter og kvindenetværk