Fototakster

Jysk Fynsk Medier betaler freelancefotografer det halve af Jyllands-Posten

Jyllands-Postens timetakst for freelancefotografer er 743 kroner i timen, mens Jysk Fynske Medier betaler ned til 375 kroner. ”Vi betaler markedsprisen,” siger Peter Orry

Der er meget store forskelle på den betaling medierne giver freelancefotografer for deres arbejde.

Blandt aviserne betaler Jyllands-Posten for eksempel 753 kroner i timen, mens timehonoraret i Jysk Fynske Medier er det halve: 375 kroner. Blandt dagbladene ligger timebetalingen typisk på 600-700 kroner i timen.

Det fremgår af en oversigt over 25 mediers freelancebetaling, som freelancefotograf Kasper Løftgaard har indsamlet.

Oplysningerne er baseret på den betaling, som freelancefotografer konkret har fået for deres arbejde.

Tallene skal dog tages med det forbehold, at der for eksempel kun er tre fotografer, der har fortalt om Jysk Fynske Mediers betaling.

Andre fotografer kan have forhandlet bedre individuelle aftaler, forklarer Kasper Løftgaard.

”Jysk Fynske Medier ser ud, som om de er slemme, men der er måske redaktøraftaler, jeg ikke kender til,” siger Kasper Løftgaard.

Jysk Fynske Mediers priser ligger dog markant under de andre aviser, fremgår det af oversigten.

JFM: Vi betaler markedsprisen
Chefredaktør i Jysk Fynske medier Peter Orry mener, at tallene på listen ikke giver et dækkende billede, fordi de er baseret på for få fotografer. Peter Orry kan ikke oplyse, hvor niveauet for freelancetakster ligger, fordi det bliver aftalt lokalt.

”Vi har ikke et centralt styret prisniveau, hvor det fremgår, hvad vi betaler for fotos eller tekst. Hver af de 15 dagbladstitler har deres eget budget og forhandler selv aftalerne med de fotografer, de køber billederne af.”

Med en pris på ned til 375 kroner i timen ligger I betydeligt lavere end de andre dagblade. Hvad er forklaringen på det?

”Det må være, fordi vi har nogle chefredaktører, som er dygtige til at forhandle. Når vi køber varer ind – avispapir eller journalistik – er det vores opgave at købe det til en så fornuftig pris som muligt. Det gælder selvfølgelig også, når vi skal forhandle priser med freelancefotograferne,” siger Peter Orry.

Oversigten får ikke Peter Orry til at hæve taksterne.

”Vi køber ind til markedspris. Hvis det ikke var markedsprisen, fandtes de ikke. Vi har ikke tænkt os at indføre faste takster.”

”Vi kan jo kun lave aftaler, når begge parter er tilfredse med indholdet af dem,” siger Peter Orry.

Taksterne er ikke opdateret i årevis

Kasper Løftgaard har lavet listen, fordi han mener, at der mangler gennemsigtighed om priserne. Det stiller fotograferne i en svær forhandlingssituation.

”Mange medier arbejder med faste priser, men de er ikke officielle. Når vi skal forhandle priser, står vi alene med det, og ingen af os har det fulde overblik over, hvad medierne betaler andre steder,” siger Kasper Løftgaard.

Han har også spurgt medier, hvornår de sidst opdaterede deres betaling.

Dagbladet Informations priser er ikke steget siden 2009.

Fotoredaktør på Dagbladet Information Sigrid Nygaard har ikke en forklaring på, hvorfor priserne ikke er steget i 13 år.

”Det burde jo være fulgt med prisudviklingen ligesom alt muligt andet,” siger hun.

For nyligt talte hun med Informations tillidsrepræsentant om, at det var skidt, at priserne ikke var fulgt med udviklingen.

”Så vi aftalte, at det er et fokusområde, næste gang der er overenskomstforhandlinger,” siger Sigrid Nygaard.

I forvejen er Informations skrivende freelancere omfattet af overenskomsten på avisen.

”Og det er naturligt, at man også tager fotograferne med,” siger hun.

På listen fra Kasper Løftgaard kan man også se, at Fagbladet Folkeskolen ikke har opjusteret priserne siden 2002. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Folkeskolen.

Får ikke del i mediernes overskud

Kasper Løftgaard mener, at de dårlige vilkår for freelancefotograferne hænger sammen med, at medierne i en årrække har været ramt af nedskæringer.

”I mange år var fortællingen, at medierne var i knæ, og derfor var fotograferne nødt til at tage en del af slæbet, hvis medierne skulle have mulighed for at overleve,” siger han.

Men argumentet om, at medierne er truet på overlevelsen, holder ikke længere. Faktisk har mange af dem overskud, fordi salget af digitale abonnementer vokser – og det bør ifølge Kasper Løftgaard smitte af på priserne.

”Det ville være fedt, hvis medierne kiggede nærmere på deres egne priser og spurgte sig selv, hvorfor de ikke er steget i 10 år,” siger Kasper Løftgaard.

Den bedste dagspris får freelancefotograferne hos Fagbladet 3F, der giver 6.850 kroner om dagen.

Kasper Løftgaard håber, at flere fotografer vil indsende deres fakturaer til ham for at give et endnu mere dækkende billede af prisniveauet.

0 Kommentarer