Jyllands-Posten og Ekstra Bladet kan have brudt loven

JP og Ekstra Bladet har bragt anklager om bl.a. utroskab mod en amerikansk fodboldspiller. Men to eksperter vurderer, at artiklerne både kan være i strid med god presseskik og dansk straffelov. EB undersøger nu sagen. JP har fjernet artiklen: »Det er en ren tilståelsessag«

Den tidligere fodboldspiller Peter Graulund har skabt stor furore i den danske sportsverden med sin nye bog, der snart udkommer. Op til udgivelsen er en række passager blevet givet til pressen.

En kontroversiel passage handler om den amerikanske fodboldspiller Jeremiah White, som Graulund er tidligere holdkammerat med. Fodboldmagasinet Kontramag.dk bragte den 1. oktober nogle uddrag fra bogen, hvor der stod, at Jeremiah White har været sin kone utro.

Få dage efter rettede Kontramag.dk, så passagen om utroskab ikke længere var at finde i artiklen online.

»Vi fik en henvendelse fra bogens forfatter, Søren Højlund Carlsen, som sagde, at han fjernede det fra bogen, og så ville han høre, om vi også ville fjerne det fra artiklen i vores blad. Så det gjorde vi,« siger Lasse From Jonassen, redaktør på Kontra Magazine.

JP og EB kan have brudt presseetik og straffelov

I mandags kom Jyllands-Posten så i besiddelse af bogen, og her undrede man sig over, at passagen om utroskab var pillet ud. Det førte til en artikel, hvor forfatteren til bogen, Søren Højlund Carlsen, forklarer, at de var blevet truet med "bål og brand" af Jeremiah White. Men Jyllands-Posten har ikke konfronteret White med beskyldningerne, der fremsættes i artiklen.

Det er både i strid med de presseetiske regler, fordi den kritiserede part ikke får lov at komme til orde – og sandsynligvis i strid med straffeloven, vurderer mediejurist Peter Lind Nielsen.

»Det strider både mod de presseetiske regler og sandsynligvis straffelovens paragraf 264d om videregivelse af personlige oplysninger,« siger han.

Jyllands-Posten slettede artiklen i går tirsdag, efter den havde ligget online i omkring et døgn.

»Det er en ren tilståelsessag fra vores side. Vi viderebringer personlige oplysninger om den her spiller, og det skal vi ikke,« siger Christian Thye-Petersen, sportsredaktør på Jyllands-Posten, til Journalisten.

»At man trækker noget tilbage fra en kontroversiel bog, som Peter Graulunds må siges at være, er ret interessant. Det har nok svækket vores dømmekraft i denne sag,« siger han. 

Christian Thye-Petersen mener, at Jyllands-Posten var alt for langsomme om at få artiklen fjernet. 

»Når man laver en fejl, må man erkende det. Vi laver to fejl her: Vi får bragt historien, og så er det en fejl, at det ikke rammer vores opmærksomhed før, at den skal fjernes igen,« siger han.

Ekstra Bladet vil overveje at fjerne artiklen

Ekstra Bladet fulgte op på Jyllands-Posten historie i mandags. Udover at citere Jyllands-Posten, har Ekstra Bladet også interviewet Peter Graulund om sagen.

Artiklen ligger stadig på Ekstra Bladets hjemmeside, og heller ikke her er Jeremiah White blevet interviewet.

»Vi har ikke tænkt over, at vi har brudt straffeloven, men det presseetiske aspekt er vi klar over. Vi har prøvet få fat i Jeremiah White, men det lykkedes ikke,« siger Allan Olsen, sportsredaktør på Ekstra Bladet.

Det fremgår dog ikke af artiklen, at Ekstra Bladet har forsøgt at kontakte White.

Allan Olsen siger, at han kun har tænkt sig at fjerne den, hvis Ekstra Bladet har brudt straffeloven.

»Hvis det er rigtigt, at vi bryder straffeloven her, er det problematisk. Jeg vil undersøge, om vi er på kant med noget her. Normalt fjerner vi ikke artikler fra vores side, det er kun i helt særlige tilfælde. Om det her tilfælde skal høre ind under der, vil jeg undersøge,« siger han.

Kontramag.dks redaktør Lasse From Jonassen fortæller Journalisten, at det ikke var faldet ham ind, at anklagerne i boguddraget kunne være ulovlige.

Anklager om utroskab en privat sag

Mediejurist Peter Lind Nielsen understreger, at Ekstra Bladets artikel efter hans vurdering sandsynligvis – ligesom Jyllands-Postens artikel – bryder straffeloven. Det samme gælder i øvrigt Kontramag.dk. Selvom magasinet ikke er tilmeldt de presseetiske regler, står de til ansvar for straffeloven.

»Det afhænger af, hvor stor en kreds af mennesker, der har kendt til det her påståede utroskab. Hvis det bare er spillertruppen i AGF, der har kendt til det, må man sige, at det ikke er offentligt kendt. Derfor er det ikke nok til at bringe det ud af privatzonen i et medie,” siger han.

En anden mediejurist, Sten Schaumburg-Müller, tilføjer over for Journalisten, at det stadig kan være ulovligt at viderebringe så private beskyldninger, selvom ganske mange kender til dem. Derfor går aviserne ikke fri, selvom påstandene allerede har været bragt til torvs hos Kontramag.dk.

»Man har tidligere set sager, hvor det blev afgjort, at selv om 30.000 personer havde læst en bestemt artikel, var der stadig tale om en privat oplysning. Så i denne sag er jeg mest tilbøjelig til at sige, at det stadig er en privat oplysning, og derfor hører det under straffelovens paragraf 264d. Argumentet kan lyde: ”vi må gerne stjæle, for det gør naboen”, men det gør det ikke mere rigtigt,« siger han.

White: Jeg er ikke blevet interviewet

Journalisten har kontaktet Jeremiah White. Han fortæller, at han ikke har været i kontakt med andre danske medier i sagen, og han ærgrer sig over, at han ikke har fået lov at svare på anklagerne. Journalisten har også fået Jeremiah Whites tilladelse til her at omtale ham ved navn.

"Det er chokerende, at respekterede nyhedsmedier vil opføre sig på den måde. De danske medier var flinke ved mig i min tid i Danmark, så det er lidt skuffende at de vil risikere deres troværdighed ved at bringe artikler, der ikke giver fair perspektiv og balance," skriver han.

"Når det er sagt, så er der jo ikke rigtig nogen måde at trække ordene tilbage, når først de er bragt. Du skal vide, at jeg har venner i Danmark, som er blevet enormt sårede og berørte af det her, fordi de kender mig og ærgrer sig over, at jeg ikke har fået mulighed for at forklare min side af sagen."

Jeremiah White fortæller, at han har talt med sine advokater og overvejer at lægge sag an mod udgiveren bag bogen samt bogens forfattere.

Jeremiah White har efter Journalistens henvendelse besluttet at oprette en blog, hvor han vil give et længere svar på anklagerne.

9 Kommentarer

Morten Bjerre Rye
24. OKTOBER 2013
@ Bodil. Er Journalistens
@ Bodil. Er Journalistens vinkel her ikke nærmere at man skal være saglig og uddybende i kildevalg, end et indblik i et for offentligheden fuldstændigt ligegyldigt muligt sidespring?
Bodil Rohde
24. OKTOBER 2013
Undskyld - og du godeste gud

Undskyld - og du godeste gud

Nu går verden under.

Så vidt jeg ved, så har en temmelig stor del af menneskeheden haft
kærlighedsforhold eller regulære we-do-it-forhold.

Ikke mindst unge mennesker i den stærkt dygtige parringsalder.

Jeg håber ikke, at Journalistens praktikants moral tager skade af dette.

Så er det i alle tilfælde på tide, at han kommer ud i nattelivet.

Venlig hilsen
Bodil Rohde
Christian vangsø bentsen
24. OKTOBER 2013
Det er falde på halen komisk
Det er falde på halen komisk atJournalisten har bedt om tilladelse til overhovedet at skrive navnet på White.
Bettina Bjerre Rye
23. OKTOBER 2013
Det er korrekt, at Jeremiah
Det er korrekt, at Jeremiah White har skrevet en kommentar til både agffan.dk og morethanaclub.dk, men han ser nok ikke disse sider som medier i ordets gængse forstand. Desuden er han først blevet kontaktet af agffan.dk efter, at de valgte at bringe kapitlet fra Graulunds bog. Hvis man vil bryste sig af at have kontaktet ham, burde det nok være sket i omvendt rækkefølge.
I forhold til Ekstrabladet så bringer de faktisk selv bevis for, at de overtræder paragraf 264 D, idet de skriver: "Det er kun fordi Kontra Magazine for tre uger siden fik lov til at bringe Graulunds citat, at sagen om utroskaben blev kendt i offentligheden. " i denne artikel: http://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/dansk_fodbold/superligaen/agf/article2128967.ece. Så kære Allan Olsen, I behøver ikke at undersøge sagen nærmere, I har selv svaret.
Morten Bjerre Rye
23. OKTOBER 2013
...men ikke før! Klubbens
...men ikke før! Klubbens ledelse har taget afstand fra Graulunds udtalelser, men I fastholder at bringe et uddrag, der ikke længere er at finde i den endelige version. Hvorfor?

Flere