JydskeVestkysten ”afslører” Geelmuyden Kiese

Kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese blev hyret af Region Syddanmark til at skaffe omtale af et lokalt ”topmøde”. Men bureauet endte selv i hovedrollen: ”Regionens topmøde koster borgerne dyrt,” lød det i JydskeVestkysten, der undrede sig over dårlige tip. Ingen kommentarer fra Geelmuyden Kiese

Rasmus Just er journalist på JydskeVestkystens Nyhedsredaktion, der dækker indlands- og erhvervsstof i Sydjylland. Han har dækket regionen i flere år. Han skulle også skrive om et syddansk topmøde, som Region Syddanmark stod for i Kolding midt i april.

Formålet med mødet var at sætte fokus på vækst og udvikling i regionen. Og det kunne der potentielt være flere gode historier i.

Der sidder 20 mand stærk i regionens kommunikationsafdeling, og Rasmus Just plejer at kunne stole på, at de lokale kommunikationsfolk sælger historierne ærligt. Det plejer at være ham, kommunikationsafdelingen kontakter.

»Jeg har et godt professionelt samarbejde med regionens kommunikationsfolk. Når de henvender sig, så plejer det at være veldokumenterede historier.«

Gik uden om Rasmus Just

Derfor kiggede Rasmus Just en ekstra gang, da en kollega på redaktionen fik en telefonisk henvendelse fra kommunikationsfirmaet Geelmuyden Kiese (GK) med base i København angående topmødet.

»Henvendelsen gik på, at vi kunne få et eksklusivt interview med regionsformand Carl Holst(V) inden topmødet. Det grinede vi lidt af. Vi har et godt forhold til alle politikere i regionen, og vi har ingen problemer med at få dem i tale. GK præsenterede det for os, som om det var en aftale med selveste Putin, vi havde mulighed for at få. Vi svarede, at vi gerne ville skrive om topmødet, men at der skulle lidt mere kød på,« forklarer Rasmus Just.

Og det stoppede ikke ved den første henvendelse fra GK.

»Den 8. april prøvede GK at sælge en historie om, at der ikke er østeuropæisk kriminalitet i de sydligste kommuner i landsdelen. Vi gennemgik tallene, som på ingen måde dokumenterede påstanden, og vi afviste derfor historien. Men inden blev min kollega ringet op tre gange i løbet af et par timer, hvor en ansat hos GK ville vide, om vi gik videre med historien,« siger Rasmus Just.

»Dem havde vi bragt«

Senere samme dag forsøgte GK sig ifølge Rasmus Just med endnu en historie. Denne gang handlede det om, at sydjyske virksomheder er danmarksmestre i eksport. Men her var GK for sent ude:

»Den historie havde vi fået fra regionens presseafdeling kort forinden,« forklarer Rasmus Just.

Dagen efter fik redaktionen endnu en mail. Denne gang fra en anden ansat i GK.

»Medarbejderen beklagede de foregående ubrugelige historier, vi var blevet præsenteret for. Han præsenterede os for historien om, at sydjyske virksomheder er rigtig gode til at skabe jobs. GK var bare ikke opmærksom på, at regionens presseafdeling allerede havde sendt os den historie, som vi havde fortalt på et helt opslag på indland kort forinden.«

Hele forløbet skabte undren på den store jyske regionalavis: Eksternt bureau. Historier, der ikke holder. Gamle tip. Og henvendelser til andre journalister end den, der sidder med stoffet.

»Min interesse var nok bare skærpet af, at et så dyrt og velrenommeret firma opførte sig så uprofessionelt,« siger Rasmus Just.

Geelmuyden Kiese røg selv i avisen

Han kontaktede regionens presseafdeling for at få dem til at bede Geelmuyden Kiese om at holde op med at sende ubrugelige historier til redaktionen.

»Jeg fik oplyst, at GK var hyret af regionen til at stå for pr i forbindelse med topmødet. Efter den sidste henvendelse på mail hørte vi ikke mere fra GK.«

Rasmus Just søgte aktindsigt. Og nu kom Geelmuyden Kiese selv i avisen. Rasmus Just skrev i JydskeVestkysten historien om, at regionen havde brugt 267.375 kroner på et eksternt firma i forbindelse med topmødet.

”Regionens topmøde koster borgerne dyrt,” lød overskriften – med denne opfølgning i artiklens indledning:

”Region Syddanmarks egne kommunikationsfolk kunne ikke bruges til at promovere et topmøde i sidste uge. Løsningen blev et københavnsk pr-bureau med en regning på mere end en kvart million kroner til følge. Det møder hård kritik. Dansk Folkeparti vil have en redegørelse.”

Det blev også til en leder om GK's forsøg på at afsætte historier til JV skrevet af lokalredaktør Mads Sandemann med rubrikken:

”Lille udgift med stor signalværdi”.

Ingen landsdækkende gennemslag

Og der slutter det ikke. Rasmus Just forklarer, at JydskeVestkysten følger op på historien i morgen:

»Vi har jo fået oplyst af regionen, at formålet med at bruge GK blandt andet var for at komme i de landsdækkende medier. I morgen torsdag den 23. april bringer vi en historie om, hvor mange af de landsdækkende medier, der har omtalt topmødet. Det er der ingen, der har. Vi har skrevet om det og der har været korte indslag på TV Syd og TV2 Fyn.«

Ingen kommentarer

Geelmuyden Kiese er med 150 ansatte Skandinaviens største partnerejede kommunikationsbureau, fremhæver bureauet på sin hjemmeside. Hvor det også markeres, at grundværdierne er:

”åbenhed, integritet, offensivitet og sans for humor”.

Det konkluderes også: ”Vores vision er at arbejde for et mere åbent samfund.”

Mikkel Bentsen, seniorkonsulent hos Geelmuyden Kiese, var tilknyttet opgaven i Region Syddanmark. Han har ikke kommentarer til forløbet.

»Vi kan ikke kommentere på konkrete kundeopgaver,« forklarer han.

Mødemapper af en vis standard

Kommunikationsafdelingen i Region Syddanmark vil heller ikke udtale sig, men henviser til konstitueret regionsdirektør Jakob Stengaard Madsen. Han forklarer brugen af kommunikationsfirmaet med opgavens helt særlige karakter.

»Det var et ekstraordinært arrangement, der krævede nogle andre kompetencer. Der skulle blandt andet laves mødemapper af en vis standard. Der skulle også laves kommunikation og pr samt praktiske opgaver i forbindelse med mødet,« siger Jakob Stengaard Madsen.

»Vi har en dygtig kommunikationsafdeling, og jeg har kun ros til dem. Vi kigger altid først på, om det er en opgave, vi kan løse selv. Hvis vi vurderer, at der skal nogle andre kompetencer til, så samarbejder vi med andre. Det her er ikke første gang.«

Evaluering forude

Nu er sagen landet som en varm politisk kartoffel. Lokale politikere kræver svar på, hvorfor regionen, der skal spare, bruger over en kvart million på at hyre et eksternt bureau, når den selv har 20 kommunikationsfolk ansat.

»Vi har lyttet til kritikken, og vi vil lave den redegørelse, som vi er blevet bedt om fra politisk hold,« siger Jakob Stengaard Madsen til Journalisten.

Blev opgaven løst tilfredsstillende af GK?

»Det er vi ikke færdige med at evaluere på.«

Sammenfatningen fra Rasmus Just lyder således:

»Det er et meget godt eksempel på, hvad der kan ske, når man bruger et kommunikationsfirma, der ikke er lokalkendt.«

24 Kommentarer

Poul Desvignes-Willadsen
24. APRIL 2015
20 ansatte i en
20 ansatte i en kommunikationsafdeling er langt over, hvad der burde være brug for. Og en af dem kunne uden tvivl have klaret opgaverne omkring topmødet og løftet det op på det rigtige niveau.
Har lige oplevet tre sygehusafdelinger indefra i Esbjerg som patient, og på alle tre blev der løbet stærkt. Det er altså ikke nok med en stor kommunikationsafdeling, der kan fortælle om sundhedsvæsenets fortræffeligheder, mens sygeplejerskerne og andre faggrupper løber stærkt for i det hele taget at følge nogen lunde med.
Jacob Lange
24. APRIL 2015
Det beviser vel (endnu engang
Det beviser vel (endnu engang), at det ofte kan betale sig at bruge et af de jyske PR-bureauer. Lige så dygtige, billigere og mindste lige så effektive.
Svend Erik Sokkelund
23. APRIL 2015
Man ku' få den kætterske
Man ku' få den kætterske tanke, at det eneste, det fine, udenbys bureau har lagt sjæl i at skrive, er regningen...
Anne Dorthe Holm
23. APRIL 2015
Vel bjæffet, Sune!
Vel bjæffet, Sune!
Sune Falther
23. APRIL 2015
Hej Lykke

Hej Lykke
Du har en pointe i, at der er en slet skjult latterliggørelse - og den er så også på sin plads.
Det er en fin Erasmus Montanus-historie i, at regionen vil ha det så fint, at man spørger nogen i København. Når man også medregner, at det - blandt andet - er en af regionens opgaver at bidrage til lokal udvikling, så er det dobbelt flovt, at man 1) køber ind uden for egen geografi og 2) får et ringere produkt.

Flere