Jyder gider ikke høre P3

P3 mister lyttere i Jylland. Vest for Lillebælt vil unge hellere lægge ører til de kommercielle lokalradioer. JOURNALISTEN besøgte Viborg, hvor den lokale radiostation har noget nær monopolstatus.

"P3 er forældreagtig."

17-årige Lykke Godthaabs dom runger i Viborg Katedralskoles kantine, der har samme beliggenhed og er lige så hyggelig som en cykelkælder.

Hendes melding er et slag under bæltestedet til Radiohuset i København og et klap på skulderen til den succesfulde Radio Viborg. Og sådan er tendensen i øjeblikket: P3 mister lyttere i Jylland, og de kommercielle lokalradioer gafler dem. På blot et år har hver tredje lytter forladt P3 i Viborgområdet, viser tal fra Gallup Radio Index.

Til gengæld lytter 71 procent af midtjyderne hver uge til byens egne lokalradioer. De unge lytter til Radio Viborg, der sender hits, konkurrencer og small talk. For de lettere grå- og tyndhårede falder valget på søsterkanalen Radio Viborg Guld, der leverer lidt ældre hits, adstadigt tempo og Monica Krog-Meyer.

 

Trofaste teenagere
I Viborg Katedralskoles kantine gungrer rytmerne mod væggene i den slidte kantine. Døren ind til elevforeningen Minervas lokaler står åben. Det er derfra, de for teenagere så livsvigtige lyde strømmer ud.

På væggene hænger flere plakater, der minder eleverne om, at de hellere må deltage i den kommende fest, "Broget aften", med lokale bands og diskotek. "Be there or be skør", bekendtgør opslaget.

For Lykke Godthaab og klassekammeraten Dorthe Clarup er musikken fast underlægning til deres liv, og varen leveres bedst af lokalradioerne. Pigerne blev født nogenlunde samtidig med Radio Viborg. Og som tilfældet er for mange andre unge midtjyder i deres aldersklasse, blev navle-strengen skiftet ud med de lokale radiofrekvenser. De er bund-trofaste lokalradiolyttere.

Formiddagsfrikvarteret og en smule af engelsktimen indvilgede pigerne i at bruge til at fortælle om deres lyttevaner.

"P3 er for dem, der er lidt ældre end os. Vi vil høre musik og diskussioner mellem unge – ikke alle de der gamle eksperter i Danmarks Radio," siger Lykke Godthaab, som dog må erkende, at hun ikke rigtig kan kende forskel på radiostationerne.

 

P3 og lektier går ikke sammen
Dorthe Clarups radio står fast på Radio Viborg-frekvensen. Det er især den endeløse række af hits, der tiltrækker hende.

"Jeg kan sagtens læse lektier med Radio Viborg kørende i baggrunden. Det går til gengæld ikke med P3. Programmerne er mere seriøse, og der er mere snak. Så mister jeg koncentrationen," siger hun.

De to piger har trods alt også roser til P3. Kanalens nye programmer har unge værter, og de har humor. Den slags giver plusser i karakterbogen hos de to sproglige 1. g´ere.

Men når det handler om det lokale rodfæste, vil P3 aldrig kunne hamle op med Radio Viborg.

"For nylig var der et program i Radio Viborg, hvor stationens medarbejdere tog ud og vækkede lytterne tidligt om morgenen. De kom blandt andet ud på kollegiet, hvor jeg bor. Det var ret sjovt," siger Dorthe Clarup, der indimellem ringer ind til stationen og bestiller et bestemt hit.

De to piger spidser også ører, når der bliver sendt nyheder i radioen.

"Jeg vil helst høre lokale nyheder, og så må udsendelserne ikke være for lange – to minutter er passende," siger Dorthe Clarup.

"Jeg kan godt li' de nye P3-nyheder med lydeffekter og vendinger, der ikke er så højtidelige som i den almindelige radioavis," tilføjer Lykke Godthaab.

 

Frisører elsker Radio Viborg
Let´s talk about sex, let´s talk about sex, let´s talk about sex …

Budskabet fra højtaleren bliver gentaget en halv snes gange på den tid, det tager at gå fra døren hen til disken i Klippestudiet på gågaden. Måske derfor bliver den unge, smilende kvinde noget forundret, da vi beder om at komme til at snakke radio.

Det er ganske rigtigt Radio Viborg, der strømmer ind i ørerne på alt levende i den to-etagers frisørsalon med de karakteristiske spejle og en duft af parfumerede kemikalier.

Det er kun sket én gang, at en medarbejder vovede at dreje på frekvensvælgeren, så det pludselig var Radio Viborg Guld, der trængte ind under tørrehjelmene. Det gav anledning til en del mobning af den ældre medarbejder – på 29 år – der kom for skade at skifte til et radio-produkt, hun bedre kunne li´.

Men det var undtagelsen, og samme fejltagelse vil aldrig finde sted med P3. Den er der nemlig ingen, der kender.

"Jeg gik derhjemme en dag og støvsugede og kom til at åbne for P3. Det var da det mest mystiske, jeg nogensinde har hørt. Men det kan være fordi, jeg kommer fra landet," griner 26-årige Linda Vester og giver sig i kast med at blande kemikalier til en omgang slangekrøller.

I stolen ved siden af er 63-årige Niels Staun ved at blive klippet af 21-årige Trine Andersen. Kunden tager straks ordet, da han hører JOURNALISTENs ærinde.

"Radio Viborg er forfærdeligt ungt. Der er alt for meget af det der rap med en monoton rytme. Men frisørerne bilder sig vel ind, at kunder kan li´ det," siger Niels Staun, der som radiolytter pendler mellem DR og Radio Viborg Guld. Men når han skal klippes, må han affinde sig med Radio Viborg.

"Der skal være et eller andet i baggrunden. Hvis vi slukker for radioen, bliver her meget stille. Det gode ved Radio Viborg er, at man ved, hvad man får. Der er ikke den store forskel på programmerne," siger Trine Andersen.

For hendes eget vedkommende slutter arbejdsdagen og radiolytningen på samme tidspunkt. Efter en hel dag med ung musik og hurtige studieværter trænger hun til at hvile ørerne.

"Når jeg har fri, vil jeg have ro. Og hvis jeg alligevel åbner for radioen, er det i hvert fald ikke P3, jeg lytter til," siger Trine Andersen.

"De svarede da vel ikke, at de mest hører Radio Viborg?" siger Olav Bækhøj og ser flov ud på hele byens vegne, da JOURNALISTEN som sidste station besøger byens tjekkede Cafe Morville, som den 37-årige mand bag baren er medindehaver af.

"Radio Viborg er noget rod. Det er de samme 15 hits, der tonser ind i hovedet på en. Det larmer, og der er ingen pauser," siger mindretals-lytteren. Han foretrækker selv P3.

"P3 har nogle knaldgode værter. De er seriøse og leverer den rette timing," siger Olav Bækhøj.

 

Da lokalradioen havde ånd
Han har ikke altid været Radio Viborg-modstander. Da DRs monopol i begyndelsen af 80'erne blev brudt, og lokalradioerne dukkede op, var lokalradioen et anliggende, som angik alle viborgensere.

"Dengang var der indsamlinger til fordel for Radio Viborg, fordi den var ved at blive kvalt i Koda-Gramex-regninger. Der var mere ånd omkring det at have sit eget, lokale radiomedie.

Nu er Radio Viborg et serieprodukt på linje med alle andre kommercielle radiostationer," siger Olav Bækhøj.

Hans egen holdning til musik kan høres i cafeens højttalere, der spiller et repertoire fjernt fra Radio Viborgs kilometer-musik. Dæmpet funk-jazz understøtter den eksklusive stemning i lokalerne.

19-årige Kirstine Skou og 20-årige Mads Vangsgaard tager plads ved et af bordene. De er kærester og har begge job som ma-nager i den lokale McDonald´s.

Burger-restauranten har en aftale med Radio Viborg om, at det er den lokale station, der leverer lydunderlægningen til de kulinariske ydelser – døgnet rundt. Det passer Kirstine Skou godt, mens Mads Vangsgaard har fået nok. Han vil hellere høre P3.

"Radio Viborgs værter skal være så smarte og fyre en masse jingler af i en frygtelig fart. I P3 kan værterne godt sidde og snakke om en bestemt e-mail i en halv time. Det er befriende, at tempoet ikke hele tiden behøver at være så højt," siger Mads Vangsgaard, der også synes bedre om P3s mere varierede musikudbud.

 

Gode lokale happenings
Men på ét punkt er han enig med sin kæreste. Radio Viborg er langt bedre til at lave happenings end P3.

"Tre Radio Viborg-værter satte sig for, at der skulle være lidt mere liv på den lukkede kaserne. Derfor forsøgte de at få omdannet oberstens græsplæne til en skøjtebane," griner Kirstine Skou.

Radio Viborg hjalp også borgerne med at slippe af med et problem, der opstår hvert år lige efter jul.

"Lytterne kunne ringe ind og bestille radioens medarbejdere til at komme og hente det udrangerede juletræ," fortæller Kirstine Skou.

Den type begivenheder appellerer til kæresteparrets humor.

Jeg må erkende, at medarbejderne på Radio Viborg er gode til at finde på små, åndssvage konkurrencer. Det er en god måde at få folk til at lytte til radioen," siger Mads Vangsgaard.

0 Kommentarer