JV dækker klapjagt på pædofil

En tidligere dømt pædofil blev hængt ud på Facebook med navn og adresse. JydskeVestkysten har dækket sagen tæt, men har nu lukket debatten. »Det er en meget væsentlig historie, men den bevæger sig også i et meget svært felt,« siger redaktør 

JydskeVestkysten har haft mange snakke om medieetik de seneste par dage. Det fortæller chefredaktør Jørn Broch, efter at avisen tirsdag publicerede en historie om en tidligere dømt pædofil, som er flyttet ind i landsbyen Bække. I byen bor også en ung pige, som han tidligere er dømt for at have forulempet over internettet. En borger lagde derfor et opslag op på byens facebookside, hvor han hængte den tidligere dømte ud med navn, adresse, nummerplade og de sager, han er dømt for.

Historien har afstedkommet en voldsom debat på JydskeVestkystens facebookside, hvor avisen flere gange har blokeret for brugere og slettet indlæg, der bryder anonymiteten på den tidligere dømte.

»Grundlæggende er det en væsentlig historie for os. For den illustrerer nogle af dilemmaer, der er interessante for vores læsere. Bærer man en forbrydelse med sig, når man har udstået sin straf? Hvor langt rækker straf og skyld? Loven siger, at man ikke skal straffes mere, men vi forstår godt, at man i sådan et lille samfund interesserer sig for, hvem der flytter ind, og at folk i byen passer på hinanden. Hvem er naboen egentlig? Vi vil gerne beskrive det spændingsfelt,« siger Jørn Broch.

Beskytte identitet

Bliver I ikke aktør i sagen, når I øger opmærksomheden på, at den tidligere dømte er flyttet til byen?

»Selvfølgelig spiller vi en rolle. Vi kan ikke styre, hvad folk diskuterer på Facebook. Vi har nu valgt at lukke debatten ned på vores facebookside, fordi den er kørt af sporet. Det er en sag, der appellerer til et debatsegment, hvor man skal være vågen. Derfor har vi også fulgt debatten tættere på de sociale medier, end vi plejer. Vi har blokeret for mange og altså nu valgt at lukke debatten, fordi vi ikke vil facilitere samtalen længere,« siger Jørn Broch.

Hvis I gerne vil beskytte mandens identitet, skulle I så ikke have ladet være med at beskrive sagen til at begynde med, sådan at han ikke bliver straffet yderligere?

»Vi ønsker at beskytte ham, derfor er han anonymiseret, men historien er altså også væsentlig for en masse mennesker derude. At der så er nogen, som forsøger at gå ind og give detaljer om ham, er beklageligt. Jeg føler dog ingen skyld. Det gjorde de jo også, inden vi skrev om sagen,« siger Jørn Broch.

Flytter fra Bække

Den tidligere dømte har nu fortalt til JydskeVestkysten, at han flytter fra Bække.

»Jeg kan ikke vide, om han ville flytte, hvis vi ikke havde skrevet om det. Da vi taler med ham første gang, inden artiklerne er blevet trykt, siger han, at han gerne vil flytte, men at han ikke har råd. Det er en meget væsentlig historie, men den bevæger sig også i et meget svært felt. Vi har diskuteret etikken meget – også fordi vi bruger anonyme kilder. Det har været vigtigt for os, at det ikke var anonyme beskyldninger, der blev kastet ud, men vi har brugt anonyme kilder til at beskrive stemningen og utrygheden i et lokalt samfund,« siger Jørn Broch.

0 Kommentarer