Justitsministeriet hemmeligholder papirer om offentlighedslov

Om få timer skal Folketinget førstebehandle justitsminister Morten Bødskov og regeringens forslag til ny offentlighedslov. Ifølge dagbladet Information sker det på et uoplyst grundlag. Ministeriet har forud for debatten ikke ønsket at give aktindsigt i dokumenter, som kunne kaste lys over lovforslagets rækkevidde

Justitsministeriet har ikke ønsket at give aktindsigt i dokumenter, som knytter sig til den politiske aftale om et nyt lovforslag, som regeringen og V og K indgik i efteråret.  Dagbladet Information begærede aktindsigt i alle dokumenter vedrørende den politiske aftale samme dag, som lovforslaget blev fremsat i Folketinget – det var den 7. februar. Alligevel forventer Justitsministeriet først at besvare aktindsigten i midten af april, lyder den seneste melding fra ministeriet.

Dermed er ordførerne for de fem partier, der står bag den politiske aftale, i dag bedre rustet til at deltage i folketingsdebatten end ordførerne for de tre partier – DF, EL og LA – som ikke er med i aftalen og dermed ikke har adgang til dokumenterne.

Debatten bliver streamet på Folketingets online tv-kanal.

Selv om den politiske aftale blev offentliggjort i efteråret med et tilhørende bilag, så indgår der ifølge Informations oplysninger flere dokumenter i sagen, men dem agter Justitsministeriet altså tidligst at offentliggøre i midten af næste måned.

DR-journalisten Jesper Tynell har været en af offentlighedslovens kritikere. Han tror ikke, at lovens formulereringer vil ændre sig på grund af folketingsdebatterne.

»Jeg ved, at der har været intern debat i regeringens folketingsgrupper de seneste tre måneder, og det har ikke kunnet rykke på partilederne. Derfor anser jeg det som usandsynligt, at loven bliver ændret i forhold til, hvordan den er blevet fremsat nu. Fordi regeringstoppen vil have den på denne her måde,« siger Jesper Tynell.

Debatten i Folketinget kommer samtidig med, at der på ny er uro i det Radikale bagland på grund af loven.

I september vedtog De Radikales landsmøde en resolution med titlen: ”Nej til indskrænkninger i adgangen til aktindsigt”. Her skrev landsmødet: ”Planerne om at undtage alle dokumenter, der kan anvendes til brug for ministerbetjening, er en klar indskrænkning af de nuværende principper for aktindsigt, hvilket Radikale Venstre er imod.”

Pernille Boye Koch fra De Radikales hovedbestyrelse ærgrer sig over, at det ikke er lykkes at få partitoppen til at flytte sig.

»Det synes jeg da er super ærgerligt, for det er radikalt hjerteblod,« siger Pernille Boye Koch til journalisten.dk

1 Kommentar

Kurt Westh Nielsen
2. APRIL 2013
Jeg har netop overværet et
Jeg har netop overværet et fremragende, kritisk og indsigtsfuldt oplæg af Jesper Tynell på aftenens møde om den nye offentlighedslov arrangeret af Kreds 1.

Beskæmmende at ledelsen i Dansk Journalistforbund ikke formåede at sige fra i tide, men blot lænede sig op ad flinke Oluf Jørgensen i stedet for selv at gennemlæse og forstå implikationerne af lovforslaget. Så skammer man sig lidt over at være medlem og være med til at bekræfte at journalister er smådumme, overfladiske og sjældent i stand til at sætte sig ind i substansen.