Prix Audio

Jurymedlemmer forlader radiosatire-jury i protest

”Jeg havde ikke et smil på læben eller bare en krusning i mundvigen en eneste gang,” fortæller jurymedlem Thomas Bernsen, som helst havde set, at prisen slet ikke blev uddelt i år

Når der i morgen fredag uddeles priser til de bedste lydproduktioner ved den årlige radioprisuddeling Prix Audio, skal der blandt andet kåres en vinder i kategorien ’Årets comedy/satire’.

Men for fagjuryen bag har det været en lettere nedslående oplevelse at kaste sig over årets indstillede podcasts og programmer i kategorien. Det fortæller jurymedlem Thomas Bernsen, som har siddet i juryen siden 2015 og oplevede årets niveau som ”under vanlig standard”.

”Efter at have lyttet til alle de indstillede, ville jeg faktisk give dem 0 point alle sammen. Det var ikke satire, det var mest bare to venner, der sad i et studie og snakkede og grinede højt af hinandens og andres jokes. Jeg havde ikke et smil på læben eller bare en krusning i mundvigen en eneste gang,” siger Thomas Bernsen.

Han mødte derfor op til jurymøde med det forslag, at Prix Audio helt skulle undlade at udpege en vinder i satirekategorien. Ifølge ham var de seks jurymedlemmer enige om, at det var et svært år.

Men det kunne ifølge Danske Medier, som arrangerer Prix Audio, ikke lade sig gøre. Og da det heller ikke kunne lade sig gøre at uddele prisen med en opsang eller opfordring til branchen fra værterne på scenen om at hæve ambitionsniveauet, valgte Thomas Bernsen at forlade juryen i protest.

”Spild af min tid”

Også jurymedlem Camilla Boraghi, der til daglig er sportschef på Ekstra Bladet, har på grund af forløbet valgt at træde ud af juryen.

For hende sker det i protest over, at juryen ikke kunne få lov at uddele prisen med den opfordring, som de i fællesskab havde formuleret. I stedet bliver prisen fredag uddelt med en motivationstekst formuleret af Prix Audio, som ifølge Camilla Boraghi ”overhovedet ikke” stemte med juryens drøftelse.

”Deres forslag kan jeg ikke stå inde for, og derfor er jeg trådt ud,” siger hun og tilføjer:

Det undrer mig, at man sætter en jury og så ikke lader den tale.
Camilla Boraghi

”Det er ærgerligt, at comedy podcasts i Danmark mest er blevet til to mennesker, der taler sammen i et studie og griner af hinandens ting. Det har også en berettigelse, men når der er overvægt af det, så tyder det på, at der mangler noget andet. Og der så vi i juryen prisuddelingen som en oplagt mulighed for opildne alle til at byde ind med noget andet,” siger Camilla Boraghi.

Hendes anke er dybest set, at Prix Audio ikke giver hende og de andre medlemmer lov til at mene noget som jury.

”Det undrer mig, at man sætter en jury og så ikke lader den tale. Jeg er jo hyret til at bruge mine kompetencer og sige min mening – ikke bare til at få stukket en udtalelse i hånden, som jeg skal lægge navn og ansigt til. Det er lidt spild af min tid,” siger Camilla Boraghi.

Hvor er radiosatiren blevet af?

Journalisten ville gerne have spurgt Danske Mediers direktør, Marianne Bugge Zederkof, hvorfor juryen ikke selv kunne få lov at formulere den udtalelse, som værterne ved prisuddelingen fredag skal læse op, når de overrækker prisen for årets comedy/satire. Men hun har afvist at svare.

”Det har jeg ikke nogen kommentarer til,” siger hun.

Det er sgu lidt forstemmende og fortvivlende, at de public service-stationer, der har en forpligtigelse til at lave satire, ikke er bedre repræsenteret.
Thomas Bernsen

For Thomas Bernsen, der i dag er selvstændig radio- og podcast-producent og tidligere har været med til at producere DR-satireformaterne ’Rytteriet’, ’I Hegnet’ og ’Sort Samvittighed’, er det særligt påfaldende, at public service-stationerne ikke løfter satire-genren bedre.

”Som et jurymedlem sagde, er det sgu lidt forstemmende og fortvivlende, at de public service-stationer, der har en forpligtigelse til at lave satire, ikke er bedre repræsenteret. Hvor er radiosatiren blevet af i Danmark?” spørger han.

Han undrer sig i den forbindelse også over, at R8dio i år ikke havde indstillet programmet ’Undskyld vi roder’ – som i hans øjne er ”Danmarks nærmest eneste satireshow”.

”For mig minder det om dengang, Laudrup-brødrene valgte landsholdet fra,” siger Thomas Bernsen.

For Camilla Boraghi er valget af den endelige vinder den eneste del af processen omkring arbejdet i Prix Audios satirejury, som hun er tilfreds med.

”Det er heldigvis fortjent og berettiget,” siger hun.

De fire nominerede til comedy/satire-prisen er:

’Bladvenner’ // ALLY
’Mysteriebussen’ // Heartbeats
’Carte Blanche’ // P3
’Casper ringer til Frank’ // Podimo

0 Kommentarer