Pressefoto

Juryen har talt: Her er de fem kandidater til Årets Pressefoto

Den endelige vinder bliver afsløret i marts

Pressefotografforbundet har i år valgt at sætte fokus på de fem bedste billeder, der skal dyste om den fineste titel inden for dansk pressefotografi, Årets Pressefoto.

Og nu er juryen, som i år består af Casper Dalhoff, Heidi Lundsgaard og Lars Bech, blevet enige om de fem billeder, der er med i slutspurten om prisen.

Vinderen er udpeget blandt de fem billeder, men bliver først afsløret fredag den 3. marts ved en overrækkelse i Den Sorte Diamant i København.

Her er de fem nominerede:

Anthon Unger: 13 minutter, der rystede Danmark

Freelancefotograf Anthon Ungers foto fra skyderiet ved indkøbscenteret Field’s.

Juryen udtaler: ”Billedet er fantastisk godt fotograferet, for det er lykkedes fotografen under pres rent faktisk at fotografere og ikke bare komme hjem med en registrering. Det er samtidig et vildt billede, som ikke er perfekt, men både ufærdigt og samtidigt fængende og hjerteskærende. Man kan se længe på det.”

Asger Ladefoged: Ukraine 2022

Berlingske-fotograf Asger Ladefogeds fotografi af en ukrainsk mand, der forenes med sine familiemedlemmer ved en grænseovergang i Polen.

Juryen udtaler: ”Det er en meget stærk historie, og bedstefaren har et fantastisk udtryk. Følelserne brager ligefrem ud gennem hans øjne. Billedet har desuden noget alment menneskeligt og poetisk over sig. Det er flot, stilsikkert fotograferet og godt fortalt. Budskabet er klart, og der er nærvær og følsomhed.”

Jacob Ehrbahn: På flugt fra Putins krig i Ukraine

Politiken-fotograf Jacob Ehrbahn udvælges for sit foto fra banegården i Przemysł i Polen, der er fyldt med mennesker på flugt.

Juryen udtaler: ”Billedet er både smukt og ikonisk, hun ligner en madonna, som hun sidder der i sin ophøjede ro. Det er et fotografi, der trækker referencer til de bedste af de gamle fotografer. Det er rørende, flot fortalt, og det er dejligt, at det er i sort/hvid. Et af de billeder, man tager med sig fra 2022.”

Mads Nissen: Talibans inhumane narkofængsler

Politiken-fotograf Mads Nissen udvælges for sit foto fra narkotikafængslet Ibn Sina Drug Addiction Treatment Hospital i Afghanistan.

Juryen udtaler: ”Det er først og fremmest utroligt smukt fotograferet og en god fortælling. Billedet er skabt af en stilsikker fotograf, og man mærker tydeligt hans stemme. Det er lykkedes ham at komme langt ind i et svært miljø, hvor han har brugt tid på at være til stede, så man mærker dybden i følelserne og bliver rørt.”

Ólafur Steinar Rye Gestsson: Skyderiet i Field’s

Freelancefotograf Ólafur Steinar Rye Gestsson udvælges for sit foto fra skyderiet ved indkøbscenteret Field’s

Juryen udtaler: ”Det er klassisk pressefotografi, når det er bedst. Billedet fortæller en virkelig stærk historie, og udtrykket i kvindernes øjne er voldsomt og uforglemmeligt. Det er sjældent at opleve så ren en skræk og panik, som der tydeligt ligger i telefonopkaldet. Det er desuden taget under svære omstændigheder.”

 

2 Kommentarer

Sebastian Goos
2. FEBRUAR 2023
Det har du nok ret i - jeg retter med det samme. Tak for indspark - Sebastian Goos, Journalisten
Flemming Jørgensen
1. FEBRUAR 2023
Fantastiske billeder. Hvert af dem fine kandidater.
Blot et lille øf over billedteksten til billede med ukrainer - mon ikke han forenes og ikke forsones med sin familie?