Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
15:41 18.05.2022 Jakob Albrecht og Ritzau

Juraprofessor: Sara Omar og Ekko skal ikke frygte fængselsstraf

Juraprofessor: Sara Omar og Ekko skal ikke frygte fængselsstraf

Dansk-kurdiske Sara Omar er aktuel med sin anden roman ’Skyggedanseren’. Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Det er usandsynligt, at forfatter Sara Omar og journalister fra filmmagasinet Ekko vil blive dømt i retten for ærekrænkende udtalelser mod instruktør Manyar Parwani.

Sådan siger juraprofessor på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller til kulturprogrammet ’Babylon’ på 24syv.

Det siger han efter at være blevet præsenteret for udtalelser, som, filminstruktør Manyar Parwani mener, har været groft ærekrænkende.

”Min vurdering, ud fra det jeg har set, er, at der ikke er tale om strafbare ytringer. Vi kommer knap nok op i det strafbare felt. Der er jo en ytringsfrihed,” siger Sten Schaumburg-Müller til 24syv.

Instruktør blev forelagt beskyldninger
Manyar Parwani, som tidligere har arbejdet med at lave en uudgivet dokumentarfilm om Sara Omar, har ifølge filmmagasinet Ekko sagsøgt både forfatteren og Ekkos chefredaktør og en journalist fra mediet. Instruktøren kræver mindst ét års fængsel til alle tre.

Ifølge magasinet peger Manyar Parwani på, at Sara Omar i interviewet ’Sara Omar tager bladet fra munden’ fra 12. oktober 2021 kom med grove påstande om instruktørens opførsel over for forfatterens udsagn uden at efterprøve eller undersøge dem.

I det pågældende interview med Sara Omar skriver Ekko, at de har forelagt både Manyar Parwani og producer Omar Marzouk forfatterens påstande i denne artikel, men at ingen af dem er vendt tilbage. Og dét hæfter Sten Schaumburg-Müller sig ved.

”Forelæggelse er en forpligtelse efter de presseetiske regler, som domstolene tillægger en vis betydning i sådan nogle sager her. Og for chefredaktøren og journalisten kommer der yderligere det, at medier har en ret til at videregive noget, der kan være interessant,” siger Sten Schaumburg-Müller til ’Babylon’ på 24syv.

Manyar Parwanis advokat, Asaf M. Fazal, har ikke ønsket at kommentere sagen over for 24syv. Sagen er endnu ikke berammet i Københavns Byret.

SENESTE NYT

Flere nyheder