Jungleloven er indført i Pilestræde

Free seating er et flop. Det blev indført i Pilestræde for at spare pladser. Nu hersker jungleloven, siger tillidsmanden.

Free seating er et flop. Det blev indført i Pilestræde for at spare pladser. Nu hersker jungleloven, siger tillidsmanden.

ARBEJDSMILJØ. Ordningen med free seating hos Berlingske Media i Pilestræde har gjort mange medarbejdere hjemløse og utrygge, fordi de har mistet deres faste plads. Nu skal de bruge en del af deres arbejdstid på at opspore en ledig stol i stedet for at lave avis.
Det siger tillidsrepræsentant for DJ-medlemmerne på Berlingske Tidende, Frederik M. Juel.
»Sat hårdt op er det jungleloven, der hersker. Hvis man kommer på det rigtige tidspunkt, er man nogenlunde sikker på en plads. Men hvis man møder senere, risikerer man at bruge en masse tid på at finde et sted at sidde. Det er meget demotiverende for mine kolleger,« siger Frederik M. Juel.

FREE SEATING er indført for at få plads til alle medarbejdere i Pilestræde. Fidusen ved at annullere
faste pladser er, at arbejdsgiverne sparer hver 10. plads, fordi folk statistisk set alligevel er væk på grund af afspadsering, ferie, orlov, efteruddannelse eller sygdom.
I virkelighedens verden ser det dog helt anderledes ud.
En del ansatte har tilkæmpet sig en fast plads, selv om det strider mod ånden i free seating. Andre skal på stolejagt hver morgen, og det tager tid fra journalistikken.
»Det er ærgerligt, at folk skal bruge tid på at finde en ledig plads i stedet for at passe deres arbejde,« siger Frederik M. Juel.
Flere medarbejdere siger til Journalisten, at free seating ikke fungerer i Pilestræde.
»Hvis vi ikke var så pæne mennesker, ville det gå helt galt,« siger en af dem.
Han finder det ydmygende, at han ikke ved, hvor han skal sidde, når han møder på arbejde.
»Det fylder mig med uro. Alle
i huset synes, at free seating er
noget bras.«
Ifølge Frederik M. Juel er der én oplagt løsning på problemet.
»Man skal bare bestille nogle flere borde, så der er nok til alle. Så ville problemerne med at finde en plads være løst.«
Administrerende direktør i Berlingske Media Lisbeth Knudsen siger, at hun gerne lytter til medarbejdernes erfaringer med free seating. Men free seating som princip er ikke til debat. Og hun afviser forslaget om at opstille flere borde.
»Vi kan ikke have fire-fem ledige borde stående,« siger Lisbeth Knudsen, der opfordrer medarbejderne til at udvise større fleksibilitet.
»Vi arbejder i et hus uden skillevægge mellem redaktionerne, hvor det er tanken, at man skal kunne arbejde på tværs. Hvis der mangler en plads ét sted, må medarbejderne sidde et andet sted,« siger hun. •

 

 


Sådan overlever du FREE SEATING

Hvordan sikrer du dig et bord og en stol, når faste pladser er afskaffet? Journalisten har sammen med medarbejdere i Berlingske Media lavet denne guide, så du kan vinde i den daglige stoleleg.

Arbejd hjemme
Bliv hjemme, så er du sikker på at få en plads. Med-arbejdere er mødt i Pilestræde uden at kunne finde en siddeplads – hvorefter de tog hjem igen. Spar dig for den oplevelse.

Sæt dig i kantinen
Gå nye veje: Find en plads i kantinen eller et ledigt mødelokale og arbejd derfra. Drag fordel af, at du er udstyret med det komplette mobiljournalistiske udstyr: mobiltelefon, bærbar computer og skuffer på hjul.

Mød tidligt
Hvis du møder før klokken 8.30, er du nogenlunde sikker på få en plads.

Mød meget sent
Sidst på eftermiddagen er mange kolleger gået hjem, »fordi de får pip af al den støj«, som en ældre medarbejder forklarer. Det er din mulighed for at gafle en plads. Sæt ind fra klokken 15.30.

Forlad ikke huset
Du løber en risiko ved at forlade huset, fordi andre nupper din plads. Et godt råd er at hænge dit tøj hen over stolen og brede vigtige dokumenter ud over bordet, så du signalerer: OPTAGET.

Spær en plads
Find en kollega, du kan rotte dig sammen med.
Aftal, at I skiftes til at spærre en ledig stol til den anden.

Skift redaktion
Nogle redaktioner er sluppet for free seating.
For eksempel er der faste pladser på Weekend-
avisen og redaktionen på Christiansborg.

Bliv chef
Free seating gælder ikke for chefredaktionen.
Snup et chefjob, så slipper du for al stoleballaden
og får dit eget kontor oveni.

Arbejd om natten

Den sikreste løsning på trængselsproblemerne
er at arbejde, når de andre sover.

0 Kommentarer