Julie måtte vælge mellem partiet og praktikpladsen

Julie Juhler har mistet sin praktikplads på Herning Folkeblad, fordi hun ikke ville melde sig ud af DSU, hvor hun sidder i ledelsen. Julie Juhler mener godt, man kan være partimedlem og journalist. Chefredaktør på Herning Folkeblad er uenig

Julie Juhler måtte vælge mellem sit parti og sin praktikplads. Hun valgte partiet.

Onsdag i sidste uge startede Julie Juhler som praktikant på Herning Folkeblad.

”Jeg havde et rigtig godt indtryk af arbejdspladsen og følte mig godt tilpas. Senere på dagen blev de nye praktikanter indkaldt til en briefing, hvor vi hørte om bladets historie. Her fik vi at vide, at ansatte ikke må være medlem af et politisk parti,” fortæller hun.

Men Julie Juhler er medlem af både Socialdemokratiet og dets ungdomsparti DSU. Hun sidder endda i DSU’s forretningsudvalg.

”Jeg måtte melde mig ud, ellers kunne jeg ikke arbejde der. Der faldt hele min verden lige sammen.”

Julie Juhler overvejede situationen kort. Fredag meddelte hun avisen, at hun ikke ville forlade politik. Resultatet er, at Julie Juhler i dag står uden praktikplads.

Selvfølgelig kan jeg være objektiv”

Fredag tweetede hun: ”Mit politiske liv kostede mig en praktikplads i dag. Hvis du har kendskab til et medie eller en virksomhed, som mangler en journalistpraktikant med flair for politik og sport. Then hit me!”

Julie Juhler ønsker ikke at udtale sig yderligere om forløbet med Herning Folkeblad. Men hun vil gerne udtale sig om det principielle spørgsmål: Kan man være journalist og politisk aktiv?

”Det mener jeg godt, at man kan. Jeg er godt klar over, at journalisters objektivitet er under konstant angreb, men jeg mener godt, at jeg kan være journalist, selvom jeg er aktiv i DSU. Jeg har gjort mig mange overvejelser om den kombination. Selvfølgelig kan jeg være objektiv journalist,” siger hun.

Hun mener, at det er ærligt over for læserne at være medlem af partiet, når hun nu er socialdemokrat af overbevisning.

”Selv om jeg meldte mig ud af DSU og Socialdemokratiet, så ville jeg ikke stoppe med at være socialdemokrat. Jeg vil altid være socialdemokrat, uanset om jeg er medlem eller ej. Jeg synes faktisk, det er mere ærligt at være medlem, ligesom journalister nogle steder skal oplyse, om de får penge fra andre end deres arbejdsgiver,” forklarer hun.

Er der ikke en grænse? Kunne du for eksempel interviewe din egen partiformand?

”Jeg kan godt forstå, at man kan tænke, at det ville være svært, hvis jeg skulle interviewe Mette Frederiksen. Men jeg tror faktisk ikke, det ville blive et problem. Som journalist skal man være objektiv. Det handler om min faglighed som journalist, og den skal man sætte over alt andet. Jeg mener, at jeg ville kunne påtage mig alle opgaver.” [quote:0]

Konstant ondt i maven

Julie Juhlers drøm er ikke at lave politisk journalistik. Hun vil gerne være sportsjournalist.

Er der principiel forskel på at være politisk aktiv og samtidig være journalist, hvis man arbejder med sport frem for politik?

”For mit eget vedkommende synes jeg egentlig ikke, det gør en stor forskel. Men jeg kan godt se, at det udadtil er noget andet, fordi man ikke kan beskylde mig for at være partipolitisk i en sag om fodbold.”

Julie Juhler har fået blandede reaktioner på sit tweet. Nogle mener, at det er forkert for en journalist at være medlem af et politisk parti, mens andre mener, det er helt i orden. Julie Juhler er blevet overrasket over, hvor mange journalister der mener, at hun har et problem.

”Jeg har indtryk af, at de fleste i branchen vil holde sig væk fra sådan en som mig. Jeg har altid været politisk aktiv, og jeg har altid vidst, at jeg ville være journalist. Men det er først nu, det går op for mig, hvor svært det er at kombinere de to ting. Jeg troede ikke, så mange ville tage afstand.”

Har du overvejet de konsekvenser, det kan få for dig, at du vil være journalist uden at forlade politik?

”Ja, og jeg har især tænkt over det de sidste par dage. Jeg går rundt med konstant ondt i maven frem mod næste praktiksøgning,” siger hun.

Vi ønsker ikke journalister, som er inhabile”

På Herning Folkeblad bekræfter ansv. chefredaktør og direktør Alex Nielsen, at avisen ikke tillader journalistiske medarbejdere at være medlem af et politisk parti.

Han ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag med Julie Juhler, men han vil gerne forklare det principielle synspunkt, at man ikke kan være uafhængig journalist og politisk aktiv samtidig.

”Jeg har været her på avisen i 20 år, og i al den tid og også længe før har vi været en uafhængig avis. Vi ønsker ikke journalister, som er inhabile. Derfor har vi den holdning, at journalister bedst dækker det politiske stof ved ikke selv at være involveret via et partimedlemskab,” siger Alex Nielsen.

Han forklarer, at reglerne både skal vise hensyn til læsere, kilder og medarbejderen selv.

”Vi ønsker ikke, at en medarbejder, som er medlem af et parti, skal ud og dække en sag, hvor partimedlemskabet gør det vanskeligt for kilder, læsere og personen selv at forholde sig til. Det handler om alle tre parter,” siger han.

Er det afgørende, hvilket stofområde man dækker?

”For mig er det en principiel diskussion. Det er vores generelle holdning, at en moderne journalist dækker mange fagområder. Nettet og mange daglige deadlines gør, at hvis der opstår en sag, så dækker man den og kan ofte ikke vente på, at en fagjournalist er til stede. Mit udgangspunkt er, at hvis man er ansat på Herning Folkeblad, så er man ikke medlem af et politisk parti,” siger Alex Nielsen.

Søger praktik igen

Julie Juhler har nu orlov fra studiet indtil næste praktikrunde til januar. Her håber hun at finde en praktikplads, som gerne vil ansætte hende, selv om hun er politisk aktiv. Måske kan forløbet endda være en fordel.

”Jeg ved godt, at nogen ikke vil røre mig. Men jeg håber også, der er nogen, som vil have mig lige netop på grund af det her, fordi jeg ikke går på kompromis med det, jeg tror på.”

Hun fortæller, at forløbet har fået hende til at tvivle på mange ting. Derfor er det rart med en orlovsperiode.

”Jeg kan mærke, at jeg ikke helt er mig selv. Der er et eller andet, som har rykket sig, jeg går og har det lidt øv. En gang imellem får jeg da også den tanke, om jeg nu gjorde det rigtige? Det ene øjeblik er jeg stolt af mig selv, det næste slår jeg mig selv i hovedet. Der går nok et stykke tid, før jeg er ovenpå igen,” fortæller hun.

Selv om det har været en voldsom oplevelse at miste praktikpladsen, vil Julie Juhler gerne rose både journalisthøjskolen og Dansk Journalistforbund. Hun søgte rådgivning begge steder.

”Jeg har fået rigtig god sparring både fra skolen og DJ. Det har jeg følt mig tryg ved helt fra start,” fortæller hun.

9 Kommentarer

Jens Yde
11. AUGUST 2018
Angående Jan Hillers
Angående Jan Hillers kommentar om forbud mod at være frimurer, så har jeg undret mig over, at der ikke var en eneste "journalist" på listen over de 10.000 frimurere, hvis navne blev offentliggjort i Søndags-Aktuelt i 1981. Var årsagen hertil et "adgang forbudt" fra pressens side, snarere end at frimurere ikke synes om journalister i deres kreds?

Men fraværet af journalister blandt de 10.000 mænd kunne selvfølgelig også skyldes en tilfældighed.
Jens Jørgen Stounberg
10. AUGUST 2018
Utrolig dumt at forestille
Utrolig dumt at forestille sig, at være journalist og medlem af et politisk parti. I det hele taget skal journalister holde sig ude af alle mulige foreninger, hvor der kan stilles spørgsmål om den nødvendige uafhængighed.
Jan Hillers
10. AUGUST 2018
Da jeg blev ansat som
Da jeg blev ansat som lokalredaktør midt i 90'erne, valgte jeg selv at melde mig ud af SF, men det var vist ikke et krav. Føltes bare rigtigt at gøre . Men der var "forbud" mod at være frimurer, medlem af Rotary, Lions, Odd Fellow osv.
Jeg synes en "menig" journalist godt kan være medlem af et parti. Faktisk synes jeg det nærmest er en borgerpligt af hensyn til vores mindst ringe styresystems overlevelse. Men så skal man ikke have fremtrædende tillidsposter i partiet.
Jeg synes dermod der er meget sund fornuft i bladhusets forbud. Er dog lidt i tvivl om Lions.
preben sørensen
9. AUGUST 2018
Kære Julie,

Kære Julie,
Det er meget flot at du holder fast på din overbevisning og bringer sagen frem. Hvad er det dog for et samfund vi lever i, hvis man ikke må have en politisk overbevisning, selvom man vil være journalist?
Held og lykke fremover -der skal nok blive en plads også til dig !
Peter Skafte
9. AUGUST 2018
Selvfølgelig kan man ikke
Selvfølgelig kan man ikke være medlem af et politisk parti og så dække politik journalistisk. Det er for mig ganske indlysende og noget alle burde lære på skolen inden praktiktiden.

Flere