Julen er reddet

ANMELDELSE. "En perfekt julegave, der på en gang er smuk, overraskende, rørende, nyttig og fuld af gode historier og smukke fotos," skriver anmelder Julie Asmussen om bogværket 'Liv Ret'
17.12.2016 · 12:41

Af: Julie Asmussen

Bog: Liv Ret
Forfatter: Steven Achiam og Brendan Killeen
Bogen er finansieret af Sportsgoodfonden, Ophavsretsfonden under Dansk Journalistforbund og Ungdommens Røde Kors
(350 kroner)

Anmelder: Julie Asmussen, grafisk designer, pr-medarbejder og underviser

 

Der er noget hjerteskærende ved at sidde her, torsdag den 15. december 2016 og høre i radioen, hvordan folk måske – måske ikke – lige nu bliver evakueret fra Aleppo, og så bladre om på side 34 i opskriftdelen af trebogs-pragtværket ’Liv Ret’ – skabt af Steven Achiam og Brendan Killenn og med fantastiske fotos af førstnævnte – og se, at Raghad på otte år fra Syrien, adspurgt om sin livret, siger: Appelsinjuice.

Opskriften på denne specialitet og andre livretter udvalgt af 25 børn og unge med flygtningebaggrund fra Ghana, Kuwait, Tjetjenien, Syrien, Afghanistan, Libanon og Somalia beskrives i det generøst store og smukke (af Lotta Jörgensen velsignet layoutede) bogværks opskriftdel, hvor professionelle kokke har omsat ungernes livretter til gode opskrifter.

Ud over opskrifthæftet (Smag) består 'Liv Ret' af en fotobog (Kig) med på en gang prunkløse og storladne hverdagsfotos af de unge medvirkende og en tekstbog (Lyt) med 25 interviews og en nøjere beskrivelse af hver enkelt persons livret.

I interviewdelen bliver alle stillet den samme håndfuld spørgsmål, og således bliver vi klogere på, at 14-årige Abass fra Afghanistan foretrækker duften og smagen af brændte løg i livretten Kechre, at hans højeste ønske er hurtigst muligt at få asyl og komme ud af Asylcenter Dianalund på Vestsjælland, og at han, når han dyrker sport, "lærer etik og at opføre mig pænt over for andre". Ayub på ni derimod foretrækker majsgrød og ønsker sig allermest "en stor helikopter, som man kan styre med joystick", hvorimod Nanna på syv fra Syrien bedst kan lide Kater, en rosenvandsglasur, som man kommer på kager, og gerne vil være "Ligesom Per, min lærer på Humlehøjskolen. Han er et godt menneske", når hun bliver stor.

Overskuddet fra salget af det smukt indpakkede og af Rasmus Bregnhøi kriblekrable-omslagsillustrerede trebindsværk går til Ungdommens Røde Kors, så jeg skal gøre denne anmeldelse meget kort ved blot at sige, at hvis du leder efter en perfekt julegave, der på en gang er smuk, overraskende, rørende, nyttig og fuld af gode historier og smukke fotos, så drop panikturen ned ad strøget i næste uge, og smut i stedet omkring Kost på Sønder Boulevard 24, Riccos Kaffebar på Hauserplads eller Thiemers Magasin i Tullinsgade og spørg efter ’Liv Ret’. Bor du uden for København, kan du købe bogen via den ligeledes meget smukke hjemmeside: Livretbog.dk

Tak for mad.

Kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Seneste jobopslag

Pressekonsulent

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Ansøgningsfrist: 13.05

Kommunikationsmedarbejder til Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Ansøgningsfrist: 06.05

Studentermedhjælper til SoMe og kommunikation til Danske Mediestuderende

Danske Mediestuderende
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikationsmedarbejder (journalist)

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 10.05

Journalist til kommunikationsopgaver i Helsingør Stift

Helsingør Stift
Ansøgningsfrist: 04.05

Kommunikationsansvarlig

Kunstforeningen GL STRAND
Ansøgningsfrist: 01.05

Information søger korrespondenter

Information A/S
Ansøgningsfrist: 30.04

KOMMUNIKATIONSCHEF

Krifa
Ansøgningsfrist: 14.05

Kommunikationskonsulent med teknisk snilde og politisk flair

FARMAKONOMFORENINGEN
Ansøgningsfrist: 08.05

Dansk Blindesamfund søger struktureret webredaktør

Dansk Blindesamfund
Ansøgningsfrist: 23.04

Højskolelærer til undervisning på journalistlinjen

Rønde Højskole
Ansøgningsfrist: 23.04