Julen aflyst i Berlingske

Der er ingen julegave til medarbejderne i Berlingske Media i år, og medarbejderne må selv punge ud for julefrokosten. Julegaven er bare blevet erstattet af en stor og festlig jubilæumsgave i det nye år, svarer koncernchefen.

Der er ingen julegave til medarbejderne i Berlingske Media i år, og medarbejderne må selv punge ud for julefrokosten. Julegaven er bare blevet erstattet af en stor og festlig jubilæumsgave i det nye år, svarer koncernchefen.

FRYNS. Julen varer længe, koster mange penge. Men ikke i Berlingske Media, hvor ledelsen i år har valgt at sløjfe julegaven til medarbejderne og indføre egenbetaling på julefrokosten på 200 kroner. Det har sået skår i juleglæden på det gamle officin.
På B.T. har tillidsrepræsentanterne foretaget en rundspørge per mail til kollegaerne, og her har kun 5 ud af de 41, der har svaret tilbage, meddelt, at de vil deltage i julefrokosten, selv om den er for egen regning.
»Der er tradition for, at avisen betaler for julefrokosten. Det er en form for belønning for året, der er gået og en måde at samle folk socialt på. Folk på B.T. spørger, 'hvad bliver så det næste?'« siger tillidsrepræsentant Jens Anton Havskov.

DEN SELVBETALTE JULEFROKOST bliver holdt den 12. december i Pilestræde for både B.T., Urban og Berlingske. Først er der julefrokost på de enkelte redaktioner, og bagefter er der en stor fælles fest klokken 22 på øverste etage. Koncernchef Lisbeth Knudsen fortæller, at der er givet et tilskud til den fælles fest, og at det kun er B.T. og enkelte andre steder, der ikke tidligere har haft egenbetaling.
»Vi er ét hus nu. Vi har i koncernledelsen besluttet fælles regler. Eftersom man andre steder betaler selv, så gør vi det ens for alle. Det bliver en rigtig god fejring af, at man nu er flyttet sammen,« siger Lisbeth Knudsen forventningsfuldt.
Men på både Berlingske Tidende og Urban siger tillidsrepræsentanterne, at koncernchefen må have fået galt fat i informationerne. På Berlingske har de før været ude for, at baren ikke har været fuldstændig fri. Men flæskestegen og de brune kartofler har det altid været gratis at sætte tænderne i.
»Vi har ikke før været ude for, at der var en indgangsbillet på julefrokosten på 200 kroner,« siger tillidsrepræsentant på Berlingske Tidende Frederik M. Juel.

EN JULEGAVE FRA ARBEJDSPLADSEN plejer der også at være til medarbejderne på B.T., Berlingske og Urban. Sidste år fik de valget mellem forskellige gaver, blandt andet et kroophold. I skrivende stund har medarbejderne intet fået at vide om de manglende julepakker, men rygterne svirrer.
»Vi ved ikke, om det er en principiel beslutning, der også vil gælde fremover, eller om ledelsen siger, at de er nødt til at gøre det i år, fordi det ser skidt ud med økonomien,« siger tillidsrepræsentant Lykke Wiborg fra Urban.
Koncernchef i Berlingske Media og chefredaktør på Berlingske Tidende Lisbeth Knudsen mener ikke, at man kan sige, at julegaven helt er droppet i år. Den er blot blevet erstattet af en jubilæumsgave i anledningen af Berlingske Tidendes 260 års fødselsdag den 3. januar 2009.
»Jubilæet lige nu er det vigtigste at fejre,« forklarer Lisbeth Knudsen. Så når medarbejderne kommer tilbage fra juleferie mandag den 5. januar, ligger der en pakke til dem.
»Der kommer en stor og festlig jubilæumsgave til alle,« lover Lisbeth Knudsen. Hun vil dog ikke pakke gaven ud for Journalistens læsere.
Mens de ærgrer sig i Pilestræde, så glæder de sig i Århus til at få en stor og festlig jubilæumsgave.
»Vi har ikke fået andet end symbolske julegaver de sidste mange år, måske en flaske vin eller en proptrækker. Så det ser jeg da frem til,« siger tillidsrepræsentant på Århus Stiftstidende Henrik Madsen, der heller ikke har nogen forventninger om at blive trakteret med gratis sild og snaps. Julefrokost har medarbejderne på Århus Stiftstidende aldrig været trakteret med.

PÅ JYDSKEVESTKYSTEN forventer Steffen Lilmoës, at medarbejderne får den sædvanlige julekurv med lækkerier. Der er også indbudt til julefrokost kvit og frit for alle på Askov Højskole. Berlingske Media ejer kun halvdelen af JydskeVestkysten, så her gælder de fælles regler ikke. Steffen Lilmoës er også formand for DJ-tillidsrepræsentanterne i Det Berlingske Officin, og han synes, at det er fint med julefrokoster og gaver, når økonomien er til det, men at det afgørende er, at der er ordentlige arbejdsforhold og en ordentlig løn.
»Jeg kan godt forstå, hvis nogle synes, at det er et personalegode, der forsvinder, men jeg synes, at det er bedre, end at man fyrer folk. Men mig bekendt er økonomien fin på BT. Jeg mener ikke, at medarbejderne skal bøde for, at det måske går ad helvede til i Århus,« siger Steffen Lilmoës.

Kig med under træet

Se her, hvad medarbejderne får i julegave på andre mediearbejdspladser. Den klassiske vingave er stadig et hit, men mange steder kan medarbejderne vælge og vrage. I DR er der, ligesom i Berlingske Media, tomt under juletræet.

TV 2
TV 2-ansatte har kunnet vælge mellem pakker, der afspejler, om de er mest til hovedkanalen, sporten, Zulu eller Charlie.
Valget har stået mellem:
Den helt klassiske julekurv med rødvin, marcipan og andre godter
Et ur af mærket Skagen i dame- eller herremodel
En Klovn-DVD samt øl og popcorn
En plaid og en skål med popcorn
En termokande
Et sportsur med USB-stik

Information
Tre flasker spansk rødvin. Museum Real Reserva 2003.

DR
Der er ingen julegaver til DRs ansatte.
Ledelsen giver dog et tilskud på 150 kr. per medarbejder til
julefrokosten.

JP/Politikens Hus
Ekstrablandet, Politiken og Jyllands-Posten: Seks flasker rødvin.

Nordjyske
Folk kan vælge mellem:
En lysestage fra Georg Jensen
En Weber grill, 37 cm, og en grillkogebog
En Stelton termokande
2 styk lystræ fra Sirius
En Eva køleskabskarafel med otte drikkeglas samt en Rösti oliespray
En vingave med fire røde og fire hvide vine

DJØF Bladet
På DJØF-bladet kan de ansatte vælge imellem:
Vin for omkring 700 kr.
En julekasse med blandt andet vin, bolsjer, kaffe og chokolade
En trolley med hjul

Freelancebureauet Stræde og Krusell Kommunikation
Det har de slet ikke nået at tage stilling til endnu i det nystartede bureau med base i Århus. Måske en cd eller en bog, men det bliver nok som private gaver mellem Jesper Krusell og Brian Stræde. »Men det er da en anledning til at tage det op,« siger Jesper Krusell.

11 Kommentarer

Øjvind Hesselager
5. DECEMBER 2008
Re: Julen aflyst i Berlingske

Kære Martin 

Dit spørgsmål er yderst relevant: Hvor meget giver Journalistens medarbejdere deres arbejdsgiver gaver for?

Men jeg er ikke den rette til at svare. DJ (eller rettere Journalisten) er ikke min arbejdsgiver. De er min kunde. Og kunder giver jeg ikke gaver. Det ville jo være bestikkelse.

Men opfordringen sendt videre til redaktionen på Journalisten. Elkjær bør have en gave af medarbejderne. Og Mogens. Og Linda. og Fred. Og Esben.

Jeg synes alle på redaktionen skulle købe gaver til forbundet for de 500 kroner til Magasin.

Bryd lønmodtagerens åg!

Henrik Lind Jørgensen
5. DECEMBER 2008
Re: Julen aflyst i Berlingske

HO, HO, HOOO. Ja, det er meget morsomt med julegaverne, og selv om jeg er en af de Berlingske Media-folk, der ikke får julegave, og som selv skal betale julefrokost, klarer jeg naturligvis også det.

Men. Bag ved historien gemmer sig en presset koncern, som heldigvis kan glæde sig over engagerede medarbejdere, som naturligvis gerne vil med til julefrokost, og som også selv investerer tid (og nogle sågar penge) for at kunne forfølge eksempelvis en web-strategi, der bare ikke er økonomi til.

Det er dyrt at være fattig, så mens vi sidder og får vores løn - tak for det - kniber det med de investeringer, der skal føre os videre. I det lys bifalder jeg julegave-aflysning og julefrokost-tilskuddets bortfald, men jeg kan ikke forstå, hvorfor vi så skal have en jubilæumsgave i januar.

260 år - et ret skævt tal. Grunden må være, at Lisbeth Knudsen gerne vil belønne folk, og - allervigtigst - er inde i et nyt budgetår, men det hjælper jo ikke meget, hvis vi allerede skal til at spare på papirclips og kuglepenne den 8. januar. For så er der jo længe til 1. januar 2010.

 Glædelig jul og godt nytår. Så længe vi ikke har medie-aktier, skal vi nok klare den.

Henrik Lind Jørgensen

Dagbladet Holstebro-Struer

Michael Jørgensen
5. DECEMBER 2008
Re: Julen aflyst i Berlingske

Så tør dog øjnene og tag en kiks!

Mage til forkælede snotunger skal man da lede længe efter!

Der må godt nok være meget fred og ro på ude i verden, når man ikke kan finde på andet at beskæftige sig med andet end den slags småting...

En gave er et udtryk for gavmildhed og noget man siger pænt tak til, og længere er den ikke!

Alene det at få en gave er noget man skal være taknemmelig for!

Rasmus Skat Andersen
5. DECEMBER 2008
Re: Julen aflyst i Berlingske

Hej Martin

Bemærk venligst,at SKAT netop i år har hævet beløbet til 700 kroner.

http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=1780254

kh.

Rasmus Skat Andersen

Martin Flink
5. DECEMBER 2008
Re: Julen aflyst i Berlingske

Jeg deler Øjvinds bekymring for den Grundlovssikrede ret til julegaver fra arbejdsgiveren. Så for at statuere med utilfredsheden et eksempel foreslår jeg, at de ansatte på Journalisten skal bede om at få beløbet brugt på CO2-kvoter, geder et-eller-andet sted i Afrika eller donere pengene til Kattens Værn. Den slags fedtede gaver på 500 kroner (som jo indtil videre er beløbet, arbejdsgivere skattefrit kan give deres medarbejdere gaver for og derfor er max-beløb) hører ingen steder hjemme.

Af ren og skær nysgerrighed, Øjvind: Hvor meget giver Journalistens medarbejdere egentlig deres arbejdsgiver gaver for? 

 

 

Flere