Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
09:13 24.01.2024 Ritzau

Jubilæum: Mac’s ’peg og klik’-værktøj revolutionerede computerarbejdet for 40 år siden

Jubilæum: Mac’s ’peg og klik’-værktøj revolutionerede computerarbejdet for 40 år siden

Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Bare peg og klik.

Sådan lød instruktionen, da techgiganten Apple sendte den første Macintosh-computer på gaden. Onsdag er det 40 år siden.

I dag er instruktionen til computermusen noget nær banal. Nærmest alle ved, hvordan man bruger den, og bærbare computere – som udgør størstedelen af solgte computere – bruger sjældent en.

Nogle er endda begyndt at bruge det såkaldte pegefelt, som man kender fra netop bærbare computere, til deres stationære computere. Computermusen er for længst blevet allemandseje. Men det var den ikke i 1984.

”Brugere kan fortælle Macintosh, hvad den skal gøre, bare ved at bevæge ”musen”. Det er et lille pegeværktøj, som kan bruges til at vælge funktioner i menuer, som er repræsenteret af piktogrammer på skærmen,” lød det i pressemeddelelsen fra 1984.

Computermusen var revolutionerende i firserne.

De fleste computere blev styret med kommandolinjer, hvor brugere skulle huske et væld af kommandoer for at komme rundt i systemet.

”Brugere behøver ikke længere at huske de mange forvirrende tastatur-kommandoer, som konventionelle computere bruger,” lød det dengang i pressemeddelelsen fra Apple.

Macintosh var ikke den første computer, der havde en mus. Men den var blandt de tidligste computere, som populariserede den nye måde at styre computeren på.

SENESTE NYT

Flere nyheder