Jubii-stifter giver aviser nøglen til overlevelse

Opdel det redaktionelle indhold i kategorier, lad nyhederne forblive gratis, indfør registrerede brugere, man kan nå med annoncer, og gør det eksklusivt for betalerne. Martin Thorborg leverer løsningen til aviskrisen som podcast.

Opdel det redaktionelle indhold i kategorier, lad nyhederne forblive gratis, indfør registrerede brugere, man kan nå med annoncer, og gør det eksklusivt for betalerne. Martin Thorborg leverer løsningen til aviskrisen som podcast.


"Jeg ser nogle mediehuse, der basalt set ligger ned, og hvis ikke der bliver gjort noget nu, så er de der snart ikke mere."

Sådan siger Jubii-stifteren Martin Thorborg i indledningen af sit web-talkshow nummer 42. Temaet er overlevelsesstrategi for de danske dagblade, og i de 37 minutters enetale leverer han dét, han selv kalder en gave til de danske aviser.
"Det er et råd, som jeg ved kan redde aviserne på den korte bane. Hvis der er råd til at køre 3-5 år endnu, så har jeg opskriften," siger han.

Thorborgs opskrift går blandt andet ud på, at det redaktionelle indhold på nettet skal have forskellig status: for eksempel guld, sølv og bronze. Bronze er nyheder, enhver kan se, også søgemaskinerne. Sølvnyheder kan kun læses af registrerede brugere, som man kender, så man kan målrette annoncerne. Guld-artikler kan kun læses af betalende abonnenter. Alle nyheder er per definition bronze. Alt det andet er som udgangspunkt guld, men efter nogen tid glider det ned til sølv-status, hvor de kan læses, suppleret af alle de "irriterende" annoncer.

Martin Thorborg fortæller også om sin vrede mod de store dagbladsmedier, der i dag er afløst af medlidenhed.
"Da vi lavede Jubii tilbage i 95, kan jeg stadig huske den arrogance, jeg blev mødt med fra danske avisfolks side. Når aviserne først kom på nettet, ville sådan en dum lille søgemaskine ikke have en chance. Men i dag er jeg ikke vred mere. Jeg synes, det er synd. Aviserne er kulturbærere, og jeg browser stadig rundt på deres sites, selv om jeg bor i Florida. Men det, jeg ser nu, er lallende amatøragtigt."

Hør Martin Thorsborgs talkshow her.

5 Kommentarer

Torben Lage Frandsen
19. MAJ 2009
Re: Jubii-stifter giver aviser nøglen til overlevelse

Nu har jeg ikke hørt talkshow nr. 42 endnu, men der er en enkelt ting jeg ikke kan få ud af mit hoved.

Dagblade og aviser bliver kaldt dagblade og aviser, fordi vi opfatter dem som dagblade og aviser. Det gør de sikkert også selv, fordi kerneydelsen netop er at levere dagblade og aviser.

Det er bare helt forkert. Kerneydelsen er IKKE den bunke papir der lægges i Hr. og Fru Danmarks postkasse. Det svarer til at sige, at f.eks. Zentropas kerneydelse er at levere DVD´er med film på.

Zentropas kerneydelse er at skabe, markedsføre og distribuere film på den mest rentable måde dér hvor kunderne vil se dem (det tror jeg i hvert fald). På samme måde er dagbladenes og avisernes kerneydelse at distribuere nyheder, information og underholdning der hvor kunderne gerne vil have dem.

Hr. og Fru Danmark er på nettet nu, og vi gider ikke hente avisen i postkassen, og derefter smide papiret ud bagefter. Vi vil have nyhederne "at our fingertips", når vi alligevel sidder her med vores computer. Vi vil kunne sortere og udvælge det nyhedsstof som vi gider læse, uden at få smidt en masse overflødigt bavl i hovedet. Det kan vi på nettet, men ikke i virkeligheden.

Samtidig er det trykte medie altid bagud i forhold til nettet. I dag er de nyheder man kan læse i avisen allerede gamle nyheder. Flere og flere er efterhånden online selvom de ikke er hjemme, så nyheder er noget der læses hele dagen, når de lige er sket. Derfor er jeg sikker på at det trykte medie i sin nuværende form er på vej i graven.

Martin Leblanc
14. MAJ 2009
Re: Jubii-stifter giver aviser nøglen til overlevelse
At sige at print-mediet er dødt er ikke det samme som at aviserne ikke overlever. Jeg er overbevist om at e-bogs-læsere vil redde dem (eller dem der forstår online-konceptet). Amazon har netop lanceret deres nye version af Kindle) i samarbejde med en række store amerikanske aviser. De har indbygget data (jeg mener det er GPRS) og kan derfor downloade nyheder hver gang man tænder den. Print-mediet er alt for dyrt og det er old-nordisk at man laver een version af avisen til alle mennesker. Folk har forskellige behov og interesserer - lige præcis denne individualisering vil e-bogs-læserne kunne tilbyde.
Karin Høgh
13. MAJ 2009
Re: Jubii-stifter giver aviser nøglen til overlevelse

Martin Thorborg er flyttet væk fra Danmark, men han har et trofast publikum til sin podcast Thorborgs Talkshow.

 Jeg vil næsten tro, at det er første gang en dansk podcast er blevet citeret i et fagblad - i hvert fald gør Martin Thorborg det så godt med sin podcast, at han er nomineret til Podcasterprisen 2009 - publikumsprisen, som lige nu har er åben for stemmer på http://www.podcasterprisen.dk                                         

Christian Jessen
13. MAJ 2009
Re: Jubii-stifter giver aviser nøglen til overlevelse

Nu tror jeg man skal passe på med at sige at lige netop dette er løsningen, eller tage Thorborgs ord for givet. Jeg vil da sige at han helt klart har fat i det rigtige, og det er selvfølgelig også noget han har enorm erfaring med. Dog er Thorborg nu også en person der snakker højt og lystigt om hvad det passer ham, hvilket selvfølgelig bare er fedt - men også en smule overdrevet når han snakker om "gaven der skal redde de danske aviser".

 Nu er jeg selv bosat uden for Danmark for tiden, og kigger da også forbi avisernes hjemmesider til tider, for at følge lidt med i hvad der sker i Danmark. Jeg får dog de fleste af mine nyheder gennem de sociale medier, f.eks. da Lykke blev statsminister, fandt jeg først ud af det via Facebook, og derefter søgte jeg så mere information på de danske avisers hjemmesider.

 Men jeg tror helt klart at Thorborg har en pointe; selvom det måske ikke er løsningen, så er der stadig rigtig mange muligheder i online medier, som de danske aviser blot har valgt at overse. Jeg tror helt klart også, at papir-aviserne som de er nu er døende, og vil fremover være et niche-marked - hvor der ikke er plads til alle de store spillere som nu. Derfor bliver aviserne helt klart nød til at satse på online markedet nu, hvis ikke de vil ende med at gå nedenom og hjem, fordi nogle andre allerede har sat sig på online markedet.

Mvh

Christian Jessen

Rasmus Scheuer-Larsen
13. MAJ 2009
Re: Jubii-stifter giver aviser nøglen til overlevelse

Hejsa,

Hvorvidt Thorborg har fundet kuren er jeg ikke sikker på, men det er ihvertfald et godt bud.

Men uanset, hvad er det trykte medie på vej mod graven. Ikke at det sker fra den ene dag til den anden, men tendensen er tydelig. Printmediet er døende. Det er klart at vi altid vil kunne finde en trykt avis, et ugeblad etc. men i fremtiden vil disse ikke være dominerende, derimod vil dette marked være et nichémarkedt. Fremtiden har talt, og den vil at vi bliver digitaliserede.

Nu er jeg ikke en insider i mediebranchen, men jeg synes det er synd, hvis vi når et punkt de store mediehuse begynder at blive reaktive, for blot at opleve at de er for sent ude, især når man tager i betragtning at de kunne have være proaktive, og have meget mere fokus på deres online forretning.

Men så er det jo godt at vi har en dygtig entreprenør i Martin Thorborg, som idet mindste gør sit for at holde det trykte medie i live - og jeg håber da at dette kunne være den gyldne mellemvej, da jeg selv er stor fan af at have en trykt avis i mellem hænderne.

De Bedste Hilsner

Rasmus Scheuer-Larsen 

Flere