Jubel hos Døvefilm – mister ikke støtten

"Her til morgen, da vi mødte ind, kunne vi se hinanden i øjnene, give en krammer og ønske tillykke," siger tillidsmand på Døvefilm, som i sidste øjeblik er kommet tilbage på finansloven. Samtlige medarbejdere blev ellers opsagt i september. "Vi er blevet ramt på den faglige stolthed," lyder det

I slutningen af september blev samtlige medarbejdere opsagt på Døvefilm. Men da de mødte på arbejde i dag, var det til muligheden for genansættelse for alle 22 medarbejdere.

”Jeg må sige, at det tog nogen tid for mig at forstå, at det nu også var rigtigt, da nyheden kom i fredags.”

Sådan lyder det fra Mette Dahl Iversen. Hun er fotograf hos Døvefilm og selv døv. I oktober fortalte hun, at det var ”en bombe” og ”et kæmpe chok”, da hun blev opsagt.

Som døv er det nemlig ikke let at finde et nyt job i mediebranchen. Men nu kan både Mette Dahl Iversen og Døvefilm ånde lettet op.

På dette tidspunkt af året plejer Døvefilm at være i gang med at producere til næste år. Det har været på lavt blus, men genoptages nu for fuld styrke.

”Vi er mødt ind her mandag morgen med en følelse af, at nu skal vi rigtig i gang med at arbejde igen, efter at arbejdsmængden de sidste par uger har været mindre, end den plejer,” skriver Mette Dahl Iversen i en mail til Journalisten.

Kram og tillykke her til morgen

Døvefilm opsagde alle medarbejdere, fordi regeringen i sit finanslovsudspil havde sløjfet tilskuddet til selskabet. Døvefilm fik i 2017 7,2 mio. kr. på finansloven.

I fredags blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om en finanslov, og her er Døvefilms tilskud genetableret.

”Her til morgen, da vi mødte ind, kunne vi se hinanden i øjnene, give en krammer og ønske tillykke. Der var stor glæde. Men det skal lige synke ind, at vi faktisk er tilbage igen,” siger tillidsrepræsentant Jakob Peitersen.

Han fortæller, at nogle har været overraskede, mens han selv mere er lettet.

”Jeg har troet meget på, at det ville falde på plads. Men de sidste 14 dage begyndte jeg at tvivle meget. Ville det lykkes i sidste øjeblik, eller ville vi forsvinde som en lille brik i et større spil? Nogle medarbejdere har været meget overraskede,” siger Jakob Peitersen.

Genansætter alle undtagen praktikant

Samtlige 22 medarbejdere blev opsagt på Døvefilm i september. Ifølge Jakob Peitersen har alle de medarbejdere, han har talt med, tilkendegivet, at de tager imod genansættelsen.

Døvefilm har dog undervejs mistet en praktikant. Som Journalisten beskrev i oktober, stod journalistpraktikant Julie Schou Nielsen i et dilemma, fordi hun ikke vidste, om hun skulle regne med, at Døvefilm ville overleve hendes praktiktid ud.

Hun valgte at søge praktik ved Store Matchdag i oktober, hvor hun fik en anden praktikplads. Derfor forlader hun Døvefilm.

En øjenåbner

Ifølge Jakob Peitersen har især Danske Døves Landsforbund kæmpet hårdt for at få Døvefilm tilbage på finansloven. Han roser også ledelsen for at være lyttende og løbende orientere medarbejderne.

Men Jakob Peitersen siger også, at sagen har været en øjenåbner for medarbejderne på Døvefilm, som har fået statsstøtte siden 1965.

”En ting har været, at vi måske mistede vores jobs. Men det har været en øjenåbner at se, at politikerne synes, at det, vi laver, bare kan fjernes fra det ene øjeblik til det andet. Vi er blevet ramt på den faglige stolthed. Det har undret os her i huset. Man kan ikke undgå at tænke, om det så er til diskussion igen til næste år,” siger han.

Finansloven forventes vedtaget senere i december.

0 Kommentarer