Cremen af dansk graverjournalistik blev her til aften kåret, da Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) uddelte årets FUJ-pris 2009 i hele 5 kategorier. Specialpris til Dorte Toft for hendes afsløring af IT Factory-skandalen. Se samtlige vindere her. (opdateret)
»Jaaaaah. Sådan!«
Journalist Kristian Jessen fra Fagbladet 3F brød ud i et voldsomt glædesbrøl, da Lisbeth Knudsen her til aften som juryformand kunne afsløre, hvem der har leveret Danmarks bedste undersøgende magasinjournalistik 2009.
»Der er tale om et klassisk vedholdende og systematisk kulegravende arbejde af forbilledlig kvalitet. Afsløringerne har ført til, at der nu – men desværre meget sent for arbejderne – er afsat 25 mio. kroner til erstatning for ofrene for skandalen,« fortalte hun, hvorefter Kristian Jessen omfavnede makkeren fra 3F, Asger Havstein Eriksen, i det første af en meget lang række begejstringskram mellem de to.
Asger Havstein Eriksen var også mere end almindeligt glad:
»Det er fantastisk at vinde en pris for en historie, hvor vi er den lille mands stemme. Det er det vigtigste i den her historie, at den svage har fået en stemme,« siger han til Journalisten.dk. og tilføjer:
»Den her pris er simpelthen dedikeret til kviksølvsofrene i Grindsted, fordi de har virkelig lidt meget. Vi er superfantastisk stolte.«
Kort efter blev propperne på de første champagneflasker skudt af, og de to 3F-journalister var ikke alene om at blive hyldet og tiljublet. I alt blev der uddelt fem officielle FUJ-priser samt en særlig specialpris.
»Jeg vil gerne sige, at i en række af kategorierne har det virkelig været et målfoto, der i sidste runde har afgjort, hvem det er, der er løbet af med prisen. Og jeg kan godt afsløre fra diskussionerne, vi har haft, at vi har haft rigtig forskellige holdninger til, hvad der er god kulegravende journalistik,« lød det fra Lisbeth Knudsen, før den første pris blev delt ud.
Lisbeth Knudsen forklarede samtidig, at medlemmerne af dommerkomiteen ikke har haft stemmeret i forbindelse med journalist-projekter, som de har haft relation til. Og med god grund. For den første pris faldt nemlig til medarbejdere i eget hus.
»… and the winner is,« forkyndte Lisbeth Knudsen fra festlokalerne i Pilestræde, hvor godt 150 gravende FUJ-journalister både havde nået at spise forret og hovedret, inden prisuddelingen endelig kunne komme i gang:
»Og vi starter med aviskategorien: Vinderen af året FUJ-pris i avis-kategorien er journalisterne bag sagen om afdækning af udlændingeservice,« fortalte hun og kunne dermed hylde Berlingske Tidendes Christiansborg-redaktion:
»Kulegravningen af Udlændingeservice lyser op i en tid, hvor det er svært for den kritiske journalistik at hamle op med magthaverne… Artikelserien afslører systemets svigt og vildledning i administrationen af udlændingeloven i spørgsmålet om danskernes ret til at tage en udenlandsk ægtefælle med til Danmark,« lød det blandt andet i begrundelsen.
Journalisterne selv var mere begejstrede: Phillip Egea Flores, Uffe Tang, Bjarne Steensbeck og Morten Henriksen ikke bare omfavnede hinanden. De knaldede alle fire champagne-flasker af samtidig og glædede sig over, at »nu var deres tur endelig kommet« med klar adresse til, at det var kollegaerne fra Berlingskes graver-gruppe, som tidligere i år vandt Cavling-prisen.
»Det betyder bare, at vi bliver anerkendt for et stykke arbejde, som vi også selv har været skidestolte af,« sagde Uffe Tang efterfølgende til Journalisten.dk.
Han sendte samtidig en stor ros til Berlingskes ledelse, der i de seneste år har valgt at satse stort på dybdeborende journalistik:
»Hvis jeg tænker på det her, så har det været pissesvært, men det har også været pissenemt, fordi vi har været på en avis, som har villet sagen. Jeg tror ikke, du finder noget graver-projekt med så mange bylines på. Det bliver ikke nemmere at arbejde med gravende journalistik med de arbejdsforhold, vi har haft. Og så er det altså fedt at vinde som Christiansborg-redaktion.«
Danmarks måske mest velkendte graverjournalist, Tom Heinemann, blev dog ikke snydt. Sammen med makkeren Erling Borgen vandt han i tv-kategorien for DR's tv-dokumentar "Den bitre smag af te".
Eller som Lisbeth Knudsen udtrykte det under prisuddelingen:
»Vinderen af årets FUJ-pris i tv-kategorien er en prisvinder, som er ret vant til at få priser,« hvorefter hun føjede til:
»Det, vi siger, er, at Tom Heinemann er i en klasse for sig selv. Og vel en af Danmarks p.t. bedste afslørende dokumentarister.«
Herefter fulgte priser til Kaare Gotfredsen for bogen om terrorsagen fra Vollsmose og Jesper Tynell fra P1, der igennem en række radioprogrammer har afsløret fusk med data i Beskæftigelsesministeriet.
Endelig fik Dorte Toft juryens specialpris for afsløringen af IT Factory-skandalen.
»Som den første danske blogger lykkedes det hende at spille en nøglerolle i blotlæggelsen af en gigantisk erhvervsskandale… Dorte Toft har vist, at blogging kan bruges til journalistisk research, hvis man vel at mærke bruger den med stor eftertanke, en høj faglig etik og en veludviklet evne til omfattende research,« sagde Lisbeth Knudsen, hvorefter forsamlingen trampede taktfast i gulvet.
Selv siger hun:
»Jet er dybt taknemmelig for prisen. Men den går også til mine whistleblowers og flere andre, som har hjulpet mig undervejs. Og så selvfølgelig til Henrik Tüchsen, der som souschef på Berlingske Business åbnede for bloggen og som havde fornemmelsen af, hvad bloggen kan gøre, ved at huske at trække noget over i nyhedsstrømmen.«
Dorte Toft understreger samtidig, at bloggens betydning langtfra har fundet sit potentiale endnu i Danmark.
»Vi kan se, at der siden er kommet flere blogs til, men ikke alle steder har man forståelse for bloggens sande natur og betydning. Det minder mere om læserbreve, der kunne stå på side 2 eller 3 i erhvervsaviserne. Bloggens muligheder har endnu ikke rigtig udfoldet sig i Danmark,« siger Dorte Toft til Journalisten.dk og bemærker, at det nu er op til medierne at komme i gang med at se blogging som det nye selvstændige medie, som det er.
»Jeg er også så glad for det her, for det er også en indikation af, at værktøjskassen er udvidet. Jeg tror, de nye generationer vil have øjne for, hvad der kommer på den teknologiske front, som vi kan benytte os af til at blive stærkere journalister,« siger Dorte Toft, der mandag udsender sin nye bog: "Nørdland – hvem bygger fremtiden?"
Journalisten.dk håber at kunne bringe et tv-indslag fra prisuddelingen her på sitet i løbet af søndag. Klik her.
De fem vindere samt modtager af særprisen er:
- Berlingskes Christiansborg-redaktion for deres artikler om Udlændingeservice.
- Asger Havstein Eriksen og Kristian Jessen fra Fagbladet 3F for deres artikler om kviksølvskandalen på Grindstedværket.
- Kaare Gotfredsen fra TV2's forlag for bogen "Terrorsagen fra Vollsmose".
- Tom Heinemann og Erling Borgen for DR's tv-dokumentar "Den bitre smag af te".
- Jesper Tynell for en række indslag på P1's Orientering om fusk med fakta i Beskæftigelsesministeriet
- Og endelig juryens nye særpris til Dorte Toft, der som journalist og blogger på Berlingske Business var med til at afsløre erhvervsskandalen IT-Factory.
Priserne for undersøgende journalistik tildeles journalistiske arbejder, der lever op til flest mulige af de ni kriterier, som ligger til grund for FUJ-prisen. Det handler om originalitet, systematik, dokumentation, væsentlighed. nye, kreative arbejdsmetoder, modstand fra magthavere mod at få historien frem, krævende kulegravninger og journalistik, der kan tjene som forbillede for andre.
FUJ-prisens jury 2009 bestod af: Lisbeth Knudsen (formand), Nils Hansson, Olav Skaaning, Nils Mulvad, Suzanne Moll, Jakob Elkjær, Anne Lea Landsted og Niels Sandøe.
(opdateret).
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Til lykke allesammen. Godt job, priserne velfortjente. Fedt at der er nogen der går mod strømmen :-)
Tillykke til ALLE prisvinderne. Men hvad er kuglegravende arbejde og kuglegravende journalistik...?
Vh/
Morten