JP’s Khader-sag starter satirebølge

Jyllands-Postens nyhedschef, Pierre Collignon, er ufrivilligt blevet centrum for satire flere steder på internettet. Læs for eksempel om, hvilke kendte citater der kunne have haft godt af "Collignon-metoden".

Jyllands-Postens nyhedschef, Pierre Collignon, er ufrivilligt blevet centrum for satire flere steder på internettet. Læs for eksempel om, hvilke kendte citater der kunne have haft godt af "Collignon-metoden".

Det første eksempel findre man på Wikipedia. Under Jyllands-Postens nyhedschef Pierre Collignons navn står der, at "en Collignon" er:
"Betegnelsen for, at lade som om, man er objektiv og kritisk journalist, mens man i virkeligheden er håndlanger for et bestemt politisk parti."

Sidens indhold har været slettet, så der bare stod, at "Pierre Collignon er nyhedschef på Jyllands-Posten". Hvis det skulle ske igen, kan den tidligere definition på "en Collignon" stadig læses her.

Og morskaben over Collignon har også fundet vej til dagbladene:

Politikens bagsideredaktører greb i dag bolden og videreudviklede deres definition på "Collignon-metoden". De mener, det er en teknik til at finde den reneste udgave af sandheden. Metoden går ud på, at du ringer tilbage til den kilde, der har udtalt sig kontroversielt.

"Denne samtale indleder du med spørgsmålet 'Er du nu sikker på, du mener, at…' efterfulgt af det omtalte udsagn. Dermed får personen mulighed for at præcisere, hvad det egentlig er, han eller hun mener. Og sandheden sejrer," skriver Politiken.

Politiken er også klar med eksempler på andre politikere, der kunne have nydt godt af en tur gennem "Collignon-metoden". De bringer følgende fiktive samtale:

Poul Schlüter: »Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet«.

(Tre timer senere)

Journalist: Er du nu sikker på, du mener, at der ikke er fejet noget ind under gulvtæppet?

Poul Schlüter: »Det kan ikke udelukkes, at der af en eller anden på et eller andet tidspunkt er blevet fejet et eller andet ind under en eller anden form for gulvbeklædning«.

I sidens kommentarfelter har flere læsere benyttet muligheden til at komme med andre udtalelser, som afsenderen efterfølgende nok har fortrudt.

Siden har Politiken også fundet et fransk filmklip, hvor to mænd har en samtale, hvor Collignon omtales flere gange. Det er nok stærkt tvivlsomt, om filmen handler om Jyllands-Postens nyhedschef.

Også Konservatives Naser Khader står for skud, som følge af JP's dækning af burka-sagen. Berlingske Claes Kastholm Hansen spekulerer i "Groft Sagt" på, om Naser Khaders hjerne er en del af det offentlige rum. Hvis det var tilfældet, kunne Konservative nemlig med en særlov forhindre flere uheldige udtalelser, der strider mod partiets holdninger.

3 Kommentarer

Camilla Qvistgaard Dyssel
25. SEPTEMBER 2009
Re: JP's Khader-sag starter satirebølge
Det var René Fredensborg og ikke Journalistens journalister, der skrev den oprindelige wikipediaartikel.
Kim Møller
19. SEPTEMBER 2009
Re: JP's Khader-sag starter satirebølge

Hvad er det så når man bikser en dårlig Wikipedia artikel sammen og derefter laver en nyhedshistorie over den? En Journalisten?

 I havde en god historie med Pierre Collignons kreative journalistiske metoder, men det her er undergraver både jeres og Wikipedias troværdighed.

Jesper Nielsen
18. SEPTEMBER 2009
Re: JP's Khader-sag starter satirebølge

På wikipedia må man vel gerne skrive, at nogle har opkaldt Collignon-metoden efter Pierre Collignon på JP. Eller bliver det også slettet, hvis man skriver det på hans wikipedia-side. Det er vel ganske sandt, at nogle har opkaldt en bestemt metode efter ham. Det burde man vel have ret til at skrive?