JP vinder Cavling-prisen for afsløringer af lægers svindel

Morten Pihl fra Jyllands-Posten vinder årets Cavling-pris for sine afsløringer af danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål. I en række artikler dokumenterer han bl.a., hvordan lægerne har brugt enorme beløb på private rejser og kunst (Opdateret 16.23)

For kort tid siden blev årets Cavling-vinder afsløret under prisuddelingen på Nationalmuseet i København.

Vinderen af Cavling-prisen blev Jyllands-Postens journalist Morten Pihl for artikelserien ”Lægernes tag selv-bord”. I en række artikler afslører Pihl danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål. Han dokumenterer blandt andet, hvordan lægerne har brugt enorme summer på rejser og kunst til privaten.

I én af indstillingerne af Morten Pihl hed det blandt andet:

”Trods Rigshospitalets ulovlige forsøg på at lægge hindringer i vejen for Morten Pihls opklaring af sagen og en mur af tavshed fra lægernes side har han ene mand afdækket, hvad et helt system og dets eksterne revisorer gennem årene ikke har formået.”


Årets Cavling-vinder, Morten Pihl, tegnet på scenen til dagens prisoverrækkelse. 
Illustration: Annette Carlsen

Accepterer ikke et nej

I begrundelsen fra juryen, der har kåret årets vinder, blev der også lagt vægt på Morten Pihls vedholdenhed. 

»Prisen går til en journalist, der ikke accepterer et nej. En journalist, der har knoklet for at finde den rette dokumentation. Ene mand har du med sikker kurs ført læserne igennem den ene utrolige hiustorie efter den anden. Dine historier har haft betydning for en hel sektor i sundhedssystemet. Morten Pihl, hjertligt tillykke med Cavlign-prisen 2014,« lød det blandt andet fra Cavling-komiteens formand Kirsten Pilgaard ved prisoverrækkelsen. 

Morten Pihl selv indledte sin takketale med at sende tanker til offrene for onsdagens attentat mod Charlie Hebdo i Paris. 

»Det er meget mærkelig at stå her i dag og være super glad, når der er sket alt det forfærdelige, vi har set og hørt i Frankrig. Men jeg er utrolig stolt og glad for den kollegiale ære, det er at stå her i dag,« sagde Morten Pihl. 

Udover juryen takkede han også sine chefer og kolleger på Jyllands-Posten: 

»I har skærmet mig mest muligt for andre opgaver, så jeg kunne grave og grave og grave. At få lov at holde snuden i samme spor i halvandet år er ikke nogen selvfølge. Og tak til alle de skrivende, som dagligt har pisket rundt for at få avisen på gaden, mens jeg har haft det lange lys på og ikke bidraget med noget i flere uger ad gangen,« sagde Morten Pihl. 

Stilhed for offrene i Paris

Det var ikke kun i Morten Pihls takketale, at angrebet mod Charlie Hebdo i Paris kom til at præge dagens overrækkelse af Cavling-prisen. 

»Vi er samlet her i dag til det, vi plejer at kalde journalistikkens festdag. Men cavlingen-dagen finder samtidig sted i skyggen af den terror, der er overgået Charlie Hebdo i Paris,« sagde Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher, fra talerstolen, inden hele salen rejse sig og holdt ét minuts stilhed for offrene for attentatet. 

Som noget helt særligt talte pressens minister, statsminister Helle Thorning-Schmidt, også ved dagens prisoverrækkelse. 

»Markeringen i dag er, at uafhængig og kritisk presse er så vigtigt som nogensinde. Pressefriheden og ytringsfriheden går hånd i hånd. Den ene er ikke meget værd uden den anden. Vi skal i fællesskab stå vagt om ytringsfriheden – ved at gøre det, viser vi styrken i det frie samfund,« sagde Helle Thorning-Schmidt blandt andet i sin tale, som sluttede med ordene:   

»Ingen menesker må nogensinde stå alene med deres forsvar for ytringsfriheden. Det gælder i dag, det gælder i morgen, og det gælder jer.« 


Pressens minister, statsminister Helle Thorning-Schmidt, talte ved overrækkelsen af Cavling-prisen 2014. 
Illustration: Annette Carlsen

De andre nominerede

Jyllands-Posten vinder i konkurrence med to andre journalistiske projekter, der var nominerede til årets pris.

Journalisterne Anton Geist, Sebastian Gjerding, Henrik Moltke og amerikanske Laura Poitras var nomineret for deres afdækning i Dagbladet Information af de amerikanske og britiske efterretningstjenesters overvågning og aflytning i Danmark.


Sebastian Gjerding, Anton Geist og Henrik Moltke tegnet på scenen til dagens prisoverrækkelse. 
Illustration: Annette Carlsen

 

Politikens journalist Anders Legarth Schmidt var nomineret for artikelserien ”De Utilregnelige”. I reportageserien skildre han nogle af Danmarks farligste psykisk syge patienters hverdag på et retspsykiatrisk afsnit.  


Anders Legarth Schmidt tegnet på scenen til prisoverrækkelsen. 
Illustration: Annette Carlsen

 

I artiklen her fortæller alle de tre nominerede til årets Cavling-pris om deres metoder. 

 

15.52: Ord fra Cavling-komiteens formand Kirsten Pilgaard er tilføjet. 

15.57: Ord fra Morten Pihls takketale er tilføjet. 

16.11: Ord fra statsminister Helle Thorning-Schmidt og DJ-formand Mogens Blicher-Bjerregård er tilføjet. 

0 Kommentarer