JP/Politikens ledelse afslørede læk ved at tjekke medarbejderes mails

Ledelsen i JP/Politikens Hus afslørede, hvem der videresendte en intern mail til Berlingske ved at få IT-afdelingen til at lave en liste. Medarbejderen har fået en reprimande. Tillidsfolk blev orienteret to dage efter: ”Mig bekendt er det ikke sket tidligere, og jeg håber ikke, at det vil ske igen,” skriver adm. direktør Stig Ørskov til Journalisten (Opdateret 13.15)

Ledelsen i JP/Politikens Hus fik i sidste uge IT-afdelingen til at trække en liste over, hvilke medarbejdere der har videresendt en intern mail. Det skete, fordi en ansat havde videresendte den interne mail om sikkerheden i huset til en journalist på Berlingske.

Ifølge Journalistens oplysninger førte det onsdag til en artikel i Berlingske, hvor der står, at »sikkerhedsniveauet i og omkring vores domiciler i København og i Viby er øget«. Det står dog ikke noget konkret om, hvad der er gjort for at øge sikkerheden.

En klovn

Tillidsmand for journalisterne på Politiken Lars-Bo Larsen siger:

»Jeg synes vedkommende, der sendte mailen videre, er en klovn og svigtede den udbredte tillid, vi skal have i huset. Som tillidsmand har jeg accepteret situationen, fordi vi blev orienteret om det i Samarbejdsudvalget,« forklarer Lars-Bo Larsen.

I Samarbejdsudvalget mødes tillidsfolkene og ledelsen. Her orienterede ledelsen fredag om forløbet, erfarer Journalisten.

Bekymret for kildebeskyttelse

Tillidsrepræsentant på Jyllands-Posten Maria Dalhoff siger, at medarbejderne blev orienteret om, at ledelsen skred ind, fordi videresendelsen var et brud på avisens sikkerhed.

»Flere medarbejdere har ytret bekymring for kildebeskyttelsen og privatlivets fred. Andre bakker op om Stigs beslutning set i lyset af den her situation,« siger hun.

Lars-Bo Larsen siger, at ledelsen selvfølgelig ikke skal læse de ansattes mails.

»Men når det gælder sikkerheden, er vi lidt følsomme i øjeblikket. Det afgørende er, at vi blev orienteret,« forklarer han.

Ekstraordinær situation

Stig Ørskov svarer i en mail, at ledelsen hverken overvåger eller læser medarbejderes mails.
”Men i vores særlige situation giver det sig selv, at videresendelse af interne orienteringer kompromitterer vore medarbejderes sikkerhed. Da jeg kunne konstatere, at der var sket en brist, fik jeg trukket en liste over, hvem der havde videresendt orienteringsmailen,” skriver han.

Han forklarer, at der er tale om en ekstraordinær situation.

”Mig bekendt er det ikke sket tidligere, og jeg håber ikke, at det vil ske igen. Den pågældende medarbejder har fået en reprimande, og efterfølgende er vores samarbejdsudvalg orienteret.” skriver han.

Bad IT-chefen om liste

Stig Ørskov er ifølge Journalistens oplysninger den eneste i huset, der kan bede IT-chefen om en liste over de mails, medarbejderne har sendt.

Ledelsen har over for medarbejderne indskærpet, at det er strengt forbudt at videresende mail om sikkerheden i huset.

Anders Stoffer, tillidsmand på Ekstra Bladet, siger, at mailen er videresendt af en medarbejder, der ikke har tænkt sig om.

»Jeg har overfor Ekstra Bladets medarbejdere sagt, det her må man ikke,« siger han.

Ledelsen kunne jo også at have valgt et mindre vidtgående indgreb og givet frit lejde, før man begyndte at tjekke medarbejdernes mails?

»Det er så dumt, det der er gjort. Vi skal sørge for at sikkerheden i huset er i orden. Vi kan ikke sidde rundt om et bord og snakke om det med de trusler, der er,« siger Anders Stoffer. 

Opdateret klokken 13:15 med kommentar fra Anders Stoffer

0 Kommentarer