JP-medarbejdere kæmper for mere i fratrædelse

På et følelsesladet fagligt møde i går sagde medarbejderne nej til den første skitse til en aftale om fratrædelse mellem Journalisternes Faglige Gruppe og JPs ledelse.

På et følelsesladet fagligt møde i går sagde medarbejderne nej til den første skitse til en aftale om fratrædelse mellem Journalisternes Faglige Gruppe og JPs ledelse.
Det siger fungerende tillidsmand Jørgen Rye til Journalisten.dk.
»Vi lagde et bud frem på en fælles aftale, og det synes medarbejderne godt, at vi kunne gøre bedre, så vi giver den en tur mere,« siger Jørgen Rye, som forhandler videre de kommende dage frem til tirsdag i næste uge.
Jyllands-Postens sparemål lyder på 50 millioner kroner. Ledelsens udspil er ifølge Journalisten.dks oplysninger, at omtrent 18 millioner kroner skal findes ved at skære i antallet af redaktionelle medarbejdere. Det svarer til 30-35 stillinger.

Tillidsfolkene forsøger at få antallet af fyringer ned ved at pege på alternative besparelser. Det gælder eksempelvis freelancekontoen og muligheden for at indregne naturlig afgang.

Men den vigtigste brik i spillet er at få et attraktivt tilbud om fratrædelse, vurderer Jørgen Rye.
»Der gør en kæmpe psykologisk forskel for både arbejdspladsen fremover og den enkelte, hvorvidt man lader folk komme frivilligt ud af døren, eller om man sparker dem ud,« siger Jørgen Rye.

Ifølge overenskomsten har medarbejderne seks måneders opsigelsesvarsel efter ét år og ni måneders opsigelsesvarsel efter ni år. Hertil kommer ifølge Jørgen Rye op til seks måneders ekstra løn som følge af funktionærloven og en bestemmelse i overenskomsten, som siger, at erfarne medarbejdere har ret til tre måneders ekstra løn.

Medarbejderne på Jyllands-Posten oplevede senest omfattende sparerunder i 2002 og 1999. Ved runden i 1999 lagde ledelsen op til 12 måneders ekstra godtgørelse i fratrædelsestilbuddet, således at de mest erfarne medarbejdere kunne gå fritstillede ud ad døren med op til 2,5 års løn.
»Så attraktive tilbud er nok fortid nu. Men ledelsen kan jo vælge at investere penge i at få det hele til at glide ved at lægge en ekstra pose penge oven i det, medarbejderne er berettigede til,« siger Jørgen Rye.
Han ønsker ikke at løfte sløret for ledelsens indledende tilbud, da der stadig forhandles.

Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen har tidligere signaleret, at han tror, antallet af fýringer kan bringes ned.

Tidligere i år undgik Det Berlingske Officin fyringer ved hjælp af en fratrædelsesordning.

 

0 Kommentarer