I dag har tidligere kultur- og udlandsredaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose fremsat en hård kritik af sine tidligere chefer.
I både Information og Weekendavisen fortæller han, at koncern- og fondsledelsen i JP/Politikens Hus pålagde ham tavshed, og at nuværende næstformand i koncernen og formand for fonden Jørgen Ejbøl truede med at fyre ham.
Medarbejderne på Jyllands-Posten er overraskede over sagen – af flere årsager. Det fortæller tillidsrepræsentant Maria Dalhoff.
»De redaktionelle medarbejdere er meget forundrede over, hvad der er foregået på ledelsesgangene,« siger Maria Dalhoff til Journalisten.
Underligt at vi ikke dækker mærkesag
Hun tilføjer:
»Og vi er mindst lige så forundrede over, at vi intet har om sagen i avisen i dag, hverken på papir, på net eller på sociale medier. Vi har kun Ritzaus dækning.«
Hvorfor undrer det jer?
»Det har været vores mærkesag i mange år. Så er det underligt, at vi slet ikke dækker det. Jeg kan sige, at medarbejderne forventer at blive orienteret af vores ledelse hurtigst muligt. Vi vil også indkalde til et fagligt møde, så vi kan tale det igennem,« siger Maria Dalhoff.
Forbud mod tv, radio og foredrag
Flemming Rose beskriver, at han blandt andet blev pålagt en såkaldt ”håndfæstning”. I maj 2011 sendte daværende bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus Jørgen Ejbøl en mail til direktør Lars Munch, hvor han oplistede ”håndfæstningens” begrænsninger af Flemming Rose. Her står blandt andet, at Flemming Rose ikke må optræde i tv- eller radioprogrammer, foredrag eller seminarer – hverken i Danmark eller udenlands. Han må heller ikke kommentere religiøse spørgsmål eller Muhammed-tegningerne.
Sådan lukkede ledelsen i JP/Politiken munden på Flemming Rose #håndfæstning https://t.co/wTb3TAXTS9 pic.twitter.com/moKeTdYb7S
— Anton Geist (@angeist) October 27, 2016
”Tvivlsspørgsmål drøftes mellem Munch og Mikkelsen [daværende chefredaktør Jørn Mikkelsen, red.]. Munch træffer den endelige afgørelse,” lyder det ifølge Information i ”håndfæstningen”.
Efter at Flemming Rose har sagt op på Jyllands-Posten, fortsætter han som klummeskribent. Men det stopper ifølge Flemming Rose igen, fordi Jørgen Ejbøl kræver det af Jørn Mikkelsen.
Medarbejdere kendte ikke til mundkurv
Maria Dalhoff fortæller, at medarbejderne ikke vidste, at Flemming Rose fik mundkurv på af koncernledelsen. Han var en del af den redaktionelle ledelse og har aldrig været i medarbejderforeningen.
»Vi er et led væk. Om nogen i cheflaget får mundkurv på, har vi ikke været indblandet i,« siger hun.
Har medarbejderne oplevet, at koncernledelsen har udfordret armslængdeprincippet og blandet sig i det redaktionelle arbejde?
»Det vil jeg ikke svare på nu. Vi afventer en orientering fra vores chefredaktør,« siger Maria Dalhoff.
Chefredaktør afviser
Men ansv. chefredaktør Jacob Nybroe afviser kritikken. Han fortæller, at Jyllands-Posten arbejder på sin egen dækning, og at det er i hænderne på en ekstern journalist.
»Vi dækker den sag. I forgårs, da vi blev opmærksomme på denne sag, entrerede vi med en ekstern journalist, fordi vi ikke vil bede nogen i huset om at beskæftige sig med hverken tidligere kolleger eller nuværende chefer. Den eksterne journalist er Jacob Mollerup, som har haft den ene bog siden i aftes og den anden her til morgen, og derfor er vi ikke udkommet med en komplet beskrivelse af bøgerne endnu. Det gør vi inden for den næste time,« fortæller Jacob Nybroe.
Jacob Mollerup er tidligere seer- og lytterredaktør på DR og i dag selvstændig. Jacob Nybroe fortæller, at det var nødvendigt at hyre en udefra til at dække sagen.
»Der er en åbenlys konflikt mellem en fondsformand og en næstformand i virksomheden på den ene side, og Flemming Rose på den anden. Flemming Rose er for mange en tidligere og skattet kollega, og den rolle vil vi ikke bringe nogen medarbejdere i. Derfor har vi bedt en ekstern reporter dække sagen.«
Medarbejderne er ikke blevet orienteret om, at Jyllands-Posten dækker sagen på denne måde.
»Det har vi ikke orienteret om, og det burde vi nok. Jeg er på ferie, og det er muligvis en fejl, at vi ikke har meldt det ud. Men vi har jo kun vidst med sikkerhed, at der rent faktisk ville udkomme noget, siden i aftes, hvor vi kunne se det på nettet,« siger Jacob Nybroe og fortsætter:
»Da gjorde vi faktisk det – som nævnes som et kritikpunkt – at vi bragte en version, som Ritzau havde lavet, indtil vi har haft mulighed for at udsætte sagen for vores egen journalistiske behandling,« siger Jacob Nybroe.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Klogt af Nybroe/JP at hyre Jacob Mollerup ind. Det er næsten umuligt at skrive troværdigt og kritisk om sig selv. Få har større journalistisk integritet end Jacob Mollerup, hvilket hans dækning også viser.
Det var denne, jeg skulle have linket til - første udgave af min artikel, som kom på jp.dk for nogle timer siden. More to follow.
http://jyllands-posten.dk/indland/ECE9109006/flemming-rose-retter-haard-kritik-mod-jpchefer/