Ingen løn, men dårlig kaffe, lover Jyllands-Posten RUCs journaliststuderende. Til gengæld får de lov at levere en hel side hver uge.
Tilbuddet var klart nok:
"Vil du have erfaring med dagspressen og lære at bedrive god journalistik? (…) Vi kan ikke tilbyde løn. Men vi kan love dårlig kaffe samt grundig efterkritik og ideudvikling på redaktionsmøderne."
Sådan faldt ordene i en mail, JP Københavns redaktionschef, Claus Johansen, den 29. august sendte til de cirka 300 RUC-studerendes mail-liste.
Studie- og boligforhold, storbyens single-liv og trends i nattelivet er emner, avisen gerne vil have en fast ugentlig side om.
Men tilbuddet fra JP udløste en mindre storm på mail-li-sten. Flere af de studerende ønskede ikke at arbejde gratis for Jyllands-Posten.
"Det er selvfølgelig rart at få noget i avisen. Men praktik er meget mere end det, hvis man for alvor skal lære af det," mener Jesper Sandal Stein, som netop er vendt tilbage til RUC efter praktik.
Jyllands-Posten trykker allerede artikler fra de medieværksteder, som er en del af RUC-studiet. I foråret foreslog avisen så studenter-siden som en slags udvidelse af medieværkstedet. Men hverken lærerstaben eller de studerende kunne se, hvor ugens side om nattelivets trends og studielån kunne passes ind i skemaet. De sagde nej tak.
"Vi har det helt fint med at samarbejde med Jyllands-Po-sten om undervisningen. Men det her var for lidt undervisning til for få, så vi sagde nej tak. JP er i sin gode ret til at henvende sig til os, men hvis avisen virkelig er interesseret i det her stof, hvorfor køber den så ikke nogen til at lave det?" spørger Lars Igum Rasmussen, netop afgået formand for de studerendes kreds, JR.
For snæver til JP
Det har JP Københavns redaktionschef, Claus Johansen, en forklaring på.
"Hvis de artikler skulle honoreres på normale vilkår, ville de blive langt dyrere, end hvis vi ansatte Morten Løkkegaard til 60.000 om måneden til at skrive dem. Vi investerer ret meget tid og mange ressourcer i at vejlede og coache de studerende," siger Claus Johansen.
Efter stormen på mail-listen sendte redaktionschefen de studerende en ny mail. Han forklarede, at der var tale om artikler, som slet ikke ville blive trykt, hvis avisen skulle betale for dem.
"En del af de artikler ville blive for snævre for vores læsere, men vi tror alligevel, der er en læserkreds til dem. Men du har da ret i, at nogle af de artikler godt kan laves af vores egne journalister. Artikler om nattelivet for eksempel. Og så vil jeg da ikke udelukke en eller anden form for honorering," siger Claus Johansen til JOURNALISTEN.
Jyllands-Posten er ikke alene om at søge gratis arbejdskraft via RUCs mail. Undervisningsministeriet og flere andre har også været der. Studerende Jesper Sandal Stein undrer sig:
"Hvis Jyllands-Posten eller ministeriet skal have malet vægge, ringer de næppe og beder lærlingene om at gøre arbejdet for en kasse bajere. Men de tror åbenbart, det er gratis, når det er journalistik."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.