JP kan sænke startlønnen til 25.000 kroner

Jyllands-Postens tillidsfolk foreslår lavere startløn og over tid et farvel til betalt orlov. Til gengæld lover ledelsen, at flere opgaver løses i huset og flere nyansættelser. »Vi har brugt to år på det her, så det er en lang proces, som er ved at slutte nu,« siger tillidsrepræsentant (Præciseret 26/2 11.22)  

Startlønnen for journalister på Jyllands-Posten kan falde fra 30.000 kroner til 25.000 kroner plus pension.

Det er i hvert fald resultatet af det forslag til en lokalaftale, som tillidsfolkene har fremlagt for medarbejderne.

Ingen af de nuværende ansatte mister noget i løn, og nyuddannede journalister har fortsat mulighed for at stige markant i løn i løbet af de første år på Jyllands-Posten, forklarer tillidsrepræsentant Maria Dalhoff.

Hun siger, at medarbejderne bør gå med til lavere startløn, fordi det sikrer, at flere opgaver bliver udført i huset og ikke udliciteret.

»Vi har en forventning om at se antallet af medarbejdere vokse igen, og man må sige, at vi har fået en markant tilkendegivelse fra arbejdsgiverne om, at det er denne her pakke, der skal til for at sikre netop det,« forklarer hun.

Som Journalisten kunne fortælle fredag, fremlagde Ekstra Bladets og Politikens tillidsfolk deres forslag til lokalaftaler for kollegerne i sidste uge. Her lægges blandt andet op til at give afkald på den arbejdsgiverbetalte orlov til gengæld for en række fordele.

Ekstra Bladet og Politiken lægger i deres aftale op til at handle med orlovsordningen. Gør det samme sig gældende for Jyllands-Posten?

»Der er rigtig mange ting i spil. Det er ikke bare to ting, der er forhandlet nedad. Vi har fået nogle andre ting – ikke bare lavere løn og ikke noget orlov. Der har været et enormt pres på orloven i mange år fra arbejdsgivers side. Denne gang har vi indvilliget i at lave en udfasning af den. Arbejdsgiverne har så accepteret ikke at snakke mere orlov i mange år.«

Medarbejderne på Jyllands-Posten får i stedet ret til selvbetalt orlov.

Det lyder, som om I har været villige til at handle – hvad har I fået i bytte?

»Vi har fået ret til at kunne overføre to ugers ferie. Vi har fået fuld kompensation på orlov. Vi har fået længere opsigelsesvarsler, mere pension og forhøjelse af efteruddannelsespolitik. Det er en kompleks aftale, men det er nogle af elementerne.«

Er der så meget godt i det her, at det kan betale sig for Jyllands-Posten?

»For medarbejderne ja. Vi indgår aldrig en handel, hvis ikke der er værdi i den, og det synes vi bestemt, der er i denne her aftale. På den måde er vi ikke blevet presset. Vi har brugt to år på det her, så det er en lang proces, som er ved at slutte nu.«

Processen er dog ikke slut endnu, forklarer Maria Dalhoff. Aftalen skal stadig til en selvstændig afstemning blandt medarbejderne på Jyllands-Posten, som først kan afholdes, efter DJ har afsluttet de generelle overenskomstforhandlinger.

»Vi orienterede medarbejderne i går, og vi skal selvfølgelig diskutere aftalen med dem og altså have den til en afstemning under forudsætning af, at DJ og DMA når til enighed først,« slutter Maria Dalhoff.

(Præciseret 26/2 klokken 11.18: Journalisten har gjort det mere klart, at ændringerne ikke er gældende endnu.)

1 Kommentar

David Wedege
25. FEBRUAR 2014
Jeg er forbavset over
Jeg er forbavset over tavsheden oven på sådan en drastisk forandring i et af landets største mediehuse. Ikke fordi jeg nødvendigvis synes, at det er et dårligt tiltag. Jeg forholder mig tilpas ydmyg over for kompleksiteten i spørgsmålet.

Men efter årtiers stillingskrig om indslusningsløn på arbejdsmarkedet generelt, så er indslusningslønnen med denne begivenhed pludselig landet som en kæmpe letvægtskapsel ude fra rummet. Den er landet ganske lydløst, men den er her altså pludselig nu, og indslusningsløn kommer uden tvivl til at brede sig. Ikke bare i denne branche, men sikkert også i flere andre.

Mon det ikke er på tide at forbundet kommer ind i kampen og belyser det her grundigt, inden bølger skyller videre?