JP-journalister vinder ny europæisk pris

Den europæiske pressepris, som er stiftet af bl.a. Guardian og JP/Politiken, er netop blevet uddelt. Nyhedsprisen er gået til Jyllands-Posten for historien om agenten Morten Storm

Tre danske journalister er blandt vinderne af European Press Prize, der for første gang er blevet uddelt. Prisen er stiftet for fondsmidler fra bl.a. danske JP/Politikens Fond og britiske The Guardian.

Vinderne i nyhedskategorien er Jyllands-Postens Morten Pihl, Orla Borg og Carsten Ellegaard. De tre journalister modtager prisen for historien om den hemmelige agent Morten Storm og efterretningstjenestens arbejdsmetoder.

Det skriver JP.dk.

"Ud over historiens chokerende indhold satte dommerne stor pris på den omstændighed, at I ikke blot trykte den information, som Morten Storm havde givet, men omhyggeligt tjekkede alle hans udtalelser, hvilket gav endnu større indsigt i baggrunden for drabet på Anwar al-Awlaki," lyder det blandt andet i dommerpanelets udtalelse.

Panelet er ledet af britiske Sir Harold Evans. I panelet sidder også en dansker – Jørgen Ejbøl, tidligere chefredaktør og direktør på Jyllands-Posten og i dag formand for JP/Politikens Hus – samt tre andre ledende mediepersoner. Du kan se listen her.

På Jyllands-Posten er chefredaktør Pierre Collignon selvsagt glad for prisen.

"Nu bliver priser aldrig et mål i sig selv, men det er selvfølgelig en glæde, at vores journalisters arbejde anerkendes på denne måde. Prisen er en flot bekræftelse af, at Jyllands-Postens dybdeborende journalistik har internationalt format," siger han til JP.dk.

Der er tre andre kategorier i European Press Prize, der har ambitioner om at blive en europæisk pendant til de amerikanske Pulitzer-priser.

I kategorien Innovation vandt Paul Lewis fra The Guardian for – i samarbejde med London School of Economics – at analysere, hvad der førte til de voldelige optøjer i Storbritannien i sommeren 2011. I kategorien Kommentar vandt græske Nikos Chrysoloras for en tekst om eurozonen. I kategorien Redaktør vandt Ihor Pochyonk, chefredaktør på den ukrainske avis Express.

1 Kommentar

Michael Holbek Jensen
31. JANUAR 2013
Et kæmpe stort tillykke til
Et kæmpe stort tillykke til de hamrende dygtige journalister på JP! Og fedt at se, at Morten Storm-historierne anerkendes internationalt som årets bedste nyhed, når de end ikke kunne blive nomineret til en Cavling i det hjemlige provinshul!