Journalisterne på Jyllands-Posten accepterer ledelsens seneste spareplan. Tillidsmand siger, at man ikke kunne komme længere ad forhandlingens vej. (opdateret med aftalens indhold)
Journalisterne på Jyllands-Posten fik næsten intet ud af at nedlægge arbejdet. De har i dag accepteret ledelsens udspil til en spareplan for virksomheden. Det skete ved et fagligt møde onsdag morgen, fortæller tillidsrepræsentant Bo Jørgensen til Journalisten.dk:
»Vi er nået til vejs ende. Medarbejderne har accepteret udspillet fra ledelsen, fordi vi som tillidsrepræsentanter ikke troede, at der var andre forhandlingsmuligheder – og det har vores kolleger accepteret,« siger han.
»Vi føler os ikke sat på plads af ledelsen. Vi har været igennem et langt og intensivt forhandlingsforløb, som nu munder ud i en spareplan, som både medarbejdere og ledelse bakker op om«.
Aftalen betyder, at 29 journalistiske medarbejdere forlader JP. Det er præcis det samme antal, som man havde forhandlet sig frem til inden JP-journalisterne mandag valgte at gå i strejke.
Medarbejdere på Jyllands-Posten fortalte således i går til Journalisten.dk, at en af hovedårsagerne til strejken var, at ledelsen kun havde accepteret alternative besparelser for halvanden mio. kr. svarende til tre medarbejdere. Dermed kunne antallet af fyringerne bringes ned fra 32 til 29 medarbejdere, hvilket journalisterne på det tidspunkt mente var langt fra godt nok. Medarbejderne gav udtryk for, at ledelsen burde finde langt flere alternative besparelser. Endvidere at der var behov for langt mere fordelagtige fratrædelsesordninger.
Men trods arbejdsnedlæggelserne og de nye forhandlinger var det altså ikke muligt at få ledelsen til at flytte sig særligt meget. Om forhandlingsresultat siger Bo Jørgensen:
»Vi finder det om end ikke ”tilfredsstillende” så i det mindste ”acceptabelt”. Vi mener ikke, at vi kunne komme længere.«
Ledelsens udspil var oprindeligt, at Jyllands-Posten skulle spare 50 millioner kroner. Deraf skulle redaktionerne spare 18 millioner kroner. Det beløb er nu forhandlet ned til 15,7 millioner kroner.
Bo Jørgensen siger, at journalisterne i løbet af den kommende weekend har mulighed for at søge om frivillig aftrædelse.
Faglig konsulent i Dansk Journalistforbund, Claus Iwersen, har rådgivet tillidsfolkene under forhandlingerne.
Han siger, at han nok havde håbet på en lidt mere i posen.
»Jo bedre fratrædelsesordning, desto større er chancen for man kan undgå fyringer, og det bliver nok lidt svært. Dertil skulle ordningen have været lidt bedre,« siger Claus Iwersen.
Han roser Jyllands-Postens ledelse for rent faktisk at tilbyde medarbejderne muligheden for frivillig aftrædelse.
»Men jeg har set bedre ordninger – for eksempel den vi lavede med ledelsen på Jyllands-Posten i 1999».
Aftalen betyder at:
• Medarbejdere kan søge om frivillig aftrædelse.
• Ledelsen har ret til at afvise ansøgninger om aftrædelse, hvis man ønsker at beholde den pågældende medarbejder
• Medarbejdere, der fritstilles behøver ikke møde på arbejde i opsigelsesperioden
• De kan finde nyt job i opsigelsesperioden uden at blive modregnet
• Opsigelsesperioden er fra 1 til 9 måneder afhængig af anciennitet
• Medarbejdere der er 60 år, eller fylder 60 år i opsigelsesperioden, og vælger at gå på efterløn, får indbetalt pension af JP frem til de fylder 67 år
• Alle uanset anciennitet får 30.000 kroner, hvis de søger frivillig aftrædelse
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.