JP-journalist må forlade Christiansborg – er blevet kæreste med spindoktor

Et kæresteforhold mellem en journalist og en spindoktor betyder, at journalist på Jyllands-Posten er blevet flyttet til et andet stofområde uden for Christiansborg. »Alene mistanken kan skabe et habilitetsproblem,« siger Pierre Collignon om beslutningen

Hvem husker ikke journalisten Katrine Fønsmarks dilemma i tv-serien 'Borgen', hvor hun var kæreste med spindoktoren Kasper Juul spillet af Pilou Asbæk? Men det er ikke kun i fiktionens verden, at et kæresteforhold mellem en christiansborgjournalist og en spindoktor kan volde problemer.

På Jyllands-Posten er en journalist blevet flyttet til et andet stofområde, fordi vedkommende er blevet kæreste med en spindoktor.
Journalisten gik selv til Jyllands-Postens ledelse og fortalte om forholdet, siger chefredaktør Pierre Collignon.

»Journalisten henvendte sig, fordi der kunne være et habilitetsproblem. Habilitetsproblemer opstår jo ikke kun, fordi man kan dokumentere, at folk plejer de forkerte interesser. Alene mistanken kan skabe et habilitetsproblem,« siger Pierre Collignon.

Han understreger, at der er 100 procent enighed mellem journalisten og chefredaktionen om forflytningen til et andet stofområde.

Som Journalisten tidligere har skrevet, har medierne svært ved at opstille regler for, hvor tæt journalister må være på deres kilder.

Politikens tidligere chefredaktør Bo Lidegaard er for eksempel bror til De Radikales Martin Lidegaard. Det har dog ikke forhindret Bo Lidegaard i at skrive ledere i Politiken om De Radikale og udenrigspolitiske spørgsmål generelt, mens hans bror var udenrigsminister.

Ifølge Pierre Collignon er der tale om en gråzone, hvor der ikke altid er soleklare grænser.

Er der andre redaktioner, hvor det kan være et problem, at man er kæreste med en spindoktor?

»Det kan i teorien opstå hvor som helst. Det kommer an på en konkret afvejning,« siger Pierre Collignon.

Journalisten har været i kontakt med JP's journalist og spindoktoren, som bekræfter forløbet, men ikke ønsker at udtale sig nærmere.

6 Kommentarer

Christian Vangsø Bentsen
21. AUGUST 2016
Hvordan kan det vidne om
Hvordan kan det vidne om "stor journalistisk integritet" at man efter i en længere periode at have delt seng med en af dem man tjekker i kortene fortæller sin ledelse at man efter længere tids tam-tam nu mener at tam-tam'et har et omfang der er kompromitterende?

Ikke at forglemme alle dem der igennem længere tid har kendt til forholdet uden at publicere det.

Alt omkring sagen er pinligt
Rasmus Sylvest
19. AUGUST 2016
Det vidner om stor
Det vidner om stor journalistisk integritet at journalisten af sig selv går til ledelsen med problemet at holde sin sti ren kunne andre lære meget af når det handler om omgangen med kilderne samt holde sin sti ren for potentiel mistanke om inhabilitet.
Christian Vangsø Bentsen
18. AUGUST 2016
En politisk reporter kan ikke
En politisk reporter kan ikke være kæreste eller på anden vis intim med en person vedkommende de facto skal kigge efter i sømmene.

Når Pierre Collignon overhovedet kan benævne problematikken som en "gråzone" så er det udtryk for ekstrem mangel på faglig integritet.

Det er tydeligvis en no-go hvorfor journalisten er parkeret et andet sted.

Men forholdet er af ældre dato og ansættelsesforholdet udelukkende afbrudt fordi journalisten selv henvender sig til ledelsen.

Faktum er jo at flere journalister - også fra konkurrende medier har kendt til forholdet igennem længere tid uden at reagere på det.

Man kan ikke forestille sig at medierne ville undlade at skrive om et forhold mellem en dommer og en forsvarsadvokat som ikke alene mødes i retten men også i sengen. Og det er jo præcist hvad der er tale om.

Det nye i denne sammenhæng er at journalister nu dækker over hinanden. Ikke fordi der er tale om en krænkelse af privatlivets fred men fordi trafikken mellem journalister og kommunikatører er så udvandet at det er potentielt karriereødelæggende at publicere en sådan historie.

Det er vitterligt vildt at ingen medier har beskæftiget sig med sagen. Den omtalte journalist er på byline på utallige historier omhandlende det stofområde som kæresten dækker og ligeledes på byline med JPs politiske analytiker.

Det handler ikke om nyfigenhed men publicistisk uvederhæftighed fra et kæmpe medie.
Thomas Szlavik
18. AUGUST 2016
Det er da en relevant
Det er da en relevant problematik, at privatliv kan påvirke ens karrieremuligheder, og hvor det sker. Det er en oplagt faghistorie.
tina Munck
18. AUGUST 2016
Hvor har du ret. Det er for
Hvor har du ret. Det er for tyndt.TM.

Flere