JP-fond: Derfor fik Ejbøl en bonus på 3 mio. kr.

Den daværende formand for Jyllands-Postens Fond afviser medarbejdernes kritik af Jørgen Ejbøls bonus på tre mio. kr. »Vi havde råd til det dengang, så det syntes vi var rimeligt,« siger Sven Bedsted

Det var fuldt fortjent, at Jørgen Ejbøl fik tre mio. kr. i bonus i 2014, da han gik fra formand til næstformand i JP/Politikens Hus. Det fastholder den daværende formand for Jyllands-Postens Fond, Sven Bedsted, som var med til at træffe beslutningen.

»Jørgen Ejbøl havde stået i spidsen for fusionen i mange år, og han havde opnået så gode resultater, at vi syntes, han skulle have en fratrædelsesbonus. Andet er der ikke i det. Det var en anerkendelse af hans indsats,« forklarer Sven Bedsted i dette interview med Journalisten.

Blæst om Ejbøls bonus
Først lidt baggrund. Størrelsen af Jørgen Ejbøls bonus har de seneste uger været både ukendt og ombrust. I bogen 'Pansergeneralen' om Jørgen Ejbøl skriver journalist Kirsten Jacobsen, at bonussen udbetales samtidig med, at Lars Munch får en fastholdelsesbonus på 16,8 mio. kr. for at gå fra adm. direktør til bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus. I bogen står, at Ejbøl fik ”et angiveligt lignende beløb”.

Det har Ejbøl afvist over for Journalisten, og i går fortalte Lars Munch på et lukket medarbejdermøde, at det rigtige beløb var tre mio. kr.

Medarbejderne i JP/Politikens Hus har kritiseret, at der er udbetalt store bonusordninger i toppen af koncernen, mens man har haft faldende indtægter og gennemført sparerunder i mediehuset.

”Samtidig virker det både dybt provokerende og foruroligende at læse om udbetalinger af angiveligt millionstore bonusordninger, mens man internt både appellerer til og direkte dikterer tilbageholdenhed blandt medarbejderne. Det kommer oven i købet parallelt med flere sparerunder,” skrev husets tre medarbejderforeninger ifølge Information i en henvendelse til bestyrelsen i sidste uge.

Her omtaler medarbejderforeningerne også bonusserne som ”nyopfundne fantasibonusser”.

Det er de to fonde Jyllands-Postens Fond og Politikens Fond, som ejer JP/Politikens Hus. Og det er deres bestyrelser, der har vedtaget at udbetale en bonus på tre mio. kr. til Jørgen Ejbøl.

Og selv om bonussen til Jørgen Ejbøl kun viste sig at være på tre mio. kr., så er medarbejderne fortsat kritiske.

»Det er stadig ikke specielt kønt at have store bonusordninger på ledelsesniveau, når man efterfølgende fyrer folk på lavere niveau på alle koncernens aviser,« sagde Pernille Mac Dalland, tillidsrepræsentant hos Politiken i går til Journalisten. 

Sven Bedsted: En rimelig bonus

Journalisten har både spurgt formand for Politikens Fond Karsten Ohrt og daværende formand for Jyllands-Postens Fond Sven Bedsted, hvorfor de mente, det var rigtigt at udbetale en bonus til Jørgen Ejbøl.

Karsten Ohrt har ikke ønsket at lade sig interviewe, men skriver i en mail:

”Jeg kan bekræfte, at Jørgen Ejbøl fik 3 millioner som bonus for sine 10 år som formand for JP/Politikens Hus.”

Men Sven Bedsted vil gerne stå på mål for beslutningen i et interview.

Hvem kom med forslaget om den bonus?

»Det kan jeg ikke huske. Men vi blev enige om, at Jørgen Ejbøl skulle have en fratrædelsesbonus. Karsten Ohrt og jeg blev enige om, at selskabet skulle give ham to millioner kroner, og så lagde vi fra Jyllands-Postens Fond en million kroner oveni,« siger Sven Bedsted.

Medarbejderforeningerne har kaldt det for en fantasibonus. Hvorfor skal man have 3 mio. kr. i bonus, når man går fra formand til næstformand i bestyrelsen? 

»Han får heller ikke noget, når han går af som næstformand. Det er simpelthen for hans indsats for fusionen gennem årene.«

Mener du, at det er rimeligt med sådan en bonus i en tid, hvor koncernen har svigtende omsætning og derfor må fyre medarbejdere?

»Ja, for det havde vi ikke på det tidspunkt,« siger Sven Bedsted.

Det er ikke korrekt. De sidste fire år i træk er omsætningen gået tilbage hvert år med i gennemsnit 90 millioner kroner?

»Men vi havde råd til det dengang, så det syntes vi var rimeligt. Lars Munch fik jo dengang en langt større bonus, hvilket jeg slet ikke vil blande mig i, fordi jeg ikke var involveret i den beslutning. Men vi syntes, at Jørgen Ejbøl skulle have en bonus. Så er den historie ikke længere. Husk på, at vi er en privat virksomhed og ikke en statslig virksomhed. Så vi kan gøre, hvad vi vil.«

Men kan du forstå, hvis medarbejderne undrer sig over, at der var råd til sådan en bonus på det tidspunkt?

»Nej, det kan jeg ikke forstå.«

Hvorfor?

»Når man tænker på, at Lars Munch fik en meget stor bonus, så synes vi, at det var på sin plads, at Jørgen Ejbøl også fik én,« siger Sven Bedsted.

Ejbøl forsvarede bonussen til Lars Munch

Det var Jørgen Ejbøl, der som tidligere bestyrelsesformand forhandlede bonussen til Lars Munch på plads, da han var direktør.

En bonus, som Jørgen Ejbøl tidligere har forsvaret og forklaret på denne måde:

»I dette tilfælde har det været vigtigt for bestyrelsen at fastholde Lars Munch. Som jeg selv har beskrevet det før: Det er den bedste kontrakt og den bedste forretning, jeg nogensinde har lavet. Hvis du ser på de beløb, Lars Munch har fået, så har det været et meget lille beløb i forhold til de aktiver, der er købt,« sagde Jørgen Ejbøl til Mediawatch i 2014 og fortsatte:

»Der findes også forskellige ordninger i bestyrelser, hvor man kan købe aktier til en favorabel kurs. Man kan ikke handle vores aktier, så derfor har man ikke kunnet bruge den metode. Derfor er der brugt en anden metode.«

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra tillidsrepræsentanterne hos Jyllands-Posten og Politiken til Sven Bedsteds forklaring af baggrunden for bonussen til Jørgen Ejbøl, men det har ikke været muligt.

Bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus Lars Munch har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen af Journalisten.

1 Kommentar

Henning Kusk
14. DECEMBER 2016
Hvorfor skal de afgående
Hvorfor skal de afgående chefer forgyldes? Har de ikke fået løn for deres indsats, men de virkede?