JP rettede skarp kritik mod en rejsebog for at guide sexturister med detaljer om Brasiliens prostituerede. Bogen blev hevet af markedet. Men der var overhovedet ingen historie, siger JP-redaktør efter afsløring af fejlcitat.
»Brasilianske kvinder har i øvrigt ry for at være de eneste i verden, der kan lide deres metier.«
Sådan lyder beskrivelsen af brasilianske prostituerede i rejsebogen 'Turen går til Brasilien'. Jyllands-Posten rettede på sin hjemmeside en skarp kritik af bogen, der er udgivet af Politikens Forlag.
Det endte med, at forlagsredaktøren besluttede at fjerne cirka 900 bøger fra markedet for at få passagen skrevet om.
Men nu har Jyllands-Posten røde ører, for det famøse citat er hevet ud af en sammenhæng:
»Brasilianske kvinder har i øvrigt ry for at være de eneste i verden, det kan lide deres metier – en påstand, man nok skal tage med alle mulige forbehold. Bag den omfattende handel med sex gemmer sig ofte fortvivlende sociale forhold.«
JP.dk har bragt en berigtigelse på deres hjemmeside. Det samme har Berlingske.dk og Pol.dk, der citerede historien.
»Når man læser historien med det pågældende citat, så virker den meget enkel og retvisende. Men det var efter vores mening ikke fair journalistik. Sådan som jeg kender sagens detaljer, så mener jeg overhovedet ikke, at der er en historie, og jeg mener aldrig, at den skulle være skrevet,« siger internetredaktør på Jyllands-Posten Jørgen Schultz-Nielsen til Journalisten.dk.
Han kalder det en enkeltstående fejlvurdering og understreger, at det er første gang i JP.dk's 12 års levetid, at hjemmesiden må bringe en berigtigelse på forsiden.
Alligevel holder forlaget fast i, at bøgerne trækkes ud af markedet.
»Jeg er glad for, at aviserne har valgt at undskylde den sætning, der var trukket ud af en sammenhæng, men vi skal stadig have ændret ordlyden af den samlede tekst. Den kan forstås som handlingsanvisende, og derfor skal den ændres,« siger han.
Men Jyllands-Posten siger selv, at der slet ikke burde have været skrevet en historie. Kan I så ikke sende bøgerne tilbage på markedet?
»Vi kan lige så godt ændre bogen, så der ikke er noget at komme efter. Der er sætninger, der kan være problematiske, og når vi har sat processen i gang, så vil vi hellere trykke dem hurtigt,« siger han.
Bogens forfatter Thomas Klenow With er ked af hele miseren.
»Der er blevet så meget behov for stof, at man rask væk ukritisk citerer fra hinanden. En fejl kan cykle rundt i medierne med en hurtighed, vi ikke har set før, uden at nogen tjekker det,« siger han til Journalisten.dk.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Agência Estado skriver i maj 2008, at næsten 75.000 prostituerede kvinder fra Brasilien lever i Europa. Tallet stammer fra IOM, International Organization for Migration. Alene i Italien var der for 8 år siden 19.000 legale brasilianere - heraf 14.000 kvinder. På den baggrund får citaterne en større dybde, og det kunne være interessant at se, hvordan andre rejsebøger fra andre i EU lande beskriver prostituerede i Brasilien. Bedste hilsner fra Morten G.
Mærkeligt at Jyllands-Posten fortryder, at historien "overhovedet skulle være bragt," men da udmærket at det løsrevne citat nuanceres. Jeg var for ganske nylig i Sao Paulo og læste Turen Går til Brasilien på udrejsen, og min rejsefælle og jeg var - uden at nogen af os er snerpede - i enighed temmelig forbløffede over det særdeles lange og handlingsanvisende afsnit om prostituerede - inklusive det nævnte citat i sin fulde længde. Men vi undrede os nu også over, at bogen på flere andre områder var slapt redigeret. Men prostitutions-afsnittet er da en historie værd.