Regeringen bliver udsat for massiv kritik, efter at den droppede planerne om øremærket barsel til mænd. En del af kritikken stammer fra regeringens egne rækker.
Jyllands-Posten afdækker i dag, hvordan Holger K. Nielsens (F) særlige rådgiver Thomas Brahm forsøgte at plante ”gamle citater, hvor ledende socialdemokrater taler varmt for at forbedre fædres mulighed for orlov.”
Pierre Collignon, hvorfor offentliggør I, at Thomas Brahm forsøgte at plante en historie hos Jyllands-Posten?
»Det gør vi, fordi han har sendt os citaterne uopfordret. Dermed er han uden for det rum af næsten automatisk fortrolighed, der kan være mellem spindoktorer og journalister. Hvis vi havde ringet til ham og spurgt til nogle citater, så er det indforstået, at samtalen havde været fortrolig. Men bare fordi man er spindoktor, kan man ikke automatisk regne med, at man har carte blanche til at sende alle mulige historier og regne med at være anonym,« siger chefredaktør på Jyllands-Posten, Pierre Collignon.
Jyllands-Posten valgte at afsløre Thomas Brahm, da historien ifølge Collignon både viser den interne splittelse i regeringen, og hvordan spindoktorerne arbejder.
»Hvis almindelige mennesker sender mig noget i fortrolighed, får de som udgangspunkt kildebeskyttelse. Men det her er professionelle spindoktorer, som er ansat af staten til at fremme bestemte politiske interesser, så det vil være en fejl at give dem carte blanche til at rundsende ting anonymt. Det vil begrænse os som journalister – vi vil miste muligheder for at beskrive det politiske spil.«
I artiklen skriver journalisterne Nikolaj Rytgaard og Marchen Neel Gjertsen, hvordan dokumentet med citaterne er blevet oprettet af en anden SF-spindoktor. Avisen skriver dog ikke navnet på denne.
»Vi ved ikke præcis, hvordan dokumentet er oprettet. Det kan i teorien være oprettet med et helt andet emne, end det vi får tilsendt. Derfor vil vi ikke udpege vedkommende. Vi vil ikke overfortolke, så vi bringer kun det mest nødvendige,« forklarer Pierre Collignon.
Ekstra Bladet offentliggjorde i 2011 optagelser, hvor TV 2-reporteren Rasmus Tantholdt – ifølge Ekstra Bladet – afslørede kilden til den meget omtalte lækagesag i Forsvarsministeriet. Det fik Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør Jørn Mikkelsen til den 13. december 2011 i sin egen avis at sige:
”Den (kildebeskyttelsen, red.) er absolut og hellig. Ikke for princippet og kildebeskyttelsens egen skyld. Men fordi den er et nødvendigt redskab for at kunne udfylde vores grundlæggende mission: Vi skaffer oplysninger, vi videreformidler oplysninger. Det er ikke i mediernes interesse at vi stækker os selv, at vi gør det sværere for os selv, eller at vi lader os sovse ind i et eller andet politisk medansvar for en bestemt kultur eller bestemte omgangsformer.”
Kan man ikke forestille sig, at I med afsløringen af Thomas Brahm stækker medierne?
»Nej, det styrker os i magtforholdet mellem spindoktorer og journalister. Thomas Brahm kan ikke gå rundt og sige, at han har automatisk kildebeskyttelse – det er noget, vi giver. Når han sender os noget uopfordret, vil jeg ikke være bundet af, at jeg ikke må offentliggøre det. Det er noget andet, hvis jeg kontakter ham og spørger ind til sagen. Her bliver jeg – så at sige – hans medsammensvorne. I den situation vil vi give kildebeskyttelse.«
Journalisten.dk forsøger at få en kommentar fra Thomas Brahm.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.